icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

De 3 säkraste sätten för att avlägsna vattenfläckar från marmor

admin 25 november 2022 436

En köksbänk i naturlig sten är en av de mest tillfredsställande uppgraderingar en hemägare kan göra var som helst i hemmet. Det ojämförliga utseendet och den lyxiga känslan av marmorköksbänkar kommer att förhöja varje köks utseende. I kombination med ett rent och snyggt kök tillför marmorköksbänken perfektion till rummet.

Marmorköksbänkar är iögonfallande, men än mer iögonfallande är små vattenfläckar som kan dyka upp på dem. Om medan de inte alltid är svåra att ta bort kan du i slutändan orsaka mer skada på marmorytan om du inte använder rätt teknik. Vi kommer att bryta ner några sätt för att få bort vattenfläckar från dina marmorytor utan att lämna en ännu större skada bakom dig.

Hur ser en vattenfläck på en marmorköksbänk ut?

Vattenringar eller mindre vätskefläckar från droppar kan dyka upp på varje yta. Om du har hårt vatten i ditt område kan fläckar uppkomma från mineraler som är kvar efter att vattnet avdunstar. På en marmorköksbänk kan du se tråkiga fläckar som sticker ut på den annars glansiga ytan.
Ett genomskinligt märke på en marmoryta är inte alltid en vattenfläck. Marmor kan etsas på nolltid. Precis som med andra naturliga stenar som kalkstens- och granitköksbänkar, börjar marmor att lösas upp när en sur vätska kommer i kontakt med dem även om bara för några minuter.

Ytlagret på etsad marmor slits bort. Du kommer att märka ett grumligt märke, som kommer att vara särskilt märkbart på polerad marmor när ljuset ligger på i en viss vinkel. Etsningen kommer att ta formen av den sura vätskan som ligger som en pöl på marmorn.
I många fall ser etsning ut som en fläck från hårt vatten, och du kanske inte märker skillnaden innan du försöker avlägsna den. Om du drar din hand över fläcken och känner en upphöjd bula är det hårdnande mineralen från liggande vatten på ytan.

Kan man avlägsna etsningsmärken från marmorköksbänkar?

När du känner att din hand inte höjs eller om den åker ner lite när du drar den över marmorköksbänken är den en etsning, och du kommer att ha ett mycket mer annorlunda (och mer utmanade) projekt på dina händer.
Slipad marmor och djupa etsningar kräver ofta professionell hjälp. Men för lätt etsning på en polerad marmorköksbänk, kan du återställa glansen med några få enkla gör-det-själv-verktyg:

 • Polerpuder för marmor
 • Vatten
 • Mikrofiberduk

Lägg en liten mängd polerpuder på etsningsmärkena och fukta det med vatten tills allt puder är fuktigt. Använd en mjuk duk för att putsa området tills det är torrt. Du kan behöva upprepa processen några gånger, men du kommer att märka att etsningsmärket bleknar med varje behandling. Avsluta med ett marmor-säkert ytrengöringsmedel och ett syramotståndigt impregneringsmedel för att förhindra framtida fläckar.

Kan man ta bort vattenfläckar från marmorytor?

Om någon lämnar ett blött glas på din köksbänk, kommer mineralavlagringar att dyka upp när vattnet avdunstar. Du behöver inte polera ytan för att återställa den när du har fläckar från hårt vatten. Ett milt rengöringsmedel kommer i stället att bryta ner vattenfläcken för att avslöja den obefläckade marmorytan.

Hur tar man bort vattenfläckar från marmor?

De flesta rekommenderade marmorrengöringsalternativen för fläckar från hårt vatten är standardutrustning i det vanliga hushållet. Men innan du sträcker dig efter ditt favorithemrengöringsmedel behöver du inse att marmor (och även de flesta naturliga stenarna) är överraskande svaga mot många rengöringsingredienser.

Använd fel produkt så kommer du snabbt att se svårborttagliga etsningar som ersätter vattenfläckarna. För ett säkrare tillvägagångssätt mot fläckar som inte kommer att förstöra dina marmorbänkskivor, prova dessa enkla lösningar för märken från hårt vatten.

1.Diskmedel
Lätta fläckar på en marmoryta behöver inte kräva mer än ett milt diskmedel och en fuktig trasa. Häll i varmt vatten och en droppe diskmedel eller två i en sprayflaska och skaka den lätt för att blanda. Spruta på det på vattenfläcken eller fukta en trasa eller pappershandduk.
Torka av fläcken i en cirkulär rörelse tills den försvinner. Det kan behövas lite kraft för att få bort den, och du kan prova att använda en mjuk borste som inte repar marmorytan. Skölj av ytan med vatten och torka den omedelbart för att förhindra att tvålskum, rester eller fler vattenfläckar uppkommer.

En lätt rengöring med diskmedel för din marmorbänkskiva kan hjälpa till med det rutinmässiga underhållet i samband med din köksstädning, särskilt om du har hårt vatten. I stället för att använda kranvatten varje gång du behöver städa, blanda destillerat vatten med diskmedel i en sprayflaska. Du kommer alltid att ha en passande marmorrengörare till hands och du behöver inte oroa dig över att lämna avlagringar från hårt vatten.

2.Stålull
Du vill inte avlägsna fläckar från marmorbänkskivor med något som är för frätande eftersom reporna kommer att vara svårare att få bort än vattenfläckarna. En mjuk borste eller plastskrapa är mjukare än marmor, men något i metall, såsom ett rakblad, kan enkelt tränga in.

Om borsten inte skrubbar bort alla uppbyggnader från bänkskivan, försök att uppgradera till torr 0000-stålull. Den superfina stålullen är ett populärt detaljverktyg för trä och metall och ger ett rent, polerat utseende utan risken för skada som du för från grövre varianter.

Efter att du torkat av fläcken med den blandning av diskmedel och vatten, gnugga lätt på märket med stålullen tills det är borta. Skölj med vatten för att avlägsna eventuella kvarvarande rester och torka ytan noggrant.

3.Bakpulversgröt
För att få bort extra tuffa vattenfläckar från marmor kan du behöva undvika de frätande sakerna till förmån för bakpulver. En bakpulversgröt består av bakpulver och ett lösningsmedel, vilket kan vara vatten, aceton, väteperoxid eller ett annat marmorrengöringsmedel. För vattenfläckar fungerar vanligt vatten bra.

Blanda bakpulver och vatten i en skål för att göra en tjock pasta med konsistens ungefär som gräddfil. Lägg pastan på marmorn och sprid ut den så att den täcker vattenfläcken helt och hållet.
Täck området med plastfolie och låt det vara över natten eller i upp till 24 timmar. När pastan har torkat nästa dag, ta bort plastfolien. Använd en plastskrapa för att lossa bakpulvret och en fuktig, mjuk trasa för att torka rent området.

Hur man inte tar bort vattenfläckar på marmorytor

Vi älskar att prata om hur man städar med ättika och andra gör-det-själv-lösningar, men marmor är en sak där sura substanser av alla sorter kommer att göra mer skada än gott. Marmor är en metamorf sten som primärt består av kalcit, en form av kalciumkarbonat. Andra naturliga, såsom kalksten och traversit, är nära besläktade med marmor och har liknande sammansättningar.
När du tillsätter syra på en sten gjord av kalciumkarbonat löses den upp. Reaktionen är perfekt för spännande vetenskapsexperiment, men den oreparerbara skadan den kan orsaka kommer att få dig att omvärdera många av dina favoritrengöringsmedel. Generellt sätt så vill du undvika att använda någon av dessa populära substanser på din marmor.

 • Ättiksprit
 • Citronsaft
 • Klorin
 • Blekmedel

Skydda dina ytor av naturlig sten med pH-balanserade rengöringsmedel, såsom handsprit eller 3 %-ig väteperoxid. En bakpulversgröt täkt i plastfolie är antagligen den effektivaste marmorrengöraren för att typer av märken, från vattenfläckar till rostfläckar.

Hur man förhindrar fläckar av hårt vatten och etsningar

Du kan bespara dig massor av tid och problem genom att respektera den skadande kraften hos många vardagsföremål och utmaningarna med att avlägsna fläckar av hårt vatten från marmorytor. I stället för att oroa dig för hur du tar bort fläckar av hårt vatten från marmor, följ dessa enkla steg för att förhindra skada:

 • Använd skärbrädor för att hålla sura vätskor såsom citron- eller tomatsaft borta från bänkskivan.
 • Ha pappersdukar till hands för att snabbt suga upp vatten och andra vätskor.
 • Ha alltid underlägg till dryckesglas.
 • Tvätta regelbundet dina bänkskivor med ett milt diskmedel och vatten.
 • Torka av marmorn med en impregneringsspray för marmor en gång i månaden.
 • Rutinmässigt underhåll med ett milt rengöringsmedel kommer att hålla fläckar till ett minimum och göra dig uppmärksam på etsningar innan de blir till dyra reparationsarbeten. Det är viktigt att veta hur man avlägsnar fläckar från hårt vatten, men de är långt ifrån det värsta som kan hända dina bänkskivor. Var uppmärksam på hur du förbereder mat och arbetar vid dina bänkskivor för att försäkra dig om att du inte omedvetet utsätter dem för skada.

Hitta städhjälp med Charme Städ!

Marmorbänkskivor för med sig väsentliga faktorer av charm och lyx till ditt hem, men de har också extra underhållskrav. Och om du är som de flesta folk är mer städsysslor det sista du behöver.

Undvik den dagliga stressen av att städa genom att anlita lokala städtjänster med Charme Städ. Det går snabbt och enkelt att hitta kunniga och professionella städare som kan ge ditt hem den omtanke det behöver. Boka en expert från Charme Städ idag så att du kan fokusera mer på att njuta av ditt hem och mindre på att städa det. Ring oss på 0761 800 100 för att få en gratis offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 24

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Ring oss