icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

15 hemligheter till att städa ditt hem på halva tiden

admin 16 mars 2023 134

Din tid är ovärderlig. Sluta slösa den på att skrubba och spreja.

Låt oss inse det: att städa är jobbigt. Men med rätt material och lite planering kan du minimera tiden som du normalt lägger på att skrubba kakel och ta bort mögel. Gör din hemstädning effektivare!
Vi har talat med våra expertstädare för att ta reda på hur professionella städare snabbt – men noggrant – kan städa ditt hem från topp till tå. Ta dig an dessa tips och tricks så kommer du att vara väl på väg att få ett rent hem på nolltid.

1.Ha ett system

Att korta ner städtiden till hälften börjar med ett system. Det innebär att städa hemmet i samma ordning varje gång: att jobba med ett rum i taget och att starta och avsluta på samma ställe i ett rum så att du inte slösar tid på att springa fram och tillbaka.
För att få ner tiden måste du vara konsistent. Du gör samma sak varje gång du städar, så det är en rutin. Rutinen är metoden och det är ett mycket bättre sätt att städa hemmet på eftersom snabbheten kommer från metoden snarare än från att skynda sig. Du kan verkligen städa hemmet på halva tiden, det är inget trick.

2.Städa uppifrån och ner, vänster till höger

Börja inte i ett rum genom att torka av soffbordet och sedan persiennerna, bara för att se dammet från persiennerna landa på ditt nytorkade soffbord. Börja på toppen av rummet, såsom att damma av en takfläkt, och arbeta dig ner till golvet för att eliminera onödigt arbete.
Likaså kommer att städa från vänster till höger försäkra dig om att du täcker hela rummet i stället för att ta enstaka punkter här och där.
De flesta människor ser något och rengör det. Sedan tittar de upp och ser något annat och rengör det, och smutsen trillar ner på det som de precis har rengjort. Om du arbetar uppifrån och ner och vänster till höger arbetar du en gång i stället för att städa på områden som du redan har städar.

3.Ha rätt verktyg till hands

Att ha alla verktyg och rengöringsprodukter du behöver nära till hands gör att du inte behöver slösa tid på att gå fram och tillbaka till skåpet under diskhon. Du kan även ha ett förkläde eller till och med ett snickarbälte och fylla fickorna. Detta kan vara svårt med många stora flaskor med rengöringsmedel, men du behöver inte stora flaskor – häll rengöringsmedlet i små, återanvändningsbara sprayflaskor som är enkla att bära. Du kan även placera ditt material i en hink för att hålla dig organiserad och spara tid.
Om du skulle anlita en snickare och han klättrade upp och ner för stegen varenda gång han behövde en spik skulle du aldrig tolerera det. Du vill att han ska ha allt med sig. Det är egentligen samma sak med städare.

4.Använd en fönsterskrapa för en streckfri finish

Lyckas du inte få glansen du behöver med fönsterputs och pappershanddukar? Vi rekommenderar att man alltid använder en fönsterskrapa av hög kvalitet. Häll en droppe diskmedel i en liter vatten, applicera generöst på fönstret med en duk och skrapa sedan bort det. Arbeta uppifrån och ner och torka av bladet varje gång på botten. Du kommer att få ett fönster som är streckfritt.
Om du inte vill använda en fönsterskrapa rekommenderar vi glasrengöring och en mikrofiberduk. När du torkar av med duken, arbeta horisontellt och uppifrån och ner. Putsa inte ett fönster genom att gnugga i cirklar, vilket kan lämna streck, och undvik att torka glaset med tidningspapper eller pappershanddukar, vilket lämnar rester.
Läs även: Putsa fönster som ett proffs

5.Bli proaktiv

Det bästa sättet för att hålla hemmet rent är att stoppa några problem innan de ens uppstår. Till exempel rekommenderar vi att använda duschrengöring för att förhindra slamansamlingar i badkaret. Du kan spreja på det och gå i väg. Varje gång du tar en dusch, spreja på det för att förhindra en smutsig dusch. Spreja på det, skölj och gå iväg. Du behöver inte torka eller något.

6.Damma utan att spreja

Dammvippor fungerar bra för att rengöra persienner, fotoramar, vrår och andra områden. De bästa dammvipporna har strutsfjädrar. Även om de kostar en del tacklar de dammet och lossnar inte från handtaget. Det är bra att ha en fjädervippa av hög kvalitet som passar i din bakficka. Dammvippan fungerar bra för rutindamning, men för en större ansamling behöver du dammsuga eller använda en duk och sedan använda dammvippan varannan vecka efter det.

7.Skär igenom köksfett

Fett hamnar oundvikligen på köksskåp, särskilt på de ovanför eller bredvid spisen. Du kan köpa rengöringsmedel med apelsinolja för att torka av fettet, eller så kan du använda vanligt diskmedel. Diskmedel kommer att skära igenom fettet på skåpen precis som det gör med disken.
Blanda en matsked diskmedel med en liter varmt vatten. Testa lösningen på ett mindre synligt område. Applicera det med en ren svamp eller duk för att se till att det inte skadar eller missfärgar ytan. Skölj sedan av med en annan svamp och varmt vatten.
För tuffa fläckar eller ansamlingar som inte försvinner med diskmedel, blanda bakpulver med vatten och skrubba lätt på problemområdet med en duk.

8.Ta fram citronerna

Rostfläckar på altaner, verandor, garagegolv och uppfarter är inte trevliga att se, men du behöver inte syra för att avlägsna dem. Använd i stället en citron. Syran i citronen kommer att lösa upp rosten. Dela citronen på hälften, kläm ur citronsaften på fläcken och låt verka i ca 10 minuter. För fläckar som har varit på betongen i veckor, månader eller längre, skrubba med en borste med hårda borstrån. Skölj sedan av citronsaften och smutsen med rent vatten.

9.Tackla badrumsmögel

Mögel hemsöker badrum som inte är välventilerade eftersom vattnet stannar på väggarna efter att man har duschat. Använd väteperoxid i en sprejflaska för att tackla mögel. Spreja på det och låt verka i 3 till 5 minuter, så kommer det att döda sporerna.
För att förhindra att möglet kommer tillbaka, använd en fläkt när du duschar. När du är färdig, ta några minuter och skrapa av vattnet från kakelväggarna och duschdörren.

10.Bekämpa beläggningar

Om mineralbeläggningar från hårt vatten har lämnat fläckar på dina rörledningar, rengör dem inte med hårda borstar. De kan repa kranarna. Använd i stället ättiksprit. Häll lite på en ren duk och torka av kranarna. Det behövs inte mycket kraft för att få dem att glittra.

11.Håll rostfritt stål glänsande

Fingeravtryck och vattenmärken är fienden för ytor och diskhoar i rostfritt stål. Mineralolja kan hjälpa dig att bekämpa dem. Häll lite mineralolja på en duk och torka av en gång i veckan. Detta stöter bort vattnet. Mineraloljan hjälper också till att förhindra att tandkrämen och andra saker fastnar på handfatet, vilket gör det lättare att torka av.
Läs även: Återställ glansen hos ditt rostfria stål

12.Bli vän med mirakelsvampar

Vi älskar mirakelsvampar. De tar bort fläckar när inget annat lyckas. Ha några på lager när du städar. Mirakelsvamparna är perfekta för att rengöra väggar och nästan varje golvyta, inklusive trä, laminat och kakel.

13.Rengör mikrovågsugnen som en mästare

Insidan av din mikrovågsugn ser antagligen ut som en krigszon. Tyvärr tenderar fastnad mat – särskilt om det har varit där i flera dagar eller längre – att vara svårt att avlägsna.
Här är tricket: Låt mikrovågsugnen hjälpa dig. Ställ en kopp med vatten i mikrovågsugnen och värm upp tills det kokar. Detta skapar fukt som lossar allt på toppen, sidorna och botten av mikrovågsugnen. Ta sedan en fuktig trasa och torka rent ytorna.

14.Dammsug i rader

Vår hemlighet till effektiv dammsugning: Dammsug hela rummets längd i en rak rad, flytta dig sedan ett snäpp och börja på framsidan av rummet igen. Dammsuga högtrafikerade områden en gång i veckan.
Dammsug i långa rader och backa ut från rummet. Du kan göra det snabbt och hänga sladden över axeln så att den inte är i vägen. När du är färdig ser det vackert ut.

15.Snabbstäda regelbundet

Om du verkligen vill skära ner på din städtid behöver du verkligen städa oftare. När du har djuprengjort hemmet, ge det en mindre städningen med några veckors mellanrum. Det kommer att få ditt hem att se bra ut och bespara dig från det långa, tröttsamma jobbet av att behöva göra flera månaders städning på en gång. Du skapar underhållsstädning i stället för ”ta-igen-städning”.

Med dessa 15 tips kommer du att kunna få gjort hemstädningen i ett nafs. Upplever du fortfarande att tiden inte räcker till? Charme Städs effektiva städare sköter hemstädningen åt dig utan att du behöver lyfta ett finger. Ring oss på 0761 800 100 redan idag för att få en gratis offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 96

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss