icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

12 effektiva lösningar för stinkande skor

admin 27 januari 2023 101

Att göra ett fantastiskt intryck är mycket lättare med hjälp av ett städat hem och ett fräscha par skor, och det kräver mer än att helt enkelt få dem att se bra ut. Även de finaste dojjorna kan inte dölja en otrevlig odör som leder till en stank som fyller hela rummet och skapar ett ton pinsamhet så snart du tar av dem.

En stark skoodör kräver en snabb och långvarig lösning. Om svettiga fötter och överanvändning har gjort dina favoritskor outhärdlig stinkande kommer vi att visa dig 12 kraftfulla sätt för att avlägsna även den värsta skolukten.

1.Avlägsna odörer med hjälp av bakpulver

Skoodörer är en produkt av värme, hudömsande, och fotsvampen och bakterierna som frodas under dessa ideala förhållanden. Utöver vatten utsöndrar svettkörtlarna i dina fötter även proteiner, salter och fetter som mikrober kan konsumera. När de livnär sig skapar deras sura avfallsprodukter diverse skolukter som sträcker sig från sur mjölk till ättiksprit.
Bakpulver kan klå de otrevliga odörerna på några olika sätt. Det kan suga upp överflödig fukt, vilket håller dina skor torra och förhindrar bakterietillväxt. Än viktigare neutraliserar det de olika syrorna som kan orsaka lukten, vilket försätter luktämnena i ett pH-neutralt och luktfritt stadie.

För att rädda dina stinkande skor kan du göra små bakpulverfyllda påsar för att lägga i dina skor:

 1. Fyll ett kaffefilter med några matskedar bakpulver, lämna tillräckligt med plats för att filtret ska kunna stängas
 2. Tillsätt några droppar av din favorit-eteriska olja till bakpulvret
 3. Stäng kaffefiltret, snurra det några varv och sätt på ett gummiband
 4. Lämna 1-2 påsar i varje sko under några timmar eller över natten

Om du har slut på kaffefilter, häll i bakpulver i ett par luftiga bomullsstrumpor och lägg i skorna. Alternativt kan du strö bakpulver i dina skor utan kaffefiltret och tillsätta några droppar eterisk olja i valfri mängd för en god doft. Låt verka i skorna över natten och dammsuga ur det på morgonen.

2.Släng i lite babypuder

Babypuder är ett fantastiskt sätt för att avlägsna skoodör snabbt och hålla dina strumpor torra och bekväma. Använd det som en fuktabsorberare och deodorant i dina skor över natten när du inte använder dem och strö lite i varje strumpa för torra, fräscha fötter hela dagen lång.

3.Använd majsstärkelse som ett gör-det-själv-fotpuder

När du inte har något babypuderkan du satsa på en av dess viktigaste ingredienser – majsstärkelse. Nyare babypuder-produkter ersätter traditionellt talk med den säkrare, naturliga matlagningsingrediensen, vilken verkar som en fantastisk fuktabsorberare utan risk för skoskav. Och helt själv är den bortfarande väldigt effektiv för att hantera stinkande skor.

Strö majsstärkelse i dina skor för att avlägsna fukt och lukter över natten, återigen med en eterisk olja i valfri mängd för en doftboost. Du kan tämja fotsvett genom att strö majsstärkelse i dina strumpor för att hjälpa dina skor att lukta fräschare under dagen.

4.Tillsätt bomullsrondeller med doft

Studier har visat på effektiviteten hos eteriska oljor i att bekämpa odör-orsakande bakterier runt fötterna. Medan de är en fantastisk förbättring för majsstärkelse och bakpulver kan eteriska oljor även inta scenen för att eliminera odörer från dina skor.
Tillsätt några droppar essentiella oljor till några bomullsrondeller och lämna dem i dina skor över natten. Bomullen kommer inte att absorbera fukt, men de eteriska oljorna kommer effektivt att avlägsna odörer och göra så att ditt hem luktar fräschare.

5.Använd kattsand

Kattsand är ett perfekt alternativ till bakpulver för att hantera fukt och odörer från svettiga fötter. Använd det i kaffefilter eller fyll upp rena strumpor med kattsand för att lämna i dina skor över natten. Undvik att strö på det direkt på skon eftersom bitar kan fastna i små veck runtom i skorna och göra dem obekväma att ha på sig.

