icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Din guide till att måla huset

seoadmin 01 februari 2022 346

Behöver din husfasad fräschas upp en aning? Att måla om den kan göra underverk för ditt hus karaktär! I denna artikel får du lära dig hur man väljer färg och kulör, tips och rekommendationer samt steg för steg-instruktioner för hur man målar.

Ett hus utseende är vad som får folk att uppmärksamma det. Därför bör man ägna husfasaden extra uppmärksamhet. Det enklaste sättet att göra detta på är att måla den. Valmöjligheterna för kulör och nyans är oändliga, och dessutom är det inte jättesvårt att måla huset själv. Det kan dock vara värt att fundera över om du ska ta dig an jobbet själv eller anlita en målerifirma. Kom ihåg att Charme Städ alltid kan hjälpa dig att måla huset för att få det prisvärda och snygga slutresultat som du önskar. För att färgen ska hålla en lång tid framöver bör du vara noga med att läsa rekommendationerna för hur den ska strykas på. Måla aldrig huset vid åskväder, storm eller ösregn.

Val av färg

Val av färg

Färgens hållbarhet beror främst på vad den består av. Färg brukar delas upp i två varianter:

 1.  Organisk färg. Denna typ av färg ger väggen en vattentät täckning, men färgen också giftig och brandfarlig. Däremot har den en lång hållbarhet och kan användas vid minusgrader.
  Ett exempel på organisk färg är oljebaserad färg. Oljebaserad färg går in djup i träet, skyddar mot yttre påverkningar och förhindrar att fukt tränger in. För att färgen ska torka krävs dock flera dagar, och kulören kan även förändras i samband med att färgen torkar.
 2. Vattenbaserad färg är i regel varken giftig eller brandfarlig. Den har dock en något kortare hållbarhet eftersom färgen löses i vatten.

Vattenbaserad färg delas upp i följande sorter:

 • vinylfärg – prismässigt lättillgängliga, men tvättas enkelt av med vatten
 • akrylfärg – vattentålig med en mycket god vidhäftningsförmåga, håller såväl färgen som glansen och flagnar inte
 • silikonfärg – skyddar fasaden mot fukt, men tvättas enkelt av.

Ha i åtanke att färgerna kan spädas ut med såväl vattenbaserade som organiska lösningsmedel. Oljebaserad färg håller strax över fem år och akrylfärg ca 10 år.

Vattenbaserade mineralfärg kan delas upp i följande sorter:

 • kalkfärg – billig och tålig, men med en kortlivad hållbarhet, rekommenderas väldigt sällan till fasadmålning
 • silikatfärg – innehåller vattenglas, god vidhäftningsförmåga, är vattentålig och är inte brandfarlig
 • cementfärg –prismässigt lättillgänglig, men tar in fukt och har en kortlivad hållbarhet.

Valet mellan endera färgtypen bör baseras främst på fasadens yta. Man bör även beakta husets individuella detaljer, budgeten och den önskade kvaliteten på resultatet.

Val av kulör

 

Val av kulör

Rätt val av kulör ger ditt hus mer uppmärksamhet. När du väljer kulör bör du beakta främst stilen och formen på fasaden, men även dina egna preferenser.

Se dig om kring och studera närområdet och landskapet. Vi rekommenderar grundläggande och omättade kulörer, såsom vit, grå, beige, brun, blå, grön eller röd. Med hjälp av kulören kan du låta huset sticka ut eller gömmas. Om du till exempel har mycket träd och växter i trädgården är det olämpligt att måla huset i grönt, då det kommer smälta in i trädgården. En röd kulör å andra sidan får huset att sticka ut mot gröna växter och den blå himlen.

Utöver detta bör man även beakta samklangen mellan taket och fasaden, de bör inte vara målade i samma kulör.

Fasadkulör väljs ofta med följande i åtanke:

 • Huset bör sticka ut från omgivningen.
 • Huvudbyggnaden bör kunna urskiljas från andra byggnader cementfärg –prismässigt lättillgänglig, men tar in fukt och har en kortlivad hållbarhet.
 • Fasaden kan med fördel målas i en lugn ton, och detaljer såsom knutar och foder i starka toner.
 • Kulörerna på fasaden, taket om omgivningen bör matcha.

Väljer man en vit kulör till fasaden blir den elegant och pittoresk. En vit fasad är full av positivitet, värme och glädje. Dessutom matchar vitt med alla kulörer och ett vitt hus ser exempelvis mycket vackert ut mot en bakgrund av grönska och träd.

Grå kulör associeras med ett melankoliskt humör, fuktighet och moln. En sådan fasad ser helt enkelt lite nere ut. Därför används denna kulör sällan till hus.
En brun kulör kommunicerar utrymme, blygsamhet men också säkerhet. Väljer man en brun kulör till fasaden bör dock taket vara grått, mörkbrunt eller rött.
En väldigt tilltalande variant på kulör är gul. Gult associeras med fräschhet, solen och värme, och muntrar därför lätt upp.

Taket och fasaden bör matcha. Om fasaden är i målad en stark kulör, såsom gul, grön eller blå, bör taket vara målat i en neutral kulör, såsom vit, grå eller beige.
Utöver detta bör man när man väljer kulör även tänka på hur skuggan faller under dagen. Om trädgården rymmer stora träd bör man välja en matt kulör, annars går det bra med en glansig kulör.

Nedan följer några av de mest populära varianterna på kulörmatchningar:

 • Om taket är målat i en mörk kulör är fasaden ofta målad i en ljus kulör. Denna variant brukar hittas på de flesta fasader.
 • Taket och fasaden är målade i olika toner av samma kulör. Detta ger en harmonisk och enhetlig effekt, utseendet blir dock en aning tråkigt. Därför bör man i detta fall måla knutar och foder och dylikt i en stark kulör.
 • Vågade personligheter och trendsättare föredrar ofta att måla fasaden i en mörk kulör och taket i en ljus kulör, vilket ger effekten av att huset är ett med himlen.

Generella rekommendationer

Hur man bör gå till väga när man målar huset beror till stor del på fasadens generella skick. När den gamla färgen blir dålig och flagnar kan väggen börja mögla eftersom färgen då inte längre skyddar ytan mot fukt. I detta fall bör man stryka på ett nytt lager färg.

Om problemen är koncentrerade enbart till några få ställen räcker det att bara rätta till dem där. Det är dock viktigt att använda samma typ av färg som innan. Om du inte vet vilken färgtyp som använts innan kan du avgöra detta genom att undersöka dess utseende.

Om färgen krackelerat längs med träfibrerna är det antagligen akrylfärg som använts. Om färgen krackelerat på tvären eller i ett skotskrutigt mönster är det antagligen oljebaserad färg som använts. Om man tar tag i en liten bit färg och försöker rulla ihop den så går den oljebaserade färgen sönder, medan den akrylbaserade färgen rullas ihop då den har goda elastiska egenskaper.
Det kan även vara värt att stryka på ett nytt lager träskyddsmedel. Om det gamla träskyddsmedlet är i mycket dåligt skick kan man i stället med fördel måla huset med akrylfärg.

Om träfasaden tidigare var målad med oljebaserad färg bör man helt och hållet skrapa bort den gamla färgen. Om man inte gör det kommer det nya färglagret inte att hålla särskilt länge. Fasaden bör rengöras inte bara från gammal färg, utan även från smuts och damm. Detta gör att det nya lagret färg fäster bättre på fasaden.

För att få färgen att fästa ännu bättre bör man även tvätta fasaden med målartvätt. Har fasaden ruttna eller trasiga paneler måste dessa bytas ut. Om färgen inte försvinner med hjälp av målartvätten kan speciella kemiska lösningar användas. Efter tvätten bör ojämnheter slipas bort och fasaden sedan borstas av.

Material

För måleriarbetet behöver du:

 1. högtryckstvätt eller slang
 2. målartvätt
 3. skrubborste
 4. färgskrapa
 5. trådborste
 6. sandpapper
 7. träspackel
 8. målartejp
 9. droppskydd i tyg eller plast
 10. teleskopstege, lift eller ställning
 11. målarpenslar i form av vinkelpenslar och fasadpenslar
 12. grundfärg
 13. målarfärg.

 

Måla huset steg för steg

Måla huset steg för steg

1.Tvätta huset
Tvätta husfasaden med en högtryckstvätt, målartvätt och en skrubborste och ta bort allt smuts och mögel. En ren fasad gör så att grund- och målarfärgen fördelar sig jämnt.

2.Ta bort färgflagor
Undersök fasaden efter områden där färg har skavts av, flagnat eller lyft då du behöver en slät yta innan du börjar måla. Ta försiktigt bort lös färg med en färgskrapa och en trådborste.

3.Reparera skador på fasaden
Ett nytt lager färg kommer inte att få sitt bästa möjliga utseende om fasaden har underliggande problem. Gör färdigt allt förarbete, vilket inkluderar att trycka till lösa paneler, eller i värsta fall byta ut dem helt, slipa ner ojämnheter med sandpapper eller reparera små sprickor eller springor med träspackel.

4.Välj färg och kulör
Dina valmöjligheter är oändliga när du ska välja ditt hus nya färg och kulör. Oavsett om du vill matcha kulören med ditt hus stil eller personlighet behöver den korrekta färgen baseras på fasadens yta.

5.Köp grundfärg och målarfärg
Det är viktigt att räkna ut hur mycket grund- och målarfärg du behöver för att slutföra projektet.

6.Samla ihop måleriverktygen
Se till så att du har alla nödvändiga verktyg innan du börjar måla så att du inte behöver avbryta arbetet i onödan.

7.Skydda omgivningen
Hur försiktig du än må vara så kommer du med största sannolikhet ändå att få små färgspill lite här och var under målningen. Täck över altanen, växter, gångvägar, fönster och annat du vill skydda med droppskydd och målartejp.

8.Grundmåla
Genom att grundmåla försäkrar du dig om att målarfärgen fäster som den ska på fasaden. Börja uppifrån på husets högsta punkt. Stryk på färgen med raka, jämna strykningar som följer utformningen av din fasad (horisontella strykningar på horisontella paneler och vertikala strykningar på vertikala paneler). Måla panelerna först och avsluta med foderna och knutarna.

9.Täckmåla med det första lagret målarfärg
Börja uppifrån på husets högsta punkt. Stryk på färgen med raka, jämna strykningar som följer utformningen av din fasad (horisontella strykningar på horisontella paneler och vertikala strykningar på vertikala paneler). Måla panelerna först och avsluta med foderna och knutarna.
Kom ihåg att enbart stryka på lagom mycket färg, då en full och tung pensel kan droppa eller stryka på färgen ojämnt. Tänk även på att penseln bör matcha träpanelens bredd.

10.Täckmåla med det andra lagret målarfärg
Låt det första lagret färg torka helt. Måla sedan med det andra lagret färg på samma sätt som med det förra. Frestas inte att återanvända målarpenslar täckta med färg. Börja om med nya penslar så att det andra lagret stryks på lika jämnt.

11.Städa
Glöm inte att städa upp efter dig så att du sedan fritt kan beundra din bedrift. Ta bort målartejp eventuella färgspill, droppskydd och tvätta penslarna. Försegla färgburkar genom att göra rent innerringen, sätta tillbaka locket på burken och försiktigt hamra runtom med en gummiklubba.
Undvik att förvara resten av färgen utomhus eller på andra ställen där temperaturen är alltför hög eller låg.

Tips för ett bra måleriarbete

 • Rör om färgen då och då medan du målar så att den får en jämn ton. Innan du börjar måla fasaden, måla först på en träbit eller liknande för att kontrollera färgens kvalitet.
 • Använd helst en pensel när du målar, eftersom en roller inte kan leverera samma kvalitet på målningen.
 • Blanda gärna i liknande färgpigment i grundfärgen så att målarfärgens kulör framhävs tydligare.
 • Måla endast under vissa förutsättningar. En alltför hög temperatur leder till att färgen torkar för snabbt och att dess egenskaper försämras. Bäst är det att måla när fasaden är helt torr, när det inte blåser och när vädret är molnigt.
 • Träskyddsmedlet bör strykas på längsmed panelerna. Var noga med att även stryka på träskyddsmedlet på ändarna av panelerna, då det är här som fukten ansamlas.
 • Se även våra bästa tips för en professionell husmålning.
 • Känns det som att du tagit dig vatten över huvudet? Ibland kan det vara värt att överlåta jobbet till proffsen, medan man själv gör något annat. Kontakta oss på Charme Städ, så fixar vi målningen!
Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 73
Ring oss