icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

10 saker att rengöra med citronsyra

seoadmin 06 maj 2024 76

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt.

Du kanske har hört talas om att använda citroner som ett naturligt rengöringsmedel, men vad sägs om citronsyra? Citronsyra är föreningen i citroner som gör dem till så bra rengöringsmedel. Istället för att alltid behöva ha citroner till hands kan du köpa en påse med livsmedelskvalitet av citronsyrapulver. Denna enkla produkt är utmärkt för avkalkning, desinfektion och borttagning av mögel eller mögel. Lär dig hur du använder citronsyra och allt du kan rengöra med den.

Vad är citronsyra och hur använder du det?

Citronsyra är en organisk förening som finns i citrusfrukter som citroner, lime, apelsiner och grapefrukter. En syntetisk version produceras också för att bevara och smaksätta livsmedelsprodukter men återfinns också i många rengöringsmedel. Den är luktfri, färglös och ser ut som bordssalt.

För att använda citronsyra för rengöringsändamål rekommenderas det att använda samma styrka (5-8%) som naturligt förekommer i en citron. En bra tumregel är att blanda 1 matsked citronsyra i 1 kopp varmt vatten i en sprayflaska. Skaka flaskan för att fördela och lösa upp pulvret. För svårare fläckar eller rengöringsjobb kan du använda upp till 10% citronsyra i din rengöringslösning.

Varning

Citronsyra är säker att använda i rekommenderade mängder när den används korrekt. Den kan orsaka irritation i näsa och hals om den inhaleras, så överväg att använda en mask för att undvika inandning av pulvret. Skydda dina ögon med skyddsglasögon och huden med handskar när du hanterar pulvret.

Citronsyra är ett effektivt och prisvärt alternativ för att rengöra föremål runt ditt hem. När den blandas ordentligt kan denna produkt användas på fler sätt än du förmodligen förväntar dig.

Kaffemaskiner och vattenkokare

Kaffemaskiner och vattenkokare kräver regelbunden avkalkning för att hålla dem fungerande, och citronsyra är ett utmärkt sätt att göra det på. Speciellt i hem med hårt vatten visar kaffemaskiner och vattenkokare ofta tecken på kalkig, vit mineraluppbyggnad. För att avkalka små apparater som kommer i frekvent kontakt med vatten, använd 1 matsked citronsyra med 1 kopp varmt vatten precis som du skulle med rent vatten i apparaten. Till exempel, kör lösningen genom kaffemaskinens behållare och ner i kaffekannan precis som du skulle göra när du brygger kaffe.

Toalettskålar

Har du den fruktade vattenstainsringen i din toalettskål? Citronsyra kan vara lösningen för att bli av med den. I det här fallet kan du hälla 1-2 matskedar citronsyra direkt i toaletten eftersom den redan är fylld med vatten. Använd en toalettborste för att blanda in pulvret och skrubba det in i det fläckade området. Låt blandningen sitta i skålen i några timmar innan du spolar bort den.

Träskärbrädor

Även om du kan använda en citron för att desinficera dina träskärbrädor, kan du också använda citronsyrapulver. Rengör din skärbräda som du normalt skulle göra, och spraya sedan på citronsyralösningen. Låt lösningen dra in i brädan i 10 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

Diskbänkar

Överväg att använda en citronsyralösning för att torka av dina diskbänkar. Oavsett om det är i ditt kök eller badrum är diskbänkar en vanlig plats där smuts och bakterier samlas. Använd den hemmagjorda citronsyralösningen som du normalt skulle använda för att rengöra diskbänkar, men se till att inte använda den på någon oseglad natursten (som marmor eller granit) för att undvika korrosion.

Duschar och badkar

Duschar och badkar är benägna att kalkavlagringar, tvålrester och mögel, vilket gör citronsyra till den perfekta rengöringsprodukten för uppgiften. Spraya lösningen överallt i duschutrymmet, duschdörren och badkaret, och låt den verka i 10-15 minuter innan du rengör som vanligt.

Kakelfogar

Ser fogmassan runt dina golvkakel ut i en annan färg än när den installerades? Efter en grundlig sopning, spraya citronsyralösningen på fogarna och låt den verka i bara några minuter. Skrubba med en fuktig svamp innan du moppar golven som vanligt.

Diskmaskiner

För att få din diskmaskin att lukta rent och fungera på topp, prova att använda citronsyra för att ge den en uppfräschning. Lägg till cirka 3 msk citronsyra i diskmaskinens diskmedelsfack och kör en normal cykel. Kör diskmaskinen igen med ditt vanliga diskmedel efter citronsyra tvätten. Diskar kan stanna i maskinen under dessa cykler, förutom eventuella föremål med metall på dem.

Avfuktare

Liksom kaffebryggare är avfuktare känsliga för kalkavlagringar. Efter att ha demonterat avfuktaren, använd den utspädda citronsyralösningen och en borste för att skrubba bort eventuell kalkavlagring. Blötlägg eventuella delar med envisa fläckar i lösningen för att göra skrubbingen lättare. Se till att skölja noggrant och låta lufttorka innan användning.

Vattenflaskor

Dina återanvändbara vattenflaskor blir förmodligen inte rengjorda så ofta som de borde. Citronsyra hjälper till att ta bort eventuella kalkavlagringar och bakterier. Fyll en diskho eller en stor skål med varmt vatten och 2-3 msk citronsyra. Demontera och rengör vattenflaskorna med tvål och vatten innan du lägger dem i lösningen. Låt dem ligga i blöt i 15 minuter innan du skrubbar bort eventuella kvarvarande fläckar. Skölj och låt lufttorka innan nästa användning.

Vardagliga Ytor

Även om citronsyra har många användningsområden för specifika rengöringsuppgifter, är den också en utmärkt allrengöring. Använd sprayen och en mikrofiberduk för att rengöra dörrhandtag, strömbrytare, framsidan av kylskåpet, mikrovågsugnen osv. Citronsyra lämnar ytor rena och desinficerade och är, när den är utspädd, en bråkdel av kostnaden jämfört med vanlig allrengöring.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 31

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken...

15 maj 2024 32

Att genomföra en omfattande storstädning av ditt hem behöver inte kännas överväldigande eller omöjligt. Med dessa praktiska tips kan...

01 maj 2024 69
Ring oss