6.Lägg dina skor i den friska luften och solskenet

Allt som behövs är fönsterbräda och en solig dag för en enkel odörborttagning. Att placera dina skor i solen kommer att torka upp kvarvarande fukt och till och med döda illaluktande bakterier som frodas i dem.
Snöra upp och öppna skotungorna för att blotta så mycket som möjligt av skornas insida för solljuset. Se till att dina skor nås av direkt solljuset utan någon filtrering genom fönster då många glaspaneler har UV-reducerande ytskikt som kommer att minimeras deras bakteriedödande effekt.

Ge dem några timmar i den varma solen, så bör dina skor vara helt torra och redo att använda när du återvänder. Om du är typen som tränar innan du startar din dag finns det inget bekvämare sätt för att fräscha upp dina löparskor efter en morgonjogg.

7.Försegla dina illaluktande skor i frysen

Alla som någon gång har hanterat en illaluktande kyl eller frys vet att kalla temperaturer inte dödar alla bakterier. Men i fallet med skor kan det fortfarande minska kolonierna av mikrober som bildar stanken. Stoppa dina skor i en återförslutningsbar påse och låt dem ligga i frysen över natten.

8.Tillsätt några citronskal

Citron är en annan naturlig luktborttagare och lättillgänglig ingrediens med bevisad effekt för att klå vanliga odörorsakande fotbakterier. De gör inte mycket för våta, smutsiga skor, men några överblivna citronskal kan hjälpa till att eliminera odörer och tillhandahålla en ren lukt för luktande skor.

9.Spraya på handsprit

Handsprit är ett kraftigt men färgsäkert sätt för att behandla diverse skoproblem, från fläckiga skor till otrevliga odörer. Häll i handsprit i en sprayflaska och spraya på insidan av dina luktande skor. De antiseptiska egenskaperna hos din luktborttagningsspray kommer att hjälpa till att döda bakterietillväxt. Alkoholen kommer att avdunsta snabbt, så du kommer inte att behöva oroa dig för en skarp, isittande lukt under dagen.

10.Använd en gammal hårdtvål på ett nytt sätt

En torr hårdtvål inuti dina skor kommer att lyfta överflödig fukt och dåliga lukter, oavsett material. Använd några överblivna bars och stoppa i dina skor över natten så kommer de att vara fräscha för nästa gången du bär dem.

11.Stoppa tepåsar i dina skor

Tepåsar verkar för att få dina skor att lukta fräscht. Den höga koncentrationen av tannin i svart te gör dem särskilt passande för att döda bakterier som orsakar dåliga odörer.
Medan du lägger torra tepåsar i dina skor för en bekväm luktborttagning kan du även sätta dem i varmt vatten för ökad effektivitet. Lägg fuktpåsarna i dina skor så kommer det svarta téets tanninsyra blandas med och reducera bakterier för att ta kål på lukten. Lämna de fuktiga påsarna i dina skor i 1-2 timmar, avlägsna dem och låt sedan dina skor lufttorka innan du använder dem.

12.Prova torkdukar

Trevligt doftande torkdukar är en enkel lösning för att avlägsna lukter från skor. Lägg flera dukar inuti dina skor och låt dem verka över natten för att absorbera odörer.

Tips för att stoppa stinkande fötter

Oavsett din genetik eller livsstil är stinkande fötter ett problem i viss mån för nästan alla. Att veta hur man tar bort odörer från skor är viktigt för att rädda dig själv från pinsamhet innan du går ut, men du kan undvika massor av trubbel genom att ta proaktiva steg för att förhindra illaluktande fötter från början.
Följ dessa tips för att stoppa stinkande skor från att bli en daglig utmaning i ditt liv:

 • Tvätta dina fötter 1-2 gånger dagligen
 • Håll dina fötter torra med speciellt puder eller antiperspirant
 • Ha på dig rena strumpor med ett material som andas
 • Blötlägg dina fötter en gång i veckan i en blandning av varmt vatten och epsomsalt i 10-20 minuter
 • Ha bara på dig strumpor och skor när du behöver det, så att dina fötter får chans att torka
 • Klipp och rengör dina tånaglar dagligen
 • Ta bort död hud från dina fötter med en fil eller pimpsten
 • Byt skor så att varje par får tid att torka mellan användningarna

Få städhjälp med Charme Städ

Dina fötter kommer oundvikligen att bli lite svettiga om du är uppe på dem dagarna i ända och jonglerar sysslor, ärenden och ett jobb. I stället för att hantera stinkande skor ovanpå allt annat, ge dig själv en chans att ta av dem genom att boka hemstädning med Charme Städ! Ring oss redan idag på 0761 800 100 för att få en gratis offert och upptäck tid för avslappning medan våra erfarna städare gör ditt hem skinande rent.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss