icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Charme Städ – Tips och Trix för Diskmaskinsvård

seoadmin 14 september 2023 84

Så här rengör du din diskmaskin regelbundet

Diskmaskinen är en oumbärlig hjälpreda i vardagen, som arbetar i bakgrunden medan du fokuserar på andra sysslor. Med tiden kan dock matrester och kalkavlagringar börja byggas upp, vilket kan skapa problem. Bakterier och mögel kan trivas i diskmaskinen, vilket i värsta fall kan vara skadligt för din hälsa. Om din disk inte blir ordentligt ren är det oftast ett tecken på att din diskmaskin behöver en rengöring. Det är viktigt att hålla din diskmaskin ren och rengöra den om du märker dålig lukt eller synliga avlagringar.

För att upprätthålla din diskmaskins prestanda och säkerställa en hygienisk diskning är det viktigt att du rengör den regelbundet. I denna expertguide kommer vi att gå igenom varför det är viktigt att rengöra din diskmaskin regelbundet och hur du gör det steg för steg.

Varför du ska rengöra din diskmaskin regelbundet

Diskmaskinen är en arbetsmyra i hemmet, som pålitligt tar hand om diskningen medan du fokuserar på annat. Men efter ett tag kan matrester och kalkavlagringar börja ackumuleras, vilket kan leda till problem. Bakterier och mögel kan trivas i diskmaskinen, vilket i de värsta fallen kan vara skadligt för din hälsa. Om din disk inte blir helt ren är det oftast ett tecken på att diskmaskinen behöver rengöras. Därför är det viktigt att hålla din diskmaskin i gott skick och rengöra den när du märker av dålig lukt och synliga avlagringar.

Hur ofta du bör rengöra din diskmaskin

För att säkerställa att din diskmaskin alltid är i toppskick och ger dina rätter den bästa rengöringen, är det bäst att följa en regelbunden rengöringsrutin. Här är några riktlinjer för hur ofta du bör rengöra din diskmaskin:

 • Varje månad: Utför en grundlig rengöring av din diskmaskin med hjälp av naturliga rengöringsmedel som ättika, citronsyra eller bikarbonat. Detta hjälper till att avlägsna kalkavlagringar och matrester.
 • Varje vecka: Kontrollera och rengör filtret i din diskmaskin. Om du använder din diskmaskin regelbundet är det viktigt att se till att filtret är fritt från smuts och matrester.
 • Efter varje diskning: Ta en snabb titt in i maskinen och avlägsna eventuella matrester som inte har sköljts bort. Detta hjälper till att förhindra obehaglig lukt och säkerställa att din diskmaskin fungerar effektivt.
 • Genom att följa dessa riktlinjer kan du hålla din diskmaskin i bästa skick och förlänga dess livslängd samtidigt som du säkerställer att din disk alltid blir ren och hygienisk.

Hur du rengör din diskmaskin – steg för steg

För att rengöra din diskmaskin ordentligt och säkerställa att den fortsätter att fungera smidigt, följ dessa steg:

 1. Skydda golvet: Innan du börjar, lägg en skyddande yta framför diskmaskinen för att skydda golvet från eventuella dropp och stänk under rengöringen.
 2. Läs manualen: Börja alltid med att konsultera din diskmaskins manual. Manualen ger dig värdefull information om hur din maskin är uppbyggd, vilka delar som kan tas bort för rengöring och hur du gör det.
 3. Töm diskmaskinen: Ta bort all disk från maskinen och kör ett kort diskprogram med en rengöringslösning. Du kan använda ättika, citronsyra eller bikarbonat för detta ändamål. Recepten för dessa lösningar finns längre ner i texten.
 4. Ta bort lösa delar: Plocka bort lösa delar som bestickkorgar och andra tillbehör från diskmaskinen.
 5. Ta ut silen och filtret: Snurra på vredet för att ta bort den lilla filterkorgen och ta ut ytterligare delar som kan tas bort och rengöras för hand.
 6. Rengör spolarmarna: Ta bort spolarmarna och rengör dem för hand. Se till att alla små hål där vattnet sprutar igenom är fria från blockeringar.
 7. Rengör insidan av maskinen: Använd en liten borste, som en gammal tandborste, för att rengöra alla små skrymslen på insidan av maskinen, inklusive diskmedels- och spolglansfacket. Du kan använda diskmedel, såpa eller utspädd ättika som rengöringsmedel.
 8. Rengör gummilisterna: Använd en svamp och en liten borste för att rengöra gummilisterna runt omkring diskmaskinens dörr med samma rengöringsmedel.
 9. Torka ur insidan: Torka hela insidan av maskinen med en fuktig trasa som har ditt rengöringsmedel på.
 10. Rengör ramen och gångjärnen: Gör rent ramen, särskilt de delar som inte kommer i kontakt med vatten när maskinen körs. Använd en gammal tandborste vid gångjärnen. Här kan du också använda diskmedel, såpa eller utspädd ättika.

