icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

5 Effektiva sätt för att rengöra en tygsoffa

admin 06 december 2022 396

Likt så många varutyper blir möbler märkbart dyrare nuförtiden! Till följd av inflationen har priserna ökat dramatiskt under 2022.
Det finns ingen väg runt att köpa en ny soffa när tyget rivs upp eller ramen går sönder, men med dessa priser har det aldrig funnits en bättre tid för att älska den du redan har.

Om du överväger att byta ut din tygsoffa på grund av smutsiga soffkuddar och tydliga fläckar finns det ett bättre sätt för att få en fräsch soffa utan kostnaden. Vi hjälper dig att bli kär i din vardagsrumsinredning igen med dessa fem effektiva sätt för att rengöra en tygsoffa.

Olika typer av tygmöbler

Det finns inte ett enda bra sätt för att rengöra en soffa eftersom det finns otaliga tygmaterial på möbler och de flesta har specifika rengöringsbehov. Syntetiska tyger är några av av de mest fläckbeständiga, tåliga och lättrengörliga materialen. Populära syntetmaterial i stoppade möbler inkluderar:

 • Polyester
 • Olefin (polypropylen)
 • Nylon
 • Akryl

Naturliga tygsoffor erbjuder lyxigare utseenden och kännbara texturer. Estetik och komfort är de primära säljpunkterna för dessa material, eftersom de är mindre tåliga och mycket mer utmanande att underhålla än prestandasyntetiska tyger. Vanliga naturtyger inkluderar:

 • Bomull
 • Silke
 • Ull
 • Linne

Läder är ett annat naturmaterial, men olikt vävda tyger är det märkbart motståndskraftigt fläckar och revor. Corrected top-grain leather, som du typiskt sett finner på stationära och recliner-soffor, suger inte upp vätskor och har inte några öglor där hundar kan fastna med klorna. Det är dyrare, men läder kan vara praktiskt för hushåll som har husdjur och barn och vill ha ett lättrengörligt material.

Rengöringskoder för soffklädsel

Många moderna soffor inkluderar blandade material, såsom en bomulls- och polyesterblandning eller polyester blandat med små mängder akryl eller nylon. Att behålla klädseln ren kan bli förvirrande när varje sofftyg har en specifika tålighets- och rengöringsegenskaper. Men i stället för att bli frustrerad av det effektivaste men tygsäkra sättet för att få bort fettfläckar från dina soffkuddar av 94 % polyester och 6 % linnetyg kan du ta den enkla vägen och hitta svaret på tvättlappen.

Möbeltillverkare råder dig med det bästa sättet för att rengöra en tygsoffa med en tillhörande rengöringskod. Koden för just din soffa finns på en vit produktlapp på plattformen eller under en av kuddarna. På en reclinersoffa finns den ofta på undersidan av något av fotstöden.

Rengöringskoder för möbeltyger inkluderar:

 • W: Rengör med en vattenbaserad lösning (vanligtvis syntettyg)
 • S: Rengör med en lösningsmedelsbaserad kemtvättslösning (vanligtvis naturtyger)
 • S/W: Både lösningsmedels- och vattenbaserade rengöringsmedel fungerar
 • X: Inga vatten- eller lösningsmedelsbaserade rengöringsmedel är tillåtna, endast dammsugning och borstning.

Lösningsmedelsbaserat tyg med koden ”S” tillåter generellt sett endast kemtvättsprodukter för att punktbehandla fläckar. Ett vattenbaserat tvättmedel kan krympa eller dra ut tyger eller lämna oönskade vattenfläckar.
Tygsoffor med koden ”W” går inte alltid ihop med lösningsbaserade tvättmedel, men de låter dig använda flera av dina favorit-gör-det-själv-tvättmedel utan att ta skada.

Hur man rengör en tygsoffa

Innan du tvättar din soffa, testa först alltid din rengöringslösning på ett dolt område för att försäkra dig om att det inte förstör färgen eller lämnar en ny fläck. För att spara tid kan du hoppa över några steg genom att kontrollera tillverkarens rengöringsinstruktioner för att de vad den rekommenderar.
Här är fem effektiva rengöringsmetoder du kan använda på din tygsoffa.

1. Dammsugare och borste

Tyg: Alla koder
Precis som med rengöring av alla hushållsytor behöver du starta stort och sluta smått när du rengör en tygsoffa. Det betyder att du behöver dra fram dammsugaren och textiltillbehöret för att avlägsna smulor, smuts och djurhår innan du använder en fläckborttagare. Om du inte har ett borsttillbehör, ta en separat stel borste för att lossa smuts medan du dammsuger.

2. Avlägsna odörer med bakpulver

Tyg: Alla koder
Bakpulver är ett universellt under för att avlägsna odörer från kylskåpet, skrubba bort smuts från köksbänkar och extrahera fläckar från otaliga ytor. Och på en tygsoffa kan det göra lite av allt!
För att avlägsna odörer från din soffa, strö bakpulver på soffkuddarna. Det är en perfekt lösning för om dina soffkuddar exempelvis börjar lukta husdjur. En regelbunden rengöring med bakpulver och dammsugning är en hälsosam vana för att bibehålla en fräsch soffa.
Låt bakpulver verka och neutralisera odörer i 30 minuter eller längre. Dammsuga hela soffan med ditt borsttillbehör för att plocka upp lossat smuts och ingrott bakpulver.

3. Avlägsna fläckar med bakpulver

Tyg: kod W
Bakpulvret är tillbaka i soffrengöringsekvationen genom att hjälpa dig att avlägsna envetna fläckar. I stället för att pressa på fläcken och potentiellt trycka den längre in i tyger, drar bakpulver generellt sett ut fläcken från fibrerna för att absorbera det.
Blanda bakpulver och lite varmt vatten för att skapa en tjock pasta. Dutta en generös klump pasta på fläcken, se till så att den sprider sig ut i kanterna och gnugga försiktigt in den. Låt den vara i 30 minuter eller mer och dammsug området.
Använd torrt bakpulver för färska vätskefläckar. Dutta först på fläcken med en ren trasa för att få upp så mycket som möjligt, lägg sedan på bakpulver på området. Låt det vara i ungefär 30 minuter innan du dammsuger upp det.

4. Använd diskmedel och ättika för fläckar

Tyg: kod W
Gör-det-självare älskar att använda ättika för att avlägsna fläckar i hemmet på grund av dess säkra men kraftfulla smutsborttagningsförmåga. För vattentäta tyger passar ättiksprit bra med diskmedel och vatten för att göra en praktisk rengöringsspray.
Häll i följande ingredienser i en sprayflaska för att göra ett effektivt gör-det-själv-rengöringsmedel:

 • 2,5 dl destillerat vatten
 • 1,25 dl ättiksprit
 • Några droppar milt diskmedel

Skaka sprayflaskan för att blanda ingredienserna. Spraya på området med ditt rengöringsmedel och se till att inte dränka det. Dutta försiktning på fläcken med en torr mikrofibertrasa för att suga upp vätskan och låt sedan soffan lufttorka.

 

5. Rengör med handsprit

Tyg: kod S
Om du har soffkuddar i naturfiber kan du införskaffa ett lösningsbaserat rengöringsmedel eller öppna medicinskåpet för ett gör-det-själv-rengöringsmedel. Många soffor i naturfiber klarar av handsprit som ett praktiskt alternativ till kemtvätt. Kontrollera tillverkarens instruktioner på alla tyger med kod S för att försäkra dig om att du inte kommer att orsaka någon skada. Följ samma procedur för att punkttesta på ett osynligt område för att försäkra dig om att det inte lämnar något märke.

För att rengöra en soffa, blanda 2,5 dl isopropanol med en 1,25 dl vatten och doppa en mjuk trasa i lösningen. Dutta lätt på fläcken, men var försiktig så att du inte blöter ner den för mycket. Alkoholen avdunstar snabbt, så att låta den lufttorka kommer att avlägsna all överflödig fukt på nolltid.

Kan man tvätta kuddöverdrag i tvättmaskinen?

Att handtvätta eller maskintvätta fläckiga soffkuddar behöver inte vara omöjligt om de har rengöringskod W och avtagbara överdrag. Att slänga in maskintvättbara överdrag i tvättmaskinen kan hjälpa dig att förenkla en generell djuprengöring och hantera envisa fläckar.
Använd färgfritt sköljmedel eller ett milt hemmagjort sköljmedel. Tvätta dina soffkuddar på en kall tvättcykel med dragkedjorna stängda för att förhindra att tyget trasslar ihop sig eller dras ut i maskinen. Häng upp de maskintvättade överdragen någonstans med god ventilation för att torka.

Kallt vatten och lufttorkning är viktigt för att förhindra att fläckar sätter sig. Om du använder ett enzymbaserat tvättmedel eller sköljmedel för att få loss blod, olja eller andra tuffa fläckar kan varmt vatten bryta ner enzymerna och reducera deras effektivitet. Samtidigt kan en varm torktumlare få fläckar att fästa, vilket gör det nästan omöjligt att tvätta din soffa.

Är ångrengöring säkert för tygsoffor

Ångrengöring är ett effektivt och bekvämt sätt för att ge hela din soffa en djuprengöring eller avlägsna utmanande ingrodda smutsfläckar. Du kan hyra en mattrengörare från en lokal bygghandel eller köpa en mindre ångrengörare för under 1000 kr.
Följ tillverkarens instruktioner för att ångrengöra en tygsoffa och var försiktig med att inte blöta ner den för mycket. Många tillverkare rekommenderar att använda destillerat vatten för att minska mängden underhåll, men destillerat vatten kommer att fungera fint för de flesta enheterna.
Ta bort kuddarna för att rengöra dem separat och ånga soffan och kuddarna på alla sidor. Rör steamern jämnt men snabbt för att förhindra att en sektion blir för blöta.

Boka en sofftvätt i Göteborg med Charme Städ

Det kan vara klurigt att underhålla tyg, särskilt när du har husdjur, barn och den vardagliga stressen av livet som arbetar mot dig. Som tur är erbjuder Charme Städ en effektiv möbeltvätt i toppklass. Med hjälp av vår professionella kemtvättsmaskin rengör vi enkelt dina möbler och får de att se som nya ut igen! Så, när du behöver en hjälpande hand för att hantera röran, ta några minuter och ring 0761 800 100 för att boka en möbeltvätt med Charme Städ redan idag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 3.7

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

  Ring oss