Den ultimata guiden för rengöring av dina fönster | Charme-Städ
Rengöring av fönstren

Rengöring av fönstren hemma kan vara en tidskrävande process, men med några enkla tips kan du snart få dem att se obefläckade och redo att släppa in sommarsolljuset!

Oavsett om du är den typ av person som trivs i sommarvärmen, det är en sak med sommaren som alla kan komma överens om: nämligen att ingenting känns mer uppfriskande och energigivande än att se starkt solljus strömma genom ditt fönster efter en mörk vinter och en regnig vår.

Men för många människor kommer denna viktiga sommarförmån förmodligen att förbli rent teoretisk, på grund av all smuts de har tillåtit att bygga upp på sina fönster. Detta är förståeligt till viss del – fönster är ju unika på det att de riskerar att samlas smuts från och utanför huset samtidigt, och deras transparenta karaktär gör att alla märken och fläckar sticker ut på ett sätt de skulle inte på någon annan yta.

Allt detta innebär att många husägare slutar försumma sitt fönsterunderhåll, särskilt under de kalla månaderna när utsikterna att klättra runt ute med en våt svamp är det sista du tänker på. Men nu när sommaren rullar in igen är det dags att bita kulan och få de fönstren att se glittrande igen – och det finns några tips du kan följa för att göra denna process så “ruta-mindre” som möjligt.

rengöring_av_fönstren

Skaffa de rätta leveranserna

Innan du börjar med ett stort fönsterrengöringsprojekt är det viktigt att se till att du har alla verktyg du behöver redo för. Du kommer behöva:

 • En hink
 • En svamp
 • En squeegee
 • Gott om såpvatten
 • En torr borste eller kvasthandtag – för att bli av med spindelnät och damm innan du applicerar vattnet
 • Dammsugare
 • Pappershanddukar – även om du kanske behöver något tillräckligt robust för att hantera dina torkbehov utan att sönderdelas och lämna soggy fragment överallt
 • Vinäger – detta rekommenderas ofta som ett billigt sätt att döda bakterier och hålla fönster glittrande

HUR DU ANVÄNDER VINEGAR TILL RENGÖRING AV DIN Fönster

Så hur exakt kan du använda vinäger för att fönsterputs?

 • Mät ut en mängd vit vinäger och blanda den med exakt samma mängd vatten
 • Om du använder en svamp för att rengöra fönstren kan du spraya lite av din vinägerlösning på dem innan du tar dem med svampen
 • Om du använder en sug, dopp den först i vinäger- och vattenlösningen och rengör sedan fönstren uppifrån och ner
 • Se till att du torker av kanten på din sug efter varje slag för att förhindra uppbyggnad av smuts
 • Skölj och torka alltid fönstren direkt efter att du har rengjort dem med vinäger för att undvika eventuella skador

TÄNK PÅ RÄTTTIDNING

Sommaren är det perfekta tillfället att ge fönstren en polermedel, men se till att du inte faller i fällan att tänka, vilket innebär att du borde välja den ljusaste, mest soligaste dagen för att komma igång med städningen. Visst kommer det bländande ljuset att göra det enklare att upptäcka all smuts, men solens värme kommer också att torka ut glaset för snabbt, vilket lämnar fula sträckor över dina nyligen rengjorda fönster.

rengöring_fönstren

Naturligtvis är det lika meningslöst att försöka städa ute i det hällande regnet, så det är bäst att välja en dag när det är lite skugga och molntäcke, eller åtminstone vänta tills temperaturen har svalnat lite. Om du verkligen är intresserad av att komma igång och solen fortfarande lyser, kan du kanske börja på fönstren som inte är direkt synliga.

ANVÄNDA MÖJLIGHETEN TILL RENGÖRING AV DIN STÖRNINGAR OCH BLINDAR

Rengöring av fönstren ger dig också en möjlighet att ge gardiner och persienner lite uppfriskning.

 • Om de är sådana som kan lossas, är det bäst att ta ner dem och ge dem en ordentlig tvätt
 • Om du inte kan ta ner dem själv, ska du åtminstone damma bort dem och ta bort eventuella spindelnät med antingen en torr borste eller en lämplig dammsugare.