Genom att följa dessa steg noggrant kommer din diskmaskin att vara ren och redo att fortsätta leverera skinande ren disk.

Rengöra diskmaskin med citron och ättika

Citron och ättika är utmärkta naturliga rengöringsmedel för din diskmaskin. De hjälper till att avlägsna kalkavlagringar, fräscha upp maskinen och ge den en behaglig doft. Här är hur du kan rengöra din diskmaskin med citron och ättika:

 1. Citronrengöring: Häll cirka en halv kopp färskpressad citronsaft i diskmedelsfacket eller direkt i botten av den tomma diskmaskinen.
 2. Ättikarengöring: Häll också cirka en halv kopp vitvinsvinäger (ättika) i diskmedelsfacket eller i botten av diskmaskinen. Ättikan hjälper till att lösa upp kalkavlagringar och ger maskinen en noggrann rengöring.
 3. Kör ett kort diskprogram: Starta din diskmaskin på ett kort och varmt diskprogram. Detta kommer att distribuera citronsaften och ättikan över hela maskinen och rengöra den effektivt.
 4. Torka och inspektera: Efter att diskprogrammet har avslutats, öppna diskmaskinens dörr och låt den torka naturligt. Inspektera insidan för att se till att alla ytor är rena och fria från kalkavlagringar.
 5. Luktneutralisering: Citronen kommer att ge din diskmaskin en fräsch doft, och ättikan hjälper till att eliminera dålig lukt som kan ha uppstått.

Genom att använda citron och ättika som rengöringsmedel håller du inte bara din diskmaskin ren, utan du ger den också en uppfriskande doft och förlänger dess livslängd. Dessa naturliga ingredienser är miljövänliga och effektiva för att hålla din diskmaskin i bästa skick.

Det här behöver du för att göra och hålla din diskmaskin ren

För att rengöra och upprätthålla din diskmaskin behöver du följande:

 • Naturliga rengöringsmedel: Ättika, citronsyra och bikarbonat är utmärkta naturliga rengöringsmedel som du kan använda för att rengöra din diskmaskin.
 • Diskmedel och såpa: Vanligt diskmedel och såpa fungerar bra för att torka av insidan av maskinen och rengöra lösa delar.
 • Diskmaskinssalt: Om din region har hårt vatten kan diskmaskinssalt vara nödvändigt för att förhindra kalkavlagringar.
 • Spolglans: Om din diskmaskin inte torkar disken ordentligt kan du använda spolglans för att förbättra torkningsprocessen.
 • Rengöringsverktyg: Vanliga hushållsverktyg som diskborstar, disktrasor eller mikrofiberdukar, kökssvampar, en gammal tandborste och tandpetare är användbara för rengöringen.

Genom att ha dessa produkter och verktyg till hands kommer du att kunna hålla din diskmaskin i bästa skick och njuta av en ren och hygienisk diskning varje dag.

Att rengöra din diskmaskin regelbundet är avgörande för att säkerställa att den fungerar effektivt och ger dig rena och hygieniska diskar. Genom att följa de enkla stegen och tipsen i denna expertguide kommer din diskmaskin att förbli en pålitlig hjälpreda i ditt hem under många år framöver. Tack för att du valde Charme Städ – din partner för städning och underhåll i Göteborg. För att boka vår tjänst Storstädning Göteborg, klicka här: Länk till Storstädning Göteborg.

Med våra tips och råd är du redo att ta hand om din diskmaskin på ett professionellt sätt och njuta av skinande ren disk varje dag. Håll din maskin i toppskick och låt den vara din pålitliga hjälpreda i köket.

 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss