icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Håller dig säker under COVID-19

seoadmin 01 april 2020 151

Coronavirus, eller COVID-19, är nu erkänt som en global pandemi, med många länder som förklarar nationella nödsituationer. Och även om vi uppmanar dig att hålla ett svalt huvud och undvika panik till varje pris, kräver situationen extra försiktighet i dina dagliga aktiviteter. Dessutom vill du också minimera chansen att utsätta dig själv och dina nära och kära för viruset genom att hålla ditt hem så rent som möjligt.

Håller dig säker

Det bästa sättet att skydda dig mot coronavirus är att begränsa din potentiella exponering. Detta innebär att du är försiktig med vilka platser du besöker, vem du interagerar med och vilka ytor du berör. Naturligtvis, när du är ute, kan du inte undvika att röra saker – vare sig det är dörrhandtag, kläder, dina skor, din bil, din telefon. Dessutom kan saker som livsmedelsbutikvagnar och till och med produktförpackningar också förorenas.

Att röra vid dessa saker är oundvikligt, men du kommer att ha det bra, så länge du lyckas undvika att röra dig i ansiktet efteråt. Experter säger att förorening inträffar när viruset kommer i kontakt med din näsa, ögon eller mun. Rökare utsätts för en ännu viktigare risk här, eftersom det vore mycket svårt att undvika att röra munnen om du försöker tända en cigarett. Ett utmärkt tillfälle att försöka sparka den skadliga vanan!

Det verkliga problemet som presenteras av denna situation kommer från potentialen att ta med sig viruset hem. Inte bara behöver du röra vid din bildörr, kläder, nycklar och dörrhandtag, utan du riskerar också att förorena ytorna i ditt hem om du glömmer att tvätta händerna först.

De bästa sätten att mildra farorna är att alltid tvätta händerna och rengöra och desinficera ditt hus noggrant. Och det är precis det som denna blogg hjälper dig att göra!

Hur spelar miljövänlighet in?

Oavsett om du har varit en hängiven miljövänlig entusiast som vi hela tiden, eller om du just nu försöker vända ett grönare blad, behöver du inte ge upp dina gröna tendenser på grund av koronavirusutbrottet. Tvärtom – i kölvattnet av detta virus kommer du troligtvis att ha svårigheter att skaffa de flesta av de populära kommersiella rengöringslösningarna. Om du aldrig har behövt städa ditt hem utan att använda några snygga butiksköpta produkter, kanske du är förvirrad eller till och med orolig. Men bristen på lättillgängliga leveranser i de lokala butikerna bör inte fasa någon miljövänlig individ! Chansen är stor att du, om inte situationen blir riktigt svår, alltid har tillgång till en riklig mängd väteperoxid och alkohol. En viktig anmärkning att göra här är att enligt den amerikanska CDC ska vinäger inte användas som ett saneringsmedel under koronavirusutbrottet, eftersom dess molekyler kommer att ha svårt att hantera COVID-19-infekterade partiklar.

Om du fortfarande inte är övertygad är här några orsaker till att undvika kommersiella rengöringslösningar:

 • Att använda handskar hjälper inte så mycket som du tror – även om du är tillräckligt försiktig och lyckas förhindra exponering, finns det ingen garanti för att dina vänner, släktingar, husdjur eller barn kommer att göra detsamma!
 • Giftiga drifta – kemikalierna som finns i kommersiella rengöringsprodukter kan vara mycket skadliga för din hälsa och välbefinnande. Även om du tar alla försiktighetsåtgärder utsätter du dig själv bara genom att bli utsatt för dem i ett par minuter. Lägg till det faktum att många av dessa skadliga gifter kan dröja (både i tyger och i luften), så har du ett recept på katastrof på dina händer!
 • Du har redan utsatts för en hög dos av toxicitet i ditt dagliga liv. Det finns gifter och kemikalier i maten, vattnet och luften som omger oss. Om du vill förbättra din hälsa på lång sikt är det bästa sättet att undvika toxiner helt.

Kom ihåg – Att hålla ditt hem rent och desinficerat bör vara din första prioritet. Om du inte hittar de lösningar som rekommenderas i den här bloggen, bör du fortfarande söka efter en kommersiell produkt. Din hälsa är din högsta prioritet här. Du kan inte skydda naturen om du är sängliggande.

Desinficera ytan

Låt oss prata om ytor. Du berör många objekt i ditt hem dagligen. Och även om du gör ett försök att tvätta händerna oftare än vanligt, finns det fortfarande en chans att tyger sveper över dörrhandtag, dörrar, handfat och så vidare. Här är saken med bakterier – de har en tendens att dröja. Naturligtvis borde detta inte ge dig anledning till panik, men det är inget fel i att vidta några extra säkerhetsåtgärder. Dessutom hemma kommer du att bli mycket mer avslappnad än när du är ute, och det är lätt att föreställa sig att du glömmer en försiktighetsåtgärd eller två då och då.

Lyckligtvis kommer exakt samma procedurer som du