icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

De bästa tipsen när du tapetserar

admin 15 september 2022 106

9 gör-det-själv-tips för att få ett professionellt slutresultat

Dessa tapettips kommer hjälpa dig att ta dina färdigheter till nästa nivå. Du kommer båda att kunna sätta upp tapeter snabbare och ta ner dem utan att massor av rester lämnas kvar.

Dessa smarta och praktiska tapettips kommer att underlätta ditt gör-det-själv-liv. Det kommer också att se till att du, när du nästa gång du tapetserar om eller sätter upp tapeter, kommer veta hur du ska få till det där professionella slutresultatet.
Att kunna grunderna i hur man tapetserar är en bra start, men att sedan ta in några smarta tapettips gör att du kan gå längre än så. Du kommer inte att kämpa med att ta bort gammal tapet, du kommer att veta hur du får ett snyggt, rent och jämt slutresultat varje gång och kommer aldrig att se något gap mellan skarvarna på tapeterna.

Detta är bara några av de viktiga teknikerna för att få ett snyggt slutresultat. Fortsätt läsa för att ta reda på mer.

Tapettipps för att göra tapetserandet enklare

Oavsett om du sätter upp eller tar ner tapeter kan det vara värt att använda några av dessa tips och tricks för att snabba på processen och få ett snyggt slutresultat.

1. Rulla ihop tapeten åt motsatt håll

När du rullar ut en hel rulle tapet och lägger ut det på ett tapetbord tenderar tapeten ofta att rulla ihop sig igen. Du kan använda en tapetpensel eller -sax för att hålla kvar pappret, men det finns ett bättre alternativ.
Rulla helt enkelt ihop ungefär en meter av tapeten i motsatt håll från den ursprungliga rullningen och rulla sedan ut den igen. Tapeten kommer nu att hålla sig platt av sig själv och vara reda att klistras.

2. Håll ditt tapetbord rent och klistret jämt

Ett smutsigt tapetbord kan leda till smutsig tapet. Så när du penslar på klistret på dina tapeter är det bäst att hålla tapetbordet så rent som möjligt. Samtidigt bör du även applicera ett jämt lager klister.

Rulla ut en tapetlängd och lägg tapeten med långsidan jämt mot tapetbordets långsida. Häll i klistret i tråget, ta en 10- eller 20-centimeters roller och rulla på mycket klister på tapeten, se till så att du får ett jämt lager. Rulla längs med kanten och in till mitten.

Flytta nu tapeten till kanten av tapetbordet närmast dig och rolla på resten av klistret. När du är färdigt, se till så at du gör dig av med tapetklistret på ett korrekt sätt för att undvika oväntade och oönskade problem.

3. Ha tapetserarverktyg i fickan.

Det finns ingen mer irriterande än att lägga ifrån sig din pensel, sax, kniv eller penna och sedan klättra upp för en stege utan dem. När du ska märka upp någon eller skära ett snitt och inser att du inte har det som du behöver kan det vara väldigt frustrerande att behöva klättra hela vägen ner för stegen igen.

Under arbetets gång kan detta vara tidsslukande och irriterande, så se till att du har dina verktyg i fickan. Vänj dig vid att lägga tillbaka dem där efter att du har använt dem också.

4. Måla väggen för perfekta skarvar

Det spelar ingen roll hur väl du sätter upp din nya vackra tapet, det finns fortfarande en risk för att små gap uppkommer mellan skarvarna.
Ett alternativ är att införskaffa en färg i samma kulör och måla en rand på väggen där skarvarna kommer att hamna innan du sätter upp tapeten. En 5-centimeters pensel fungerar bra för detta.

5. Gör skåror i tapeten för enklare borttagning

För att enklare kunna ta ner tapeten kan du göra skåror i tapeten med en mattkniv. Gör korsmönster med ungefär fem centimeters mellanrum från toppen till botten av tapeten. Tryck inte för hårt, annars kan du skära in i klistret.

Hämta nu en hink med vatten och en stor svamp. Blöt ner väggen och låt den vara i 10–20 minuter. Tillsätt ett rikligt mängdtvättmedel eller sköljmedel för att mjuka upp tapeten, eller använd en tapetångare på den skårade tapeten för en snabb och enkel borttagning med en skrapa.

6. Ha koll på var du ska börja

Börja från vänsterkanten, ungefär en halv tapetrulle från hörnet och märk upp med en penna. Använd nu en ny tapetrulle och sätt vid det första märket för att se var nästa tapetrulle slutar. Gör detta längs med hela väggen. På så sätt undviker du att behöva skära ut tunna remsor längs med dörrar, fönster, eluttag och hörn. Justera startmarkeringen vid behov.

7. Mät två gånger och skär en gång

Det gamla ordspråket med att mäta två gånger och skära en är lika aktuellt idag som det alltid har varit. Det hjälper dig att försäkra dig om att du skär på det rätta stället. Det finns inget värre än att skära ut en tapetlängd som är några centimeter för kort, eftersom den blir oanvändbar och kan bli ett dyrt misstag.

Ett alternativt sätt att mäta på är att placera tapetrullen på golvet, klättra upp för en stege och dra upp rullen till taket. Se till att du lämnar några centimeter över på toppen och botten. Gå ner från stegen och gör en markering på tapeten halvväggs ner vid golvlisten eller vid botten av golvlisten och skär ut.

8. Använd en skarvrulle

Kanterna på en tapetlängd är den delen som köper störst risk för att lyfta. Så se till att du applicerar samma mängd klister p åkanten som på resten av tapeten. Borsta ner med en tapetborste och torka av allt överflödigt lim. Använd sedan en skarvrulle för att försiktigt rulla upp och ner på skarvarna tills de sitter bra.

9. Få jämna snitt och raka linjer på toppen och botten

För att få matchande linjer och skärsnitt på toppen och botten av dina tapetlängder, skär ut två eller tre längder samtidigt. Detta fungerar perfekt för platta väggar. Sätt upp flera tapetrullar och tryck in toppen och botten på alla rullar med en tapetborste. Dra sedan baksidan på en sax längs med alla tre rullar vid taket och golvlisten för att markera var de ska skäras.

Skär nu loss den första längden vid taket med en sax och upprepa för alla längder vid taket och golvlisten. Tryck tillbaka dem mot väggen med en tapetborste.

Om du skär med en kniv, använd en mattkniv. De är vassa och du kan bryta av ett slött blad för att få ett nytt. Låt helst klistret torka i ett par minuter innan du skär. Du kan använda en stor spackel eller ett långt vattenpass som ledning. Se till att kniven är vass, annars kommer den att slita sönder tapeten.

När tapeten har torkat kan det vara värt att fundera på att täta vid golvlisterna för att försegla tapetens botten. Använd målningsbar fogningsmassa för att kunna måla över tätningen.

Hur mycket täcker en tapetrulle?

En tapetrulle är vanligtvis 10 meter lång och 530 millimeter bred. Snitthöjden är ca 2,4 meter. I detta fall kommer en tapetrulle att ge ungefär fyra längder, tre längder med mönstrad tapet. Fyra tapetlängder kommer breddmässigt att täcka ungefär två meter.
Så du kommer att behöva två tapetrullar för att täcka en vägg i ett rum på 3,6 meter x 3,6 meter, eller 7–8 rullar för hela rummet (beroende på hur många dörrar och fönster du har).

Med dessa tips och tricks kommer du att få ett perfekt slutresultat när du tapetserar. Det är dock värt att ha i åtanke att det perfekta slutresultatet inte kommer av självt, det kräver att du lägger ner tid och energi på att tapetsera så snyggt som möjligt. Vill du ha ett snyggt slutresultat till ett billigt pris utan att behöva lyfta ett finger? På Dina Hantverkare är vi måna om att inte ha några dolda kostnader och erbjuder därför alla våra kunder en gratis, fast offert för att du i förväg ska kunna veta vad arbetet kommer att kosta. Kontakta oss redan idag för att få din gratis offert för tapetseringen!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Ring oss