icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Gör torktumlare dina kläder mindre i storleken? Hur ska man göra för att undvika att dina kläder krymper i torktumlaren?

Varför krymper kläderna i torken?Charme städ
seoadmin 14 januari 2021 521

Vi alla vill att våra Favorit klädesplagg ska passa bra och kolla så länge som möjligt, så när det händer att våra kläder krymper i tvätten blir vi inte glada. Vi på Charme städ har sammanställt våra absolut bästa tips för att dina kläder inte ska krympa när de torkar dem och för att de ska hålla så länge som det går. 

Varför krymper kläderna i torken?

När kläderna torktumlas utsätts de för hög värme då den har en funktion att ta bort fukt och göra plaggen torra, men de flesta textilier och tyger krymper på grund av just höga värmen.

Annat som kan resultera i krympning på vissa plagg är att plaggen roteras mycket när de tumlas. Slängrörelsen kan orsaka att fibrerna tränger samman och därmed krymper dina kläder.

Krymper bomull i torken och är det säkert att torka den i torktumlaren? 

Om du ska tänka allmänt så bör du undvika att torka känsligt material i torktumlaren såsom kashmir, spets och siden. Annat man ska vara försiktig med är plagg som är gjorda av naturliga fibrer såsom ull, mocka ska du undvika att den blir blöt överhuvudtaget. Bomull och linne är naturliga tyger som fungerar att torka i torktumlaren. 

Krymper polyester? Oftast krymper inte polyester, då den tillhör gruppen syntetiska material såsom nylon och akryl och kan klara av torkningen i torktumlaren.

Efter att du har tvättat dina kläder bör du sortera de utefter torkningen, vissa plagg kan du torktumla men andra bör du lufttorka för att de inte ska krympa.

Kan du se ifall dina kläder är lämpliga för torktumlaren innan du sätter igång med torken

Hur ska man göra för att kläderna inte ska krympa?

Innan du tvättar dina plagg bör du alltid kontrollera skötseletiketten först, vissa tyger ska inte torkas i torktumlare och på skötseletiketten kan du se ifall dina kläder är lämpliga för torktumlaren innan du sätter igång med torken.

Försök att alltid torka dina kläder på lägsta värmeinställningen, då exponering för hög värme ökar chansen till att plaggen krymper. Undvik upprepandet av torkandets cykel, då det ökar tid för att tumla dina kläder, torkar du dina plagg flera gånger gör det att fibrerna irriteras. 

Töm alltid torktumlaren så fort cykeln är klar och sedan vik eller häng dina plagg för att behålla deras form.

 Sedan vik eller häng dina plagg för att behålla deras form.

Hur gör man så att kläderna inte får en oönskad lukt efter torktumlande?

Det bästa sättet för att dina plagg inte ska krympa är att köra på mildare och kallare tvätt, vilket många är oroliga över kan resultera i att kläderna luktar fuktigt. Men oroa er inte, det finns sätt för att hålla dina kläder fräscha och det gör du på det viset: 

När du tvättar dina kläder kan du tillsätta sköljmedel med doft.

Så fort cykeln är köar bör du ta plaggen och lägga de i torken direkt. Efter torken ska plaggen vara helt torra och du ska inte lägga fuktiga plagg i din garderob. Rengör även din torktumlare för att undvika fukt och mögel lukt i dina kläder efter torkning.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 6 Genomsnitt: 3.3

Du är redo för en hemstädningstjänst. Bra för dig! Men förutom att vilja ha förstklassig service till ett rimligt...

21 februari 2024 61

I dagens värld, där miljöbekymmer och hälsomedvetenhet ökar, har antagandet av miljövänliga städpraxis blivit avgörande. Användningen av miljövänliga städprodukter...

15 februari 2024 77

Städning är en mycket tråkig syssla som aldrig verkar bli fullständigt utförd. Faktum är att de flesta människor i...

07 februari 2024 47
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

    Call Now ButtonRing oss