Det är viktigt att komma ihåg att all rengöring du gör med gardiner, persienner eller fönsterbrädor bör komma innan du tar upp fönstren själva. Om du gör detta i fel ordning, så kommer allt vatten som droppar ner till en dammig yta under skapar en obehaglig trassig röra – och mer arbete för dig själv som kunde ha undvikits.

SÄKERHETEN FÖRST!

Rengöring av fönster kan innebära mycket ansträngning för att nå höga hörn medan vattnet stänk runt, så se till att du har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att du arbetar säkert. Till exempel:

 • Använd robusta trappstolar för att komma till de svåråtkomliga områdena inomhus
 • Om du städar ute, gå inte klättra runt som Spider-Man – använd en stege och se till att det finns någon runt om att hålla den stabil för dig
 • Skjut bort alla möbler från fönstren medan du rengör dem för att undvika att det smutsar över det hela
 • Lägg ner några gamla tidningar för att mildra skadorna som orsakas av oavsiktligt spill

Hur man undviker sträckor och småföretag

Att satsa mycket på att rengöra fönstren, bara för att upptäcka att de är täckta av strimmor och utstrykbilar kan känna sig otroligt nedslående. Undvik streck och utstryk i första hand med dessa topptips:

 • Använd en naturlig rengöringsmedel, som vatten- och vinägerlösningen vi pratade om ovan. Det är mindre troligt att du kommer att sluta med streck med den här typen av renare än såpvatten eller en kommersiell produkt
 • Applicera bara någonting lite renare i taget på dina fönster – du kan alltid lägga till mer om du behöver. Att lägga till för mycket kan ge dig extra fula utstryk
 • Använd svampar eller skrapor istället för pappershanddukar, eftersom deras hårdare kanter kan lämna streck och även repor på ditt glas
 • Försök alltid avsluta fönstret genom att buffra glaset med en mikrofiberduk. Detta bör ge dig ett glänsande, glittrande slutresultat

RING IN HJÄLP OM DU BEHÖVER DET

Att få dina fönster att se så bra ut som nya kan vara en svår uppgift att hantera ensam, så var inte rädd att be om hjälp! Många händer gör trots allt lätt arbete, och att ha vänner och familj runt kan göra det möjligt för dig att arbeta säkrare och mer effektivt.

Alternativt, för enklast möjliga lösning, kan du alltid ringa in en professionell fönsterrengöringstjänst som Charme-Städ.

Oavsett om du är en bostads- eller en kommersiell egendom, kan vi befria dina fönster från smuts, damm, rester och föroreningar och lämna dem glittrande och strimmelfria. På så sätt kan du njuta av sommarsolen, obehindrad av eventuella fula fläckar och smuts, så länge den varar.

TRADITIONELL VS. MODERNA TEKNIKER FÖR RENGÖRING AV Fönster

Vi har kommit långt från hinkar och moppar!

När tiden går fortsätter tekniken att utvecklas, vilket gör det lättare för människor att leva sina liv. Nästan varje bransch du kan tänka på har genomgått sin tekniska utveckling och skapat ett mer effektivt och produktivt sätt att få arbete gjort. Detta faktum kan speciellt tillämpas på fönstergrensvärlden, där ingenjörer och olika städpersonal har visat stor uppfinningsrikedom för sina hantverk. Och gissa vad? Idag delar vi en infographic som förklarar alla fördelarna med både de traditionella och moderna teknikerna för fönsterrengöring.

Det är nästan ingen mening med att ha den vackraste byggnaden i ett område om dina fönster är smutsiga. Det är inte svårt att förlora arkitekturens elegans bakom damm och smuts som tenderar att bygga på obehandlade fönster. Denna infographic är för dig som uppskattar värdet av orörd presentation. Var uppmärksam på ditt skönhets hem eller byggnad i motsats till smutsiga fönster.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
[Totalt: 5 Genomsnitt: 5]

©2021 Charme Stad

Call Now ButtonRing oss