icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

8 tips för en snabb och enkel påskstädning

admin 02 mars 2023 101

Påsken är en av höjdpunkterna i högtidssäsongen för många svenska familjer. Med varje tugga av köttbullar, korv, ägg och potatis kommer vi närmare midsommarens festligheter.

Påsken kan dock vara en stressig högtid om du inte är förberedd på att vara värd för en stor middag och den efterföljande storstädningen. Påsken kan snabbt bli en jobbig historia med överfulla skräpkorgar och diskhoar som ser ut som om de ska explodera.
Att förbereda sig för städningen efter middagen innan du ens har dukat upp den första tallriken kan vara en livräddade. Här förklarar vi hur du glider genom påskstädningen med ditt högtidshumör intakt.

8 sätt för att stressa mindre när du städar efter påskmiddagen

Att planera kan verkligen vara en livräddare. Med en effektiv strategi på plats kan och kommer du att överleva middagsförberedelserna, städningen och diskandet.

1.Städa bänkar och hyllor

Att förflytta maten till middagsplatsen frigör vanligtvis lite bänkplats i ditt kök. Se till att ha tillräckligt med plats redo för att ta tillbaka de använda tallrikarna, glasen, serveringsfaten och skålarna i slutet av måltiden.

När det kommer till tiden för att duka av bordet vill du se till att det finns tillräckligt med plats för att placera staplarna av smutsdisk och bestick. Du kan behöva lite extra bänkplats för detta. Att ha ett vikbart campingbord i köket kan vara en riktig välsignelse.
Organisera dig och välj ut ett område för varje bestick eller tallrik som kommer att återkomma. När du städat undan allt kan det vara en god idé att få ditt rostfria stål att glänsa igen.

2.Ha en stor skräpkorg redo.

Skräp är en oundviklig del av städningen när man lagat mat och dukar undan. Ha några stora skräpkorgar redo. Du kan även välja ut en för kött och en för grönsaker. Det är enkelt att sedan lämna maten i komposten för att jorden också ska få sig en bit mat.
Planera i förväg, så kan skräpkorgar med dubbla soppåsar hjälpa till att göra städningen sömlös. Att byta påsar när du har gäster är inte roligt. Ha en annan påse redo, så är det så enkelt som att knyta, lyfta och smyga i väg till soptunnan.

3.Förbered en ytspray

Att städa handlar inte enbart om tallrikarna och serveringsfaten. Det handlar även om ytorna. Spill kan snabbt bli en röra. Att ha en behändig ytspray förblandad i en sprayflaska av god kvalitet med en mikrofiberduk för att torka av med hjälper dig att bli av med spill innan de blir till fläckar.

4.Folie är din vän

Folie är en stor hjälp när man lagar mat, och det kan även hjälpa dig att förbereda dig för att ta emot resterna. Ha folierullar redo för att täcka över färdig mat under matlagningen, vilket minskar behovet av lock för grytor och bakplåtar.
Folietillverkare har även ett stort utbud av engångsartiklar du kan överväga. Folierostpannor kan verka löjligt om du har din egen rostgryta, men skönheten är att en foliegryta kan slängas, medan en dyr gryta i gjutjärn eller keramik kräver mycket diskande och skrubbande.

5.Tillsätt ansvariga personer

Att städa hemmet efter en fest är sällan enkelt. Se till att ha hjälpare redo. Se till att varje person vet vad du vill att de ska göra. Om Lars behöver ta med serveringsfaten till köket, se till att han vet att det är hans ansvarsområde och att han måste akta på sig när han är klar.
Det kan verka lite otrevligt, men du behöver se till att trafiken kan flöda till köket när det är dags att städa. Att ha Lars ståendes i dörren kommer potentiellt leda till att en hög tallrikar tappas i golvet. Dina barn kan även hjälpa till. De kan bära små staplar med tallrikar eller underhålla familjens hund så att den inte är i vägen.

6.Diskstationer

De flesta kök är inte designade för att diska flera dussintals tallrikar och ännu fler serveringstillbehör. Att ha diskstationer kan hålla saker och ting organiserade. Använd plastbaljor med diskmedelsvatten för varje typ av tillbehör, med en central avsköljningsstation för att hålla diskhon fri. Barnen kan hjälpa till att skölja av besticken på en station.
Till exempel kan tallrikar diskas på campingbordet vid skafferiet. En diskare och en torkare kan verkligen hjälpa till att snabba på saker och ting utan att alla behöver ramla över varandra.

7.Bit ihop

Efter att smutsiga tallrikar och glas har burits från matsalen till köket är matbordet ofta fullt av smulor. Ett av de enklaste sätten för att städa är att ha en handdammsugare som är laddad och redo.
Använd denna för att suga upp kvarvarande smulor, spill och smuts. Att dammsuga är ett jättebra sätt för att stoppa smuts från att släpas runt i hemmet.

8.Doggybags

Rester är givet efter en middagsfest. Ha behållare och matlådor redo för att ta emot rester så snart som du börjar bära serveringsfaten till köket.
Om du har vanan att skicka med lite rester med varje gäst, ha då matpåsar eller -lådor som fungerar som doggybags för att slippa stressa igenom din egen samling av matlådor och deras matchande lock.

Bonus: Använd en städtjänst

Medan det kan verka som ett dyrt alternativ kan det vara ett jättebra sändebud för helgdagarna att anlita en professionell städfirma.
Fundera på hur du skulle vilja att städfirman tog hand om resterna, var dina kökstillbehör ska placeras och vad du förväntar dig att städfirman ska göra. Om du har en stor familj kan det vara väldigt skönt att satsa på ett cateringföretag som även erbjuder städtjänster.

Den sista skrubbningen

Planera innan du lagar mat, så kommer du att ha en mycket mer organiserad påskmiddag och städning. Det handlar trots allt om familjen och gemenskapen, det är inte en dag för att stressa och känna sig utmattad. Var redo för städningen, diskutera detta med familjen och anta inte att alla vet vad de ska göra.
Ring Charme Städ på 0761 800 100 redan idag för att få din kostnadsfria offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Du är redo för en hemstädningstjänst. Bra för dig! Men förutom att vilja ha förstklassig service till ett rimligt...

21 februari 2024 70

I dagens värld, där miljöbekymmer och hälsomedvetenhet ökar, har antagandet av miljövänliga städpraxis blivit avgörande. Användningen av miljövänliga städprodukter...

15 februari 2024 81

Städning är en mycket tråkig syssla som aldrig verkar bli fullständigt utförd. Faktum är att de flesta människor i...

07 februari 2024 48
Call Now ButtonRing oss