icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Checklista för byggstädningen

admin 10 augusti 2022 131

Varje byggarbete har en tendens att stöka ner och lämna diverse bråte efter sig. Till följd av detta kan ditt hem efter byggarbetet se ut att vara i sämre skick än vad det var innan projektet påbörjades. I Göteborg förlitar sig många på byggstädningsexperter för att hjälpa dem hantera den överblivna röran. På så sätt får de ett perfekt rent och renoverat hem på nolltid.

Men för er som gillar att ta er an utmaningar och sköta städningen själv har vi förberett en detaljerad checklista med alla områden som kräver noggrann rengöring, så fortsätt läsa!

Vad ska en checklista för byggstädningen inkludera?

När du har förberett dig tillräckligt för byggstädningen kommer här alla steg du bör följa för att försäkra dig om att varje område är väl inspekterat.
1. Gör dig av med stort bråte

Om det finns några verktyg, material och synligt bråte kvar efter bygget, se till att förvara dem på ett lämpligt ställe för ett senare tillfälle. Du bör inte kasta bråte och överblivet material i soporna, ta dem i stället till en återvinningsanläggning.

Ta några lådor, plastpåsar eller metallförpackningar och sortera allt. Att städa ur utrymmet kommer att hjälpa dig se hur mycket som måste städas. Dessutom kommer du med allt material ur vägen att kunna röra dig fritt och nå varje vrå.

2. Börja med takarmaturerna

Det snabbaste sättet är att städa från toppen till botten, då dammet flyger neråt. Om du dock har att göra med byggdamm bör du börja längst upp i rummet. Ta in dammsugaren och kör den på varje liten centimeter av taket. Rengör sedan takarmaturerna med en fuktig trasa och valfri rengöringsprodukt.

När du är färdig med rummets övre delar, fortsätt då på samma sätt med dammsugaren med dina väggar och golv, då detta hjälper till att ta bort en stor mängd damm. Ha i åtanke att du antagligen kommer att använda dammsugaren igen, så håll den i närheten.

3. Skrubba väggarna och väggarmaturerna

Under byggnationen kan dammet fastna på väggarna tillsammans med smuts och ibland lera. Att dammsuga väggarna räcker inte, så se till att skrubba dem med ett passande rengöringsmedel. Men glöm inte bort strömbrytarna, dörrhandtagen, listerna och karmarna. Dessa förbises ofta trots att de används frekvent under dagen.

4. Kontrollera luftventilerna och gallren

Att ha byggdamm i ventilerna medför att du kommer att andas in med det ett tag, vilket är skadligt för hälsan. Se till att du rengör alla dina ventiler och galler och byt även ut luftfiltren. Om projektet förde med sig stora mängder damm, kontrollera även ventilationskanalerna och rengör dem också.

5. Desinficera noggrant varje yta

Detta gäller inte bara ytorna, utan även insidorna av skåpen, bänkarna och byrålådorna. Byggdamm kan gömma sig var som helst, så du behöver vara mycket noggrann med desinficeringen. Efter att du har rengjort ditt hem, desinficera sedan varje yta och lämna fönsterna öppna i en timme. För att slutföra byggstädningen, dammsuga och moppa golven en gång till.

Vad kostar en byggstädning

Vad kostar en byggstädning?

Priset för en byggstädning beror till stor del på det särskilda uppdraget, hur stor yta som måste städas och hur smutsigt det är. När du får en offert från oss på Charme Städ kan du alltid vara säker på att den offert du får återspeglar den faktiska städkostnaden. I vårt offererande tar vi hänsyn till alla relevanta omständigheter för att du inte ska bli överraskad av oväntade kostnader.
Förutom antalet kvadratmeter och graden av smuts påverkar även tilläggstjänster kostnaden för byggstädningen. I samband med byggstädningen kan vi exempelvis erbjuda bortforsling av större föremål eller gamla möbler. Bortforslingen är ofta en populär tilläggstjänst, då det är viktigt att lokalen är tom inför byggstädningen för att städarna ska kunna utföra arbetet snabbt och effektivt.

Hur går byggstädningen till?

Att städa en byggarbetsplats för med sig ett flertal komplexare aspekter jämfört med en vanlig hemstädning. Dels är utrymmet inte sällan helt täckt av byggdamm, dels finns det ofta bråte eller små materialrester kvar som man bör akta sig för. Byggstädningen blir därför inte bara tyngre än en vanlig byggstädning, utan kräver även rätt skyddsutrustning och kunskaper hos städpersonalen. Skyddsutrustningen kan bestå av hjälm, handskar, skor med spikskydd samt munskydd och förhindrar att städarna skadar sig eller andas in det farliga byggdammet.
Byggstädningen kan delas upp i två delar – grovstädning och finstädning. Grovstädningen utförs direkt efter att bygget är färdigställt innan själva besiktningen görs. Här avlägsnar städarna allt byggdamm och övrigt byggavfall för att lättare kunna överblicka det slutförda arbetet. Efter att besiktningen har godkänts utförs finstädningen. Finstädningen jämförs närmast med en flyttstädning och är en heltäckande, grundlig rengöring av utrymmena. Efter finstädningen ska utrymmet vara så pass rent att det kan börja användas av exempelvis en ny hyresgäst.

Bor du i Göteborg och behöver hjälp med byggstädningen?

Om allt detta låter som alldeles för mycket arbete är det för att det stämmer. Det är mycket viktigt att städa noggrant efter ett stort byggprojekt. Och om du letar efter någon som kan hjälpa dig med städningen är Charme Städ rätt val för dig! Våra erfarna medarbetare är specialiserade på att utföra byggstädningar och handskas med byggdamm.
De har rätt kunskaper och utrustning för att se till att varje centimeter av ditt nyrenoverade hem är rent och hälsosamt. I stället för att slösa din energi på att skrubba och rengöra, ta en avslappnande ledig dag och gå på Liseberg eller strosa runt i Slottsskogen med dina nära och kära. Kontakta oss för en kostnadsfri städoffert redan idag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 73
Ring oss