icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

13 viktigaste tips när det kommer till strykning, som alla borde känna till

seoadmin 01 december 2020 424

Många anser att strykningen är den mest fruktade och tidskrävande hushållssysslan, men den kan man inte undan komma och man vill ha fina plagg. Nedan kommer 13 tips från Charme städ som kommer hjälpa din strykning, men om du vill ägna din tid åt någonting annat än den fruktade strykningen kan du överlåta jobbet åt våra specialister som kan hjälpa till och göra sysslan åt dig för bra pris.

 1. En av det viktigaste är att ha rätt utrustning. Se till att du har ett väl vadderat bräda med slät och tätt, bränn skyddat skydd. Se även till att brädan är på rätt höjd som passar din längd och är bekväm innan du påbörjar processen. Det är även värt att köpa bra strykjärn som kan bespara dig energi och tid.
 2. Skaffa dig en steamer. Om du har en del tvätt som regelbundet måste strykas och är stort kan du överväga att införskaffa dig en steamer.
 3. Testa stryka med tennfolie under för att dubbla styrkraften. Det här är ett av Charme städs favorittips, som kan underlätta strykningen av hårda och skrynkliga tyger såsom bomull och linne. Du lägger en lager med tennfolie med den blanka sidan upp under strykbrädans lock och detta kommer att fördubbla effektiviteten av strykningen.
 4. Använd sköljmedel när du tvättar för att underlätta strykningen och se till att tömma tvättmaskinen direkt efter tvätten är klar och torka så fort som möjligt.
 5. Använd dig av järnvänliga torkinställningar. Kolla på vad din tvättmaskin har för tvätt inställningar och kontrollera ifall din torktumlare har en funktion där den torkar plaggen så att de är lätta att stryka. 
 6. Om fallet är att du inte fick chansen att hänga eller stryka dina plagg direkt efter torkningen var inte orolig, se istället till att börja med att spruta lite vatten över de skrynkliga områdena vilket kommer göra det enklare för strykningen. se-istället-till-att-börja-med-att-spruta-lite-vatten-över-de-skrynkliga-områdena
 7. Se till att låta ditt strykjärn ta sin tid för att värma upp. Ifall du börjar innan den har värmt upp kommer inte strykjärnet vara på den optimala värmenivån vilket kommer leda till att man behöver anstränga sig mer och bli frustrerad. Istället kan du använda din tid som tar för att den ska värmas upp för att sortera din tvätt till exempel. När du stryker kan du även börja med lägsta temperaturen så att du inte behöver vänta så länge på att den ska värmas upp och sedan kan du öka värmen vid behov. Om du har högt värme se även till att strykjärnet svalnar när du ska stryka känsliga plagg.
 8. Välj rätt temperatur beroende på material. De flesta strykjärn har en funktion där de visar vilken inställning som ska användas för vilken typ av material. Som en allmän tumregel kan man tänka att bomull och linne kan strykas under hög temperatur samtidigt som silke, nylon, polyester eller andra syntetiska material ska strykas på mildare temperatur. Se till att kontrollera vårdetiketten innan du stryker för att veta exakt vilken temperatur som behövs.
 9. Använd en strykspray. Nästan allt material på plagg kan vara lättare att stryka när den är fuktigare, så innan du sätter igång med strykningen kan du spruta lite vatten. För bättre resultat kan du göra en gen strykspray på blandning av lite vit vinäger och vatten, du kan även tillsätta några droppar av doftande olja för sängkläder.
 10. Lär dig passande och bekväm stryktekning. Lägg kläder längs strykbrädans längd och använd långa, raka drag när du stryker för bäst resultat. 
 11. Ifall du har fått brännmärken på plaggen kan du använda dig av vit vinäger för att få bort den. Ta en ren trasa och droppa vit vinäger på den och torka av märket och sedan skölj det med kallt vatten.
 12. Innan du stryker syntetiska plaggen kan du vända de in och ut och stryka på insidan för att behålla deras glans.
 13. Stryk inte över blixtlås, knappar och annat material för att undvika märken på plaggen och för att inte förstöra detaljerna.

Hur ska man stryka kluriga plagg?

Oavsett om det handlar om en klädskjorta, arbetströja, skolskjorta eller blus så är metoden ungefär densamma: Lås upp knapparna, lägg de plana och stryk dem. Placera ena arm på strykbrädan och jämna den så att den ligger platt innan du börjar stryka, sedan stryker du från mitten till armhåla och sedan från mitten till knapparna. Stryk inte över kanten om du inte önskar ha veck. Vänd sedan på plaggen och gör samma sak på andra sidan. Vänd upp kragen och stryk från ena sidan till mitten och sedan den andra sidan till mitten. Vik ner den och stryk igen om du vill att den ska ha vecket. Stryk inte över knapparna, jobba dig runt dem. Häng upp plaggen så snart du är klar för att bevara ditt arbete.

Är det bättre att stryka kläder inifrån och ut?

Strykning av kläder inifrån och ut hjälper dig att undvika märken på utsidan och gör så att glansen kvarstår, speciellt på plagg gjorda av syntetiska material. Det är även bättre att stryka så om du är osäker på vilken värmeinställning du ska använda.

Vad ska du göra för att underlätta strykningen så mycket som möjligt?

Se till att ha bra strykjärn, väl vadderad strykbräda, en sprayflaska fylld med vatten eller annan lösning och en välorganiserad hög med tvätt. 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss