icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Checklista för sommarstädningen: 19 saker att tänka på

admin 01 juli 2022 157

Du har säkert hört om vårstädning, men hur är det med sommarsysslorna? Sommaren är till för att vila och slappna av, så att städa är troligtvis en av de sista sakerna du vill tänka på. Men lite sommarfix hjälper dig att hålla hemmet organiserat och städat året runt. Försök därför att ta itu med dessa sysslor i början av sommaren, så att du sedan kan njuta av din efterlängtade sommarsemester till fullo.

Många av dessa saker ingår oftast i en storstädning. Hos Charme Städ kan du dessutom anpassa storstädningen till din alldeles egen att göra-lista, och allt till ett konkurrenskraftigt pris! Men, i det fall att anlita en städfirma inte ingår i din budget, så har vi på Charme Städ listat de saker du bör tänka på vid sommarstädningen nedan.

Luftkonditioneringen

När det varma vädret närmar sig kommer din luftkonditionering snart att vara i gång varje dag. Då passar det perfekt att rengöra eventuella dammiga luftkonditioneringar hemma. Använd din dammsugares borstredskap för att få bort dammet. För extra smutsiga ventiler, skruva loss dem från väggen eller golvet och tvätta dem sedan i varmt tvålvatten.

Klädgarderoberna

När du lägger undan vinterkläderna och plockar fram sommarkläderna ur förrådet, ta då tillfället i akt att städa dina garderober från toppen till botten. Skänk bort oanvända kläder, torka av dammiga väggar och moppa golvet.

Grillen

Sommar betyder grillsäsong! Om du inte rört grillen sen förra året, gör i ordning den för de saftiga revbenen med en riktig djuprengöring. För gasolgrillar, sätt på brännarna och låt racken bli varma. Trä på en citronhalva på en lång grillgaffel, doppa den i en skål salt och gnugga den mot gallret. Citronsyran tar bort fett och saltet fungerar som en skrubb. Använd sedan en grillborste för att borsta rent gallret. Skrubba särskilt smutsiga galler med en pimpsten och tvätta sedan gallren väl för att få bort pimpstensdammet. Undvik att använda metallborstar då borststråna kan brytas av och hamna i maten.

Tvätten

Handdukar, idrottskläder och baddräkter kommer att användas mycket i sommar, vilket skapar mer tvätt. Dessutom kommer svett, fett och brasrök att leda till extra illaluktande kläder. För att ta bort odörer, häll i 1,5 dl ättiksprit i sköljmedelsfacket eller 1,5 dl bakpulver i tvättmedelsfacket när du tvättar dina kläder.

Soptunnan

Apropå lukter tenderar det varma sommarvädret att göra din soptunna ännu mer illaluktande än vanligt. Ta ut din tomma soptunna och skrubba den med tvål och vatten, skölj sedan av den med trädgårdsslangen. Ett annat tips är att blöta ner en bomullsrondell med valfri eterisk olja (5-15 droppar) och sedan lägga den i botten på soptunnan innan du byter soppåse för en långvarigt fräsch doft.

Barnens leksaker

När barnen är hemma från skolan kan det lätt bli stökigt. Minimera oredorna genom att kontinuerligt plocka undan leksaker. Och leksaker som inte har lekts med på ett tag kan skänkas bort, eller varför inte säljas på en trevlig gårdsloppis som du anordnar med barnen.

Rensa garaget

När utemöblerna, sommarleksakerna och grillredskapen tagits ut för sommaren kan ditt garage vara i behov av en uppfräschning. Släng eller skänk bort överflödiga verktyg, byggmaterial och saker som inte längre används. Tvätta fönster och sopa rent taket, väggarna och golven. Sätt upp hyllor för att bättre kunna organisera dina saker.

Fönster

Det är dags att släppa in solskenet! Få dina fönster att bli skinande rena med Charme Städs hemgjorda fönsterrengöring. Blanda en del ättiksprit med 10 delar varmvatten i en sprayflaska. Spraya på lösningen och använd sedan en luddfri trasa för att torka av fönstret. Använd en andra ren duk för att torka av fönstret noggrant.

Damm

Att damma är en året runt-syssla, men det kan vara ett ännu större problem under sommaren eftersom de flesta av oss har fönstren stängda och luftkonditioneringen i gång, vilket gör att allt damm stannar inomhus. Använd en mikrofibertrasa (som fångar upp damm bättre än en vanlig trasa) för att torka av ytorna. Fukta mikrofibertrasan med allrengöring, börja sedan från toppen med dörrkarmar och takfläktsblad, och jobba dig successivt ner till bordsskivor och golvlister.

Kylskåpet

Det är alltid läge att ge ditt kylskåp en riktig djuprengöring, men vi älskar särskilt tanken på att göra den fläckfri och redo för färsk sommarmat. Torka av hyllorna med en svamp och tvålvatten. Alla urtagbara delar kan rengöras i diskhon. För särskilt kladdiga röror, försök att använda en fläcksuddare. När allt är rent, gör en sista avtorkning med en sprayflaska vatten blandat med ättiksprit. Detta desinfekterar ytan utan några skadliga kemikalier. Medan du rengör kylen, passa även på att kasta gamla matvaror.

