icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Enkla tips för en fläckfri mikrovågsugn

admin 10 februari 2023 161

Inget i hemmet symboliserar vikten av moderna bekvämligheter mer än mikrovågsugnen. Även om det ibland sägs vara det värsta sättet för att tillaga mat är mikrovågsugnar ett måltidsmirakel när ett hektiskt schema och hemstädning försöker komma i vägen. Det är sällan vårt förstahandsalternativ, men fortfarande en lika viktig köksapparat som kylskåpet och ugnen i över 90 % av svenska hushåll.

Den olyckliga delen är att bekvämligheten slutar med matlagningen. Att rengöra en mikrovågsugn efter att uppvärmd tomatsås skvätt på insidan är obekvämt, frustrerande och oftast den sista sysslan som någon vill ta sig an. Men med potentialen för otrevliga lukter, bakterier och mögel som fyller upp mikrovågsugnen är det inte heller en syssla som man bör avstå från.

Det är dags att göra mikrorengöringen lika effektiv som apparaten själv. Ta reda på hur du effektivt rengör mikro-oredor genom att läsa våra samlade, superenkla tips och tekniker.

Snabb avtorkning för enklare mikrorengöring

Färskt spill eller lätta lager smuts lossnar med vatten och diskmedel och försvinner utan en hel djuprengöring.
Behöver du djuprengöra en mikrovågsugn som en enkel avtorkning inte klarar av? Fortsätt till Hur man djuprengör en mikrovågsugn för att ta reda på hur man hanterar en väldigt smutsig mikrovågsugn.

Så kan du rengöra din mikro på fem minuter eller mindre:

 1. Blanda varmt vatten med några droppar diskmedel i en skål så att det löddrar
 2. Blöt en kökssvamp i det löddriga vattnet och kläm ut resterna.
 3. Avlägsna glasplattan, den roterande ringen och kopplaren
 4. Torka av mikrons insida med den fuktiga svampen
 5. Avlägsna kvarvarande tvålrester genom att torka av insidan igen med en fuktig trasa eller samma svamp efter att du kramat ur tvålen
 6. Tvätta glasplattan i diskhon innan du sätter tillbaka den i mikron

Bedöm mikrons skick, och om det fortfarande är envisa bitar av matrester som behöver tas bort, använd följande tips för att djuprengöra din mikro.

Utrustning för djuprengöring av en mikrovågsugn

Samla ihop din rengöringsutrustning. Med regelbunden rengöring finns det inget behov för starka, kemiska rengöringsprodukter eller specialutrustning. Vanliga hushållsprodukter för att djuprengöra insidan av en mikro inkluderar:

 • Mikrovågsugnsäker skål
 • Ättiksprit eller citronsaft
 • Ugnsvantar
 • Rengöringsborste med långa, styva borstrån
 • Hushållspapper eller rengöringsdukar

Kontrollera alltid tillverkarens underhållsinstruktioner för att förhindra skada och säkerställa en noggrann rengöring. Dyrare mikrovågsugnar har extra fett- och kolfilter att rengöra eller byta ut för att hålla fläkten effektiv och köket odörfritt.

Hur man djuprengör en mikrovågsugn

För en ren mikro kan du använda en process med olika material. Oavsett om du använder en lösning med ättiksprit eller citronsaft, följ dessa enkla rengöringstips:

 1. Tillsätt din rengöringslösning (se nedan) till en mikrovågsugnsäker skål
 2. Placera skålen otäckt i mitten av mikrovågsugnen och värmen på hög kraft i 4–5 minuter så att det kommer ånga
 3. Vänta 5–10 minuter efter det att skålen har värmts upp innan du rengör för att ge ångan tid att verka och kylas av innan du öppnar dörren
 4. till mikron (använd den här tiden till att torka av utsidan av mikron)
 5. Öppna mikron och släpp ut mikrovågsugnens luft i några sekunder innan du börjar med rengöringen
 6. Med vantar på dig, avlägsna försiktigt skålen, glasplattan, den roterande ringen och kopplaren
 7. Handdiska glasplattan med tvål och vatten eller diska den i diskmaskinen.
 8. Torka av insidan av mikron med en ren svamp, mikrofiberduk eller pappershandduk
 9. Byt ut de rengjorda komponenterna

Avlägsna kvarvarande fett och matpartiklar genom att tillsätta en droppe diskmedel och vatten till den strävare sidan på en disksvamp och försiktigt skrubba bort dem.

1.  En lösning av ättiksprit och vatten

Lösning: Två matskedar ättiksprit + 5 dl vatten
Ingen hushållsrengöring skulle vara komplett utan ett enkelt gör-det-själv-rengöringsmedel av ättiksprit. Och när du har en smutsig mikrovågsugn är vårt favoritalternativ, som dessutom är allsidigt och miljövänligt, ännu en gång den bästa lösningen!
Du kommer att älska hur enkelt det kommer att vara att torka bort gamla fastnade matrester med en lösning av vatten och ättiksprit, men var uppmärksam på att lukten kan vara irriterande. Du kommer att behöva hålla ditt huvud i/nära mikron för att rengöra den medan lukten åker ut, och dess styrka kan kännas väldigt plötsligt.
Håll förhållandet mellan ättikspriten och vattnet lågt, och tillsätt några droppar av en trevlig eterisk olja för att minska lukten. Den syrliga lukten under rengöringsprocessen kan vara otrevlig, men det kommer att försvinna snabbt med dörren öppen när ättikspriten avdunstar.

2. En lösning av vatten och citronsaft

Lösning: Saften från en citron + 2,5 dl vatten
Om du avskyr lukten av ättika, använd pressad citronsaft. Att rengöra mikron med citron utnyttjar citrusfruktens syrliga egenskaper för att döda bakterier och avlägsna fastgrodd mat.
Mikra en hel citron i 20–30 sekunder för att få saften att flöda och ge dig en starkare citronvattenlösning. Dela citronen i två halvor och kläm ur saften i din skål. Den underbara, fräscha citrondoften gör ett fantastiskt jobb med att maskera lättare odörer från mikron, såsom lukten av brända popcorn.

Alternativa lösningar för att rengöra en mikrovågsugn

Om du vill göra städningen mindre tidskrävande och inte vill vänta på en uppvärmd skål med vätska för att rädda din mikro kan du även använda mångsidigheten hos en mirakelsvamp. Blöt svampen och skrubba insidan av mikron. Följ upp med en ren trasa eller hushållspapper för att avlägsna den kvarvarande fukten.
En tjock pasta av bakpulver och vatten kan också göra jobbet. Precis som när man ska rengöra ugnen kan bakpulver inuti mikron lyfta envist smuts och neutralisera otrevliga odörer. Applicera pastan på smutsen och envisa fläckar runtom på mikrons ytor och låt det verka i fem minuter. Torka rent insidan av mikron med en fuktig trasa.

Boka en djuprengöring av köket

Om mikron ger dig ett överväldigande rengöringsarbete kan de vara ett tecken på att ditt kök behöver en grundlig djuprengöring. Med lokala städproffs kan du få den otroliga glansen och bacillfria atmosfären du förtjänar i det viktigaste rummet i hemmet utan trubblet med att behöva göra det själv. Boka en städning med Charme Städ redan idag för att rädda ditt kök utan att offra ditt schema!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 45

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 96

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss