icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Allt du behöver veta om byggdamm

admin 29 juli 2022 318

Till följd av dess fina konsistens och storlek är byggdammet den tysta fienden för alla inom byggindustrin. Det kan orsaka diverse sjukdomar och hälsoproblem, så det är viktigt att vara påläst om riskerna med byggdamm. Under och efter byggarbete flyger det runt damm överallt. Dammet fastnar lätt på alla typer av ytor, och det kan därför vara svårt att få bort det helt.

När ditt hem i Göteborg är nybyggt eller renoverade kommer du sannolikt att behöva beställa en byggstädning för att hjälpa dig med efterdyningarna. Professionella städare har rätt skyddsutrustning och kraftiga rengöringsmedel för att på ett säkert sätt kunna ta bort allt byggdamm i samtliga rum.

Charme Städ har sammanställt en guide för byggdamm och alla faror som det för med sig, så fortsätt att läsa!

Vad är byggdamm?

När ditt hem är under byggnation skärs och formas diverse olika material till önskade storlekar. Som ett resultat av detta bildas byggdamm, som kan bestå av trä, metall, kiseldioxid och andra partiklar. Ibland kan byggdammet även innehålla delar av kemikalier och syror, vilket gör det giftigt.

Denna blandning av beståndsdelar får byggdammet att fastna på allt, till och med golv takarmaturer. Om du inte städar rummen noggrant efter att byggnationen är färdigställd kommer det att ligga kvar och orsaka problem. Gör gärna en checklista för byggstädningen för att undvika att missa något område.

Vad är byggdamm

Kan man bli sjuk av byggdamm?

Dammpartiklarna är så små att du kan andas in dem med lungorna på en gång. Att vara i kontakt med byggdamm kan leda till att man utvecklar astma eller andra andningsproblem. I allvarliga fall kan detta även leda till cancer. Detta är varför det är extremt viktigt att ha rätt skyddsutrustning på sig om man försöker ta bort denna typ av damm.

Andningsproblem utvecklas långsamt vid frekvent kontakt med byggdamm, då det byggs upp i lungorna över tid. De goda nyheterna är att även en ansiktsmask kan förhindra dessa problem om din näsa, ögon och mun är skyddade.

Hur blir jag av med byggdamm?

När du förberett dig för byggstädningen behöver du damma av varje yta, vägg och tak innan du ens tar fram sädprodukterna. Ha dammsugaren redo, då du kommer att använda den flera gånger under städningen. Var beredd på att torka varje yta minst två gånger, då du kommer att behöva ta bort byggdammet lager för laget.

Om allt detta låter komplicerat och jobbigt är det för att det är precis det som det är. Du behöver lägga väldigt mycket tid och energi på att få bort allt byggdamm. Det finns dock ett sätt att få bort byggdammet på utan att riskera din hälsa. Du kan alltid boka en byggstädning och låta de professionella städarna ta hand om allt.

Din hälsa är något av det viktigaste som finns, och du ska inte riskera att försämra den bara för att få ett rent och renoverat rum. Ring någon av städfirmorna i ditt område och boka ett hembesök.

Hur tar man bort byggdamm

Hur tar man bort byggdamm?

Vi rekommenderar inte att låta byggdammet ligga kvar för länge, både av estetiska och praktiska skäl. Inte bara ser damm dåligt ut, men det kan även ta sig in i ditt hems luftkanaler och orsaka problem längre fram i tiden. Det är varför du bör hantera dammet omedelbart efter byggnationen. Här är vad du ska göra:

  • Torka av ytor uppifrån och ner. Bäst resultat får du om du börjar med att dammtorka väggarna och sedan fortsätta med skåpen (både in- och utsidorna). När det är gjort, dammsuga och moppa golven.
  • Var noggrann med detaljerna. När du tar bort damm är det alldeles för lätt att missa vissa områden i ditt hem. Se till att rengöra alla ljusarmaturer, vitvaror och dekorativa inredningsdetaljer med en fuktig trasa för att försäkra dig om att inget damm finns kvar.
  • Använd en effektiv dammsugare. Om möjligt bör du använda en högkvalitativ dammsugare med ett HEPA- för att dammsuga dina möbler och mattor efter byggnationen. På så sätt får du upp även de minsta dammpartiklarna från alla ytor i ditt hem.
  • Byt ut luftfilter och rengör dina luftventiler. Att rengöra luftkanaler och byta ut filter är ett måste om du vill minimera dammet som finns kvar i ditt hem efter byggnationen och förhindra andningsproblem och allergiska reaktioner.

Hur lång tid tar det för byggdammet att lägga sig?

Tiden det tar för byggdammet att lägga sig efter en renovering kan variera beroende på storleken och vikten på dammpartiklarna. Å ena sidan är stora och tunga dammpartiklar inte luftburna så länge och syns relativt snabbt efter att byggarbetet är färdigt. Å andra sidan är mindre och lättare dammpartiklar kvar i luften mycket längre, vilket utgör en fara för både din hälsa och miljön.

Det bästa sättet att hantera byggdamm på är att använda vatten för att göra dammpartiklarna tyngre. Om du städar bort dammet själv och inte har rätt utrustning för att absorbera dammet, se till att använda fuktiga moppar och trasor för att blöta ner dammet och göra det lättare att ta bort. Om du vill se till att ditt hem blir helt fritt från damm är det bästa dock att anlita en professionell städfirma som erbjuder byggstädning.

Bor du i Göteborg och behöver hjälp med byggstädningen

Bor du i Göteborg och behöver hjälp med byggstädningen?

Om du vill bli av med varenda partikel av byggdammet utan att riskera din hälsa är Charme Städ det perfekta valet för dig! Våra medarbetare är utbildade och utrustade med den bästa städutrustningen för att handskas med alla mängder av byggdamm.
I stället för att oroa dig om ditt hem är rent och hälsosamt, ta ledigt en dag och strosa runt i Göteborg med dina nära och kära. Våra experter tar hand om byggdammet i ditt hem medan du får den paus som du förtjänar!

Ett högkvalitativt renoveringsprojekt kan förvandla ditt hem och föra med sig en uppfriskande förändring till ditt liv. Om har någon form av pågående byggnation i ditt hem kan du antagligen inte vänta tills du får se slutresultatet. Men hur är det med de oändliga lagren av damm som finns kvar efter din renovering?

Innan du kan njuta av ditt nya hem behöver du dessvärre först bli av med byggdamm på ett effektivt sätt. Men varför göra det själv? Med hjälp från kunniga experter på byggstädning i Göteborg kommer varje litet dammkorn att vara borta innan du vet ordet av och du kommer att kunna njuta fritt av ditt nya vackra hem på nolltid. Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 0 Genomsnitt: 0

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 8

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 86

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

    Ring oss