icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

10 Vanliga orsaker till varför dina kläder luktar illa efter tvätt.

seoadmin 01 augusti 2020 730

Får inte dina kläder en fräsch bomullslukt efter att du har tvättat de? I denna guide kommer vi att lista några olika anledningar till varför kläder kan lukta illa efter en tvätt och hur man botar stanken. Här kommer några tips på hur man får kläder att lukta gott om de inte gör det efter en tvätt.

Varför luktar mina kläder illa när jag har tvättat de?

10 vanliga orsaker till varför dina kläder luktar illa efter tvätt.

Din tvättmaskin behöver rengöras

 1. Din tvättmaskin behöver rengöras.

Tvättmaskiner har en tendens att hålla kvar gammalt vatten från förra tvätten, kalk, bakterier och mögel som blockerar filtret. Som tur är kan man åtgärda problemet själv utan att behöva vända sig till reparationstjänster. Du kan enkelt ge din tvättmaskin en djuprengöring.

charme_stad_com_Du använder för lite eller för mycket tvättmedel

 1. Du använder för lite eller för mycket tvättmedel

Brukar du mäta upp hur mycket tvättmedel som behövs eller häller du bara i det och hoppas på det bästa? Överskott av tvättmedlet kommer inte att sköljas rent ordentligt och kan fastna i tyget som kan leda till försumpning och mögeltillväxt. Å andra sidan kan för lite tvättmedel leda till att kläderna inte rengörs tillräckligt. Se till att du kollar på tvättmedlets anvisningar för dosering och följer de. Anvisningarna brukar fokusera på 6kg eller 7kg belastning, så om du har en större tvättmaskin kanske du behöver använda lite mer tvålpulver eller flytande vätska. Om din tvättmaskin däremot har en mindre belastning kanske du inte behöver lika mycket tvättmedel. Vissa tvättmaskinsvarumärken inkluderar mått. Om inte du har en sådan kan det vara värt att köpa ett mått som kan hittas exempelvis i bakavdelningar i mataffären. Ett annat alternativ är att byta till tvättmedelskapsyler för att förenkla allt. Man kan även välja ett parfymerat tvättmedel eller lägga till mjukgörande medel för att få kläderna att behålla en fräsch lukt längre.

charme_stad_com_mycket_kläder

 1. Din tvättmaskin får kläder att lukta illa för att du har lagt i för mycket kläder

Kläder behöver ett visst utrymme för att röra sig under tvätten. Om du proppar i tvättmaskinen med för mycket kläder kommer de inte rengöras ordentligt. Så det kanske inte är din tvättmaskin det är fel på, du låter bara inte den göra sitt jobb. Det är lockande att tvätta allt på en och samma gång men undvik det eftersom att det kan vara anledningen till illaluktande och orena kläder.

 1. Dina kläder luktar fuktigt efter en tvätt eftersom att de har varit i tvättmaskinen för länge

Om dina kläder luktar fukt efter en tvätt kan det tyda på att du hänger upp tvätten alldeles för sent. Låt inte färdig tvätt ligga i tvättmaskinen för länge utan häng upp den på tork så fort som möjligt. Ju längre kläderna är i tvättmaskinen desto mer kommer de att lukta illa. Testa att använda funktionen som skjuter upp start så att tvätten är klar den tid som passar dig bäst.

charme_stad_com_torka_kläderna

 1. Det tar för lång tid att torka kläderna

Undrar du hur man undviker fuktig lukt från nytorkade kläder? Se till att torka de inom loppet av några timmar. Om tvätten läggs på tork utan någon slags värme kan det ta längre tid och just då kan den fuktiga och möggliga lukten uppstå. Om din tvätt luktar illa efter inomhustork kan det vara en bra idé att skaffa en luftavfuktare för att skynda på processen. Den kan även hjälpa till att förhindra det avdunstande vattnet från att sätta sig runt om i hemmet som i sin tur kan leda till fuktskador och kallare hem. Om du använder en torktumlare, fyll inte den maximalt och testa att torka kläder lika i vikt tillsammans.

 1. Du låter inte kläderna torka ordentligt

Se till att kläderna är helt torkade innan du viker de och lägger tillbaka dessa i garderoben. Om torktumlaren torkar kläderna kan det vara bra att välja “extra tork” funktionen. Om du föredrar att stryka kläderna när de fortfarande är fuktiga gör det direkt istället för att lämna de fuktiga kläderna i en hög.

 1. Du har lagt dina kläder i garderoben när de fortfarande är fuktiga

Återigen, låt kläder, handdukar och sängkläder torka ordentligt innan du lägger tillbaka dessa i garderoben medan de fortfarande är fuktiga. Låt det ta tid, om du inte gör det för att du inte hinner eller orkar vänta kan sakerna börja lukta illa tills dess att du använder de.

charme_stad_com_De_behöver_rum_för_att_andas

 1. De behöver rum för att andas

Om luft inte kan cirkulera runt kläderna kan kläderna börja lukta illa snabbare. Om du har möjlighet är det bättre att hänga upp de istället för att vika de och lämna mellanrum mellan kläderna. Om du ändå viker de, försök att inte överfylla lådorna och rensa gärna garderoben från onödiga kläder.

 1. De har blivit förvarade för länge

Om du inte använder vissa kläder i garderoben kan de börja lukta illa. Testa att vädra de ute i några timmar. Oftast brukar solljus och vind fräscha upp lukten. Även om det inte är soligt kan frisk luft vara till god hjälp. Om detta inte funkar kan du tvätta de med lite mjukgörande medel. Nästa gång du lägger undan kläder du inte använder för en längre tid, exempelvis vinterkläder som ska upp till vinden kan du lägga i en lavendeldoftande påse tillsammans med de.

charme_stad_com_varmare_tvätt

 1. Dina kläder behöver varmare tvätt

Om du har följt alla tips ovanför och fortfarande är bekymrad över lukten kan det vara för att kläderna behöver genomgå en grundlig tvätt. Låga temperaturer hjälper till att bevara tyget, men är inte bra för att bli av med svettlukt. Testa att tvätta kläderna en lång tid i varmaste temperaturen tyget tillåts i. Du kan också lägga i några teskedar vitvinsvinäger i tvättmedelsutrymmet. Oroa dig inte, det hjälper till att bli av med lukt på kläder och kommer inte lämna de illaluktande. Om dina kläder behöver tvätt på 30 eller 40 grader kan det vara bra att byta ut tvättmedlet mot ett starkare som är designat för lågtemperaturstvättar.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 9 Genomsnitt: 4.9

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 8

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

  Ring oss