Fräscha upp handdukarna

Handdukar som förvaras i en garderob eller hänger på tork i badrummet kan börja lukta lite skumt under de varma, fuktiga sommardagarna. För en enkel sommaruppfräschning, tvätta handdukarna i varmt vatten och ha i 1 dl bakpulver för att få bort unkna lukter. Torktumla handdukarna på den högsta temperaturen som rekommenderas för tyget.

Håll golven skinande rena

När du ska rengöra golven är det viktigt att ha i åtanke att olika golvytor kräver olika rengöringsprodukter. Moppa alla typer av golv med bomullsfrotté eller gamla handdukar, som kan tvättas i maskin och återanvändas. Rengör linoleum- och vinylgolv med en lösning av 1 matsked babyschampo eller ½ tesked miljövänlig allrengöring och 3,5 l vatten. Du kan även ha i ½ dl ättiksprit för extra städkraft. För trä- och laminatgolv, spruta ner en handduk med en lösning av 1 del ättiksprit och 20 delar vatten till dess att tyget är fuktigt nog för att moppa golvet. Sten- och kakelgolv kan moppas med bomullshanddukar fuktade med väldigt varmt vatten. Ha i åtanke att rengöringsprodukter och ättiksprit kan skada sten- och kakelgolv. Ha dörrmattor vid varje ytterdörr för att kunna torka av fötterna. Håll golven rena längre genom att be gäster att ta av sig skorna när de stiger in genom dörren.

Förbered dig på gräsfläckar

Trädgårdsarbete, att springa i gräset eller att helt enkelt slappa på gräsmattan kommer troligtvis att resultera i gräsfläckar på dina kläder. Till följd av klorofyllet i gräs och andra växter kan dessa fläckar vara svåra att få bort om de sätter sig. Borsta så snart som möjligt bort grässtrån och växtrester och behandla gräsfläckarna med en förtvättsspray eller en lösning av 1 del ättiksprit och 2 delar vatten. Låt lösningen verka i 5 minuter. Maskintvätta det befläckade tyget med ett enzymtvättmedel på den högsta temperaturen som rekommenderas för tyget.

Liva upp utemöblerna

Fräscha upp utemöbler för sommaren med en grundlig rengöring. Börja med att skölja möblerna med en trädgårdsslang med ett spraymunstycke. Skrubba försiktigt med en mjuk trasa och en rengöringsprodukt för det specifika materialet (såsom glasputs eller oljetvål för trä) eller en lösning av diskmedel och vatten. Undvik att använda blekmedel, då detta kan skada utemöblerna och närliggande växter. Skölj av och låt lufttorka.

Rengör köksskåpen

Köksskåpen, som ofta öppnas och stängs av smutsiga händer, kan bli kladdiga om de inte tas omhand. Doppa en trasa i en lösning av 0,5 dl oljetvål och 3,5 dl vatten. Vrid ur trasan och torka av skåpen. Var extra uppmärksam på områden runt handtagen. Torka sedan av skåpen med en torr trasa.

Förhindra mögel i badrummet

Rengör duschen med en fläcksuddare och duschskrapa medan du duschar. Rengör toaletten med en toalettborste och, om du har en porslinstoalett, en våt pimpsten för att få bort beläggningar. Torka av speglar med en mikrofiberduk och torka av bordsskivor med en mikrofiberduk fuktad med lite ättiksprit. Rengör handfat med en fläcksuddare och polera rostfritt stål med en mikrofiberduk. Och, eftersom det är sommar, häng ut fuktiga badrumsmattor och blöta handdukar för att torka i solen.

Fräscha upp fönstertillbehören

Sommaren är den perfekta tidpunkten för att ta ut draperier och gardiner för att luftas. Skaka fönstertillbehören för att avlägsna damm och låt dem hänga i solen för att få bort unkna odörer. Du kan även torktumla dem i 10 minuter för att avlägsna damm och döda kvalster. Häng tillbaka dem direkt efter torkningen för att undvika att behöva stryka dem.

Se till så att den kalla luften kan röra sig fritt

För att se till så att din luftkonditionering fungerar som den ska, använd din dammsugare tillsammans med ett blåsmunstycke, eller i annat fall tryckluft, för att blåsa bort svåråtkomlig smuts. Använd även en borste eller dammvippa för att avlägsna eventuella beläggningar. Tvätta avtagbara filter med väteperoxid och låt dem torka innan du sätter tillbaka dem, eller byt ut gamla filter mot nya.

Bli av med köksodörer

Med varmt och fuktigt väder följer otrevliga odörer i skräpkorgar och soptunnor. Blöt ner svampar och disktrasor och kör dem på full effekt i mikrovågsugnen i 2 minuter. Häll ättiksprit i avloppet på diskhon för att avlägsna unkna odörer. När du tar ut soporna, tvätta ur skräpkorgar och soptunnor med blekmedel och vatten.

Med denna checklista kommer du att ha ditt hem redo för sommaren på nolltid. Ofta kan det vara enklast att dela upp sysslorna på olika dagar. Vill du göra det ännu enklare för dig kan du alltid boka en högkvalitativ och prisvärd storstädning från Charme Städ. Ring oss på 0761 800 100 för att få en kostnadsfri offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 4.7

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss