icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

7 Tips från Charme städ för ugnrengöring

charme_stad_com_7-tips-från-charme-städ-för-ugnrengöring
seoadmin 11 november 2020 292

Använd dig av dessa tips för att göra din ugn ren och fräsch inför framtida matlagning

Det som inte landar på middagsbordet hamnar ofta i ugnen, på ugnens väggar, tak, hyllor eller fönsterglas som skräp. Om det är kvar länge blir de torra och hårda till en punkt bortom vad som kan torkas bort med lite tvål och trasa.

Därefter blir en djuprengöring av ugnen en nödvändighet i hushållet var tredje till sjätte månad för att förhindra att maten brinner när ugnen är på och kan i sin tur påverkar smaken på maten bland annat.

Men innan du tar en trasa och lite tvål och sätter igång med rengöringen kan du läsa om rätt metoder för att rengöra din ugn på bästa sätt. 

1. Anta inte att allt i ugnen kan rengöras.

Läs manualen för din ugn för att avgöra vad som är säkert för rengöring i just din ugn för att undvika att något går sönder. Undvik i allmänhet värmeelementen på taket samt där nere i ugnen. Om man rengör på ett sätt som leder till repor på elementen kan det leda till låga ifall det fortfarande är varmt.

 

charme_stad_com_använd-inte-kemiska-baserade-rengöringsmedel-i-självrengörande-ugnar

 

2. Använd inte kemiska baserade rengöringsmedel i självrengörande ugnar.

Kemiskt baserade rengöringsmedel är säkra för användning i vissa ugnar men inte i alla, läs därför manualen för din ugn för att se vad som funkar för din ugn.

3. Välj skonsamma rengöringsmedel för din ugn.

Hemmagjorda ugnrengöringsmedel blandade från skafferiet ger en billigare, naturligare rengöringsalternativ för de som vill ha ett kemikaliefritt kök.

För att rengöra ugnställning kan du ta bakpulver och en sprayflaska som är fylld med en blandning av vit vinäger och rengör de med hjälp av dessa produkter.

För att rengöra ugnsväggar, taket och där nere samt fönsterglas kan du använda dig en matsked av bakpulver som du blandar i tre fjärdedelar av en kopp med vatten. 

 

charme_stad_com_rengör-ugnen-när-den-är-sval-och-tom

 

4. Rengör ugnen när den är sval och tom.

Innan du rengör ugnen ska du stänga av den och kyla den helt för att undvika att bränna dig själva när du rengör den. Ta bort allt eventuellt är i ugnen så att den är tom. Ta även bort eventuella lösa matrester genom att försiktigt skrapa bort dem med en spatel.

5. Blötlägg individuella ugnskomponenter för att minimera rengöringstiden.

Före rengöring kan du blötlägga vissa delar av ugnen då genom att göra det kommer du att lossa smuts och eliminera behovet av jobbig rengöring av ugnen.

Genom att använda ditt hemmagjorda rengöringsmedel som beskrivs ovan för olika delar kan du ta först på dig handskar och sedan applicera den för den bästa rengöringen. Låt det sitta några timmar innan du ska börja rengöringen, när det kommer till fönsterglas räcker det med 15 minuter. 

6. Använd bakpulver för att avvärja rök från ugnen.

Om du märker att vätska eller matrester från en gryta eller något i ugnen som är varm kan du omedelbart ta en ugnhandske, öppna ugnsluckan och strö bakpulver direkt över det som spillts för att förhindra att det kommer rök.

Ifall din ugn redan är fylld med rök kan du stänga av den och låta den svalna helt. Öppna den sedan och ta bort skräp från ugnskammaren med tång och torka sedan bort med lite rengöringsmedel samt en trasa. 

Använd inte aluminiumfolie för att skydda nere i ugnen

7. Använd inte aluminiumfolie för att skydda nere i ugnen. 

Många tänker sig använda aluminiumfolie på den nedre delen av ugnen för att undvika spill. Men fallet är att aluminiumfolie kan reflektera värme eller blockera värme i både elektriska ugnar och gasugnar, vilket kan leda till överkokt eller underkokt mat. Dessvärre kan folie smälta och skada ugnens yta permanent. 

Om du vill spara tid och istället få en professionell hjälp med att rengöra ugnen kan du gärna höra av dig till oss på Charme städ som mer än gärna sköter allt det smutsiga jobbet och gör att din ugn ser som ny ut. Regelbunden professionell rengöring av din ugn kommer både göra att maten smakar bättre men även att din ugn håller längre tid. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 5 Genomsnitt: 4.8

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Ring oss