icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Effektiva Metoder för Tygsoffans Rengöring

Kris 05 december 2023 107

Precis som med många andra produkter har möbelpriserna ökat dramatiskt under 2023 på grund av inflationen. Det kan vara svårt att undvika att köpa en ny soffa om tyget har slitits eller om ramen har gått sönder. Men i dessa tider med höga priser, finns det en möjlighet att fördjupa din kärlek till din nuvarande soffa.

För de som överväger att byta ut sin tygsoffa på grund av fläckar och smutsiga kuddar finns det alternativ som kan återställa din soffas fräschhet utan att det kostar en förmögenhet. Vi kommer att guida dig genom fem effektiva metoder för att rengöra din tygsoffa och låta dig återupptäcka kärleken till din vardagsrumsinredning.

Olika Typer av Tygmöbler

När det kommer till att rengöra en soffa finns det ingen universallösning, eftersom det finns ett otal olika tygmaterial som används på möbler, och varje material har sina egna specifika rengöringsbehov. Syntetiska tyger är kända för att vara mycket fläckresistenta, tåliga och lättskötta. Några populära syntetiska material som används i stoppade möbler inkluderar:

 • Polyester
 • Olefin (polypropylen)
 • Nylon
 • Akryl

Naturliga tygsoffor ger en lyxigare estetik och taktil känsla. De säljs oftast baserat på sitt utseende och komfort, även om de är mindre tåliga och kräver mer uppmärksam underhåll jämfört med syntetiska material. Vanliga naturtyger som används inkluderar:

 • Bomull
 • Silke
 • Ull
 • Linne

Läder är ett annat naturligt material, men det skiljer sig från vävda tyger genom sin imponerande motståndskraft mot fläckar och revor. Corrected top-grain leather, som oftast används på fasta och återfällande soffor, absorberar inte vätskor och har inga trådar där husdjur kan fastna med klor. Även om läder kan vara dyrare är det ett praktiskt val för hushåll med barn och husdjur som behöver ett lättrengörbart material.

Rengöringskoder för Soffklädsel

Många moderna soffor använder blandade material, såsom en blandning av bomull och polyester eller polyester tillsammans med små mängder akryl eller nylon. Det kan vara förvirrande att hålla klädseln ren när varje tyg har sina egna unika rengöringsbehov. Men istället för att bli överväldigad av att försöka hitta det mest effektiva och tygsäkra sättet att ta bort fläckar från dina soffkuddar, som är tillverkade av 94 % polyester och 6 % linne, kan du göra det enkelt genom att kolla på tvättlappen.

Möbeltillverkare ger dig den bästa vägledningen för att rengöra din tygsoffa genom att tillhandahålla en rengöringskod. Koden för din specifika soffa finns på en vit etikett som är fastsatt på botten av soffan eller under en av kuddarna. För en reclinersoffa finns koden ofta på undersidan av någon av fotstöden.

De vanligaste rengöringskoderna för möbeltyger inkluderar:

 • W: Rengör med en vattenbaserad lösning (vanligtvis för syntetiska tyger).
 • S: Rengör med en lösningsmedelsbaserad kemtvättslösning (vanligtvis för naturtyger).
 • S/W: Både lösningsmedel- och vattenbaserade rengöringsmedel är säkra att använda.
 • X: Inga vatten- eller lösningsmedelsbaserade rengöringsmedel är tillåtna, endast dammsugning och borstning.

Tyger med koden “S” som är lösningsmedelsbaserade tillåter oftast endast kemtvättsprodukter för att behandla fläckar. Tyger med koden “W” fungerar inte alltid bra med lösningsbaserade rengöringsmedel, men de ger dig möjlighet att använda flera av dina favorit DIY-rengöringsprodukter utan risk för skada.

Hur du Rengör en Tygsoffa

Innan du ger dig på att tvätta din soffa, bör du alltid först testa din rengöringslösning på en dold yta för att försäkra dig om att den inte påverkar färgen eller lämnar nya fläckar. För att spara tid kan du också kolla tillverkarens rengöringsinstruktioner för att se vad de rekommenderar.

1. Dammsugning och Borstning

Precis som när du städar andra ytor i ditt hem är det bäst att börja med de större uppgifterna och sedan gå vidare till de mindre när du rengör din tygsoffa. Det innebär att du börjar med att ta fram dammsugaren och ett textiltillbehör för att ta bort smulor, smuts och eventuella djurhår innan du använder en fläckborttagare. Om du inte har ett borsttillbehör, kan du använda en separat styv borste för att lösa upp smuts medan du dammsuger.

2. Eliminera Odörer med Bakpulver

Bakpulver är ett allomfattande mirakelmedel för att ta bort oönskade lukter från kylskåp, rengöra köksbänkar och behandla fläckar på ett otal ytor. Och när det kommer till din tygsoffa kan det göra underverk!
För att ta bort odörer från din soffa, strössla helt enkelt bakpulver över soffkuddarna. Det är särskilt användbart om dina soffkuddar börjar få en obehaglig lukt, kanske från husdjur. En regelbunden behandling med bakpulver och sedan dammsugning är en bra vana för att hålla din soffa fräsch.
Låt bakpulvret verka och neutralisera odörer i 30 minuter eller längre. Sedan är det dags att dammsuga hela soffan med hjälp av ditt borsttillbehör för att ta bort löst smuts och eventuellt kvarvarande bakpulver.

3. Ta Bort Fläckar med Bakpulver

Bakpulver är tillbaka som en hjälte när det gäller att eliminera envisa fläckar. Istället för att trycka på fläcken och riskera att den tränger djupare in i tyget, hjälper bakpulver oftast till att dra ut fläcken från fibrerna och absorbera den.
Blanda bakpulver med lite varmt vatten för att skapa en tjock pasta. Applicera generöst pastaen på fläcken och se till att täcka hela fläckområdet. Gnid försiktigt in pastan och låt den sitta i 30 minuter eller längre innan du dammsuger området.
För färska vätskefläckar kan du använda torrt bakpulver. Först klappa försiktigt på fläcken med en ren trasa för att absorbera så mycket vätska som möjligt, och sedan applicera bakpulver på det drabbade området. Låt det vara i cirka 30 minuter innan du dammsuger upp det.

4. Använd Diskmedel och Ättika för Fläckar

Ättika är en favorit bland DIY-entusiaster när det kommer till att ta bort fläckar i hemmet, tack vare dess effektiva, men säkra egenskaper för fläckborttagning. För vattentäta tyger kan du använda ättika i kombination med diskmedel och vatten för att skapa en praktisk rengöringsspray.

För att göra ditt eget effektiva DIY-rengöringsmedel, följ dessa enkla steg:

 • Häll 2,5 dl destillerat vatten i en sprayflaska.
 • Tillsätt 1,25 dl ättiksprit i flaskan.
 • Droppa några droppar mild diskmedel i blandningen.

Skaka flaskan noggrant för att blanda ingredienserna. Spraya rengöringsmedlet på det fläckdrabbade området, men se till att inte överdriva det. Använd sedan en torr mikrofibertrasa för att försiktigt klappa på fläcken och absorbera vätskan. Låt sedan soffan lufttorka.

5. Rengör med Handsprit

Om dina soffkuddar är tillverkade av naturfiber kan du överväga att använda ett lösningsbaserat rengöringsmedel eller ta en titt i ditt medicinskåp för att hitta ingredienser till ett hemgjort rengöringsmedel. Många soffor med naturfiber tål vanligtvis handsprit som ett praktiskt alternativ till kemtvätt. Innan du fortsätter, se till att du kontrollerar tillverkarens instruktioner för tyger med kod S för att vara säker på att du inte kommer att skada tyget. Det är alltid en god idé att börja med en punkttest på ett osynligt område för att försäkra dig om att det inte kommer att lämna några märken.

För att rengöra din soffa, blanda 2,5 dl isopropanol med 1,25 dl vatten och doppa en mjuk trasa i lösningen. Dutta försiktigt på fläcken, men var noga med att inte göra den alltför blöt. Eftersom alkoholen avdunstar snabbt behöver du bara låta soffan lufttorka, och all överflödig fukt kommer att försvinna på nolltid.

Kan Man Tvätta Kuddöverdrag i Tvättmaskinen?

Tvätt av fläckiga soffkuddar, särskilt de med rengöringskoden W och avtagbara överdrag, behöver inte vara en omöjlig uppgift. Om du har överdrag som tål maskintvätt kan det vara ett smidigt sätt att göra en djuprengöring och hantera envisa fläckar.

För att tvätta kuddöverdragen i maskinen, följ dessa steg:

 1. Använd ett färgfritt sköljmedel eller ett milt hemmagjort sköljmedel.
 2. Tvätta dina soffkuddar i en kall tvättcykel med dragkedjorna stängda för att förhindra att tyget trasslar eller dras ut i maskinen.
 3. Häng upp de maskintvättade överdragen på en plats med god ventilation för att låta dem torka.

Det är viktigt att använda kallt vatten och lufttorkning för att förhindra att fläckar sätter sig. Om du använder ett enzymbaserat tvättmedel eller sköljmedel för att ta bort tuffa fläckar som blod eller olja, kan varmt vatten bryta ner enzymerna och minska deras effektivitet. Å andra sidan kan en varm torktumlare få fläckar att sätta sig, vilket gör det mycket svårare att få bort dem från din soffa.

Är Ångrengöring Säkert för Tygsoffor

Ångrengöring är ett effektivt och praktiskt sätt att ge din soffa en grundlig rengöring eller ta bort svår ingrodd smutsfläckar. Du kan hyra en ångrengörare från din lokala bygghandel eller investera i en mindre ångrengöringsmaskin för mindre än 1000 kr. För att använda ångrengöring på en tygsoffa, följ tillverkarens anvisningar noga och se till att inte göra soffan alltför blöt. Många tillverkare rekommenderar användning av destillerat vatten för att minska risken för underhållsproblem, men destillerat vatten fungerar bra med de flesta enheter. Ta bort kuddarna och rengör dem separat. Använd ångrengöraren på soffan och kuddarna från alla sidor. Förflytta ångstrålen jämnt och snabbt för att undvika att någon del blir för fuktig.

Boka en Sofftvätt i Göteborg med Charme Städ

Att upprätthålla tyg kan vara en utmaning, särskilt när du har husdjur, barn och den dagliga stressen av livet som påverkar dina möbler. Som tur är erbjuder Charme Städ förstklassig möbeltvätt i Göteborg. Med hjälp av vår professionella kemtvättmaskin kan vi enkelt återställa dina möbler till sitt ursprungliga skick. Så när du behöver en hjälpande hand med att hantera röran, ta några minuter och ring 0761 800 100 för att boka en möbeltvätt med Charme Städ redan idag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 0 Genomsnitt: 0

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 30

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken...

15 maj 2024 32

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt. Du kanske har...

06 maj 2024 75
Ring oss