icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Din Guide till Perfekt Grillrengöring. Tips och Råd – Charme-Städ AB

seoadmin 15 maj 2024 32

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken på din mat.

Att grilla utomhus är en av sommarens och alla säsongers stora njutningar. Det finns rökiga, smakrika alternativ från gas-, ved- och kolgrillar, och ingen oreda eller värme i köket. Det är bara att tända grillen, skicka ut maten, grilla till perfektion, njuta och vara klar. Eller hur? Inte riktigt. Den där grillen som står bortglömd behöver rengöras, och det måste göras på rätt sätt.

Vanligtvis används grillen när vädret är bra och många vänner samlas. Men om du vill få ordning efter en trevlig samvaro kan Charme-Städ AB hjälpa dig att spara både tid och pengar. Beställ städning här.

Rengöringsmisstag kan förkorta livslängden på din grill och, ännu värre, vara farliga och påverka smaken på din mat. Här är sex vanliga rengöringsmisstag som du troligen gör och hur du kan åtgärda dem.

 Aldrig rengöra grillgallren

Misstag 1: Aldrig rengöra grillgallren

Teorin att det inte behövs rengöra grillgallren eftersom matresterna “bränns bort” nästa gång är ett stort misstag. Ja, de kommer så småningom att brännas bort, men under tiden kan bitarna börja mögla och växa bakterier samt locka skadedjur. När den smutsen faller ner i värmekällan påverkar det smaken på din nästa måltid och orsakar uppflammade lågor som kan bränna maten. Grillgallren bör rengöras efter varje användning.

Använda en stålborste för att skrubba gallren

Misstag 2: Använda en stålborste för att skrubba gallren

Stålborstar för grillar gör ett bra jobb med att ta bort mat från gallren tills de inte gör det längre. De tunna metallborsten bryts så småningom av och bitar kan fastna i maten. Varför ta risken? Välj istället en spiralformad skrapa, en solid metallskrapa eller till och med en boll av aluminiumfolie som du greppar med tång. Om du absolut inte kan sluta använda en stålborste, inspektera den ofta för lösa borst och byt ut den minst en gång per år.

Whatever tool you use to scrub the grill racks, it should be cleaned (aluminum foil can be tossed) after every use with hot, soapy water. Think of all those bits of food stuck to the tool!

Glömma att återbehandla gjutjärnsgaller

Misstag 3: Glömma att återbehandla gjutjärnsgaller

Gjutjärnsgaller leder värme fantastiskt och lämnar perfekta grillränder. Men när maten är borttagen och gallren är tvättade, måste de återbehandlas med vegetabilisk olja för att förhindra rostbildning. Att behandla gallren hjälper också till att förhindra att maten fastnar.

Använda aluminiumfolie för att rengöra gasgrillgaller

Misstag 4: Använda aluminiumfolie för att rengöra gasgrillgaller

Att slå in grillgaller i aluminiumfolie och sätta på gasen för att bränna bort maten är ett knep som snabbt bör glömmas bort. Folien kan fånga upp gasångor, överhetta eldstaden och skada ventiler, ledningar och brännare. Hela grillen blir en brandfara.

Misstag 5: Lämna gamla askor i grillen

Oavsett om det är en kol-, pellet- eller vedgrill, kommer det att finnas aska. När askan har svalnat bör den rengöras ur grillen efter varje användning. Om askan lämnas för länge kommer den att absorbera fukt från luften och bli mycket svår att ta bort. Se till att placera askan i en metallbehållare – aldrig plast – annars kan du få en oväntad brand och smältning.

Hoppa över årlig rengöring och säkerhetskontroll

Misstag 6: Hoppa över årlig rengöring och säkerhetskontroll

Minst en gång per år behöver din grill en grundlig rengöring och säkerhetskontroll (oftare om du grillar nästan dagligen). En grundlig rengöring innebär att alla avtagbara delar tas ut och rengörs. Här är vad du behöver göra för olika typer av grillar:

Kolgrillar

Blötlägg grillgallren i varmt, såpigt vatten och skrubba med en nylonborste med styva borst.
Utan aska i grillen, skrubba huven och matlagningskammaren både in- och utvändigt med varmt, såpigt vatten. Skölj noggrant och torka med en mikrofiberhandduk omedelbart för att förhindra rost.

Gasolgrillar

  • Ta bort värmespridarna i matlagningskammaren och tvätta dem med varmt, såpigt vatten, skrubba med en nylonborste. Torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem i grillen.
  • Koppla bort gasolflaskan och demontera avtagbara värmeelement så att du kan rengöra varje komponent. När du rengör brännarna, se till att munstyckena är fria från sot och skräp. En öppen gem kan hjälpa till att ta bort skräp från de små hålen.
  • Torka av insidan och utsidan av grillen med en trasa doppad i varmt vatten, vrid ur den så att den inte droppar. Skölj trasan ofta och torka grillen omedelbart med en annan trasa när du är klar.
  • Med gasen ansluten och påslagen, kontrollera gasslangen (och tanken om du har en) för läckor genom att torka av slangen och ventilerna med såpvatten. Om du ser bubblor bildas, finns det en läcka. Stäng av gasen omedelbart och byt ut slangen eller ventilen.

Gjutjärnsgrillar

Gjutjärnsgrillar

  • Kontrollera alla ytor på grillen för rostfläckar.
  • Använd en plastskrapa för att ta bort så mycket lös rost som möjligt. Gör en pasta av 1 matsked citronsaft och 1 kopp bakpulver. Applicera pastan på rosten och täck med plastfolie. Vänta i minst 24 timmar och skrubba sedan området med en borste med styva borst för att ta bort rosten. Skölj väl och torka grillen.
  • Återbehandla genom att täcka alla matlagningsytor med ett tunt lager vegetabilisk olja. Värm grillen till cirka 200 grader Celsius i ungefär en timme.
Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 27

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt. Du kanske har...

06 maj 2024 75

Att genomföra en omfattande storstädning av ditt hem behöver inte kännas överväldigande eller omöjligt. Med dessa praktiska tips kan...

01 maj 2024 69
Ring oss