icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

10 regler att förhålla sig till för att lära barn hushållssysslor

seoadmin 19 september 2020 211

Det kan vara tråkigt att behöva göra allting själv i hemmet, därför kan det vara rättvist och positivt ifall alla i familjen hjälper till med hushållet.

Att andra inte hjälper till kan handla om förhållningssättet en har, istället för uppmuntra andra kan fallet vara att en motverkar andras vilja att delta i hushållssysslorna.

Men genom att uppmuntra och vidareutveckla barnens egen naturliga önskan att ta hand om hemmet kan leda till att de blir skickliga på att städa men även underlättar för alla i hushållet så att inte enskilda personer gör allt och andra ingenting.

I den här artikeln kommer vi att presentera tio regler för att lära barn hushållssysslor.

Regel nummer ett: Ha inte alldeles för många regler för hushållssysslorna.

Fallet kan vara att du säger exakt hur sysslorna ska göras, hur lång tid barnen har på sig, när exakt det ska bli klart och hur resultatet ska se ut- då har du många olika regler och det motverkar barnens egen vilja till att ha det städat, istället kan du uppmuntra den.

Annat är att du kan råka sätta för höga normer för ett barns ålder, till exempel så kan en tro att en femåring kan städa likaväl som en vuxen människa och när jobbet inte är gjort på sättet som förväntas av barnet så kan barnet få aldrig känna tillfredställelsen för ett väl gjort jobb. Sätt upp normer som är rimliga för åldern, som går att uppfylla och barnet kan bli nöjd när jobbet är gjort.

Om du ska tilldela uppgifter i hushållet anpassa det efter barnens ålder och möjlighet.

Föregå med gott exempel

Regel nummer två: Föregå med gott exempel.

Det är ingen hemlighet att dina barn tar efter dig, det du gör och hur du gör kollar att hålla fast sig vid de. Om dina böcker, häfte och papper är i ordning och reda och ligger fint kommer ditt barn att tänka sig för innan hen lämnar sina saker på golvet. Försök att göra alltid rädd oavsett om barnen är runt dig eller inte, då de kommer ta efter.

Regel nummer tre: Begränsa den dagliga hushållssysslornas tid till 30 minuter.

Åldersanpassade hushållssysslor för ett barn rekommenderas inte ta längre än 15 till 30 minuter att göra om dagen.

Gör_sysslorna_tillsammans

Regel nummer fyra: Gör sysslorna tillsammans.

Det kan kännas lätt att lägga hushållssysslorna på barnen så att man slipper göra det själv, men försöka att istället göra det tillsammans. Ett barn kan tycka att det är orimligt att städa sitt rum varje dag efter skolan, istället kan du skapa en familjestädningstid varje dag eller någon gång i veckan när det passar då alla kan ta itu med sina tilldelade sysslor, känns inte lika surt att städa i sin ensamhet än när alla gör det samtidigt.

Regel nummer fem: Va inte för petig.

När barnet är klar med sysslan gäller det att inte vara alldeles för petig i förhållningen till resultatet, trotts allt så är det ett barn som gjort det. Och vad du än gör låt inte barnen se dig göra om något som de har gjort då ifall barnet känner sig nöjd med resultat är det troligt att de fortsätter att göra sysslorna.

Regel nummer sex: Fokusera på den stora bilden.

Samtidigt som ett mål med att barnen hjälper till med hushållet att hjälpa dig genom att ta bort en del av belastningen, är det viktigaste målet att dina barn får en lärdom om livskunskaper som de kommer att behöva i vuxenlivet, att kunna driva ett organiserat och fint hem någon gång på egen hand.

 Öva tålamod

Regel nummer sju: Öva tålamod.

Ta dig tiden att visa barnet hur man lyckas med hushållsarbeten, till exempel så bör du berätta vilken effekt har blekmedel på vita tröjor och om vad som händer ifall den kommer i kontakt med svarta byxor innan du skickar din tonåring till tvättstugan att tvätta.

Regel nummer åtta: Bryt ner stora i uppgifter i mindre delar.

Be inte ditt förskolebarn att städa sitt rum, då det kan låta skrämmande. Säg istället ”Låt oss lägga alla stora bilar i den här lådan och mindre bilar i andra låda. Sedan när det är färdigt kan du fortsätta med andra uppgifter ”Nu tar vi och plockar upp alla pennor och ställer de i hållaren.” Återigen så handlar det om att få barnen må bra över deras insatts, gör jobbet tillräckligt litet för att göra det bra.

Regel nummer nio: Gör det enkelt att hjälpa barnen.

När det är möjligt att anpassa städningen för barnet gör det, till exempel så kan du förvara en pall i tvättstugan så att barnet som inte når kan gör det, du kan också placera frukosten på en nedre hylla inom räckhåll så att ditt barn kan duka upp själv.

Gör_det_enkelt_att_hjälpa_barnen.

Regel nummer 10: Ge barnen beröm ofta.

Ge inte bara beröm när det kommer till plugg eller sport till exempel, utan ge också beröm när det kommer till hushållssysslor, då blir barnen glada och vill troligtvis fortsätta med sysslorna.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 4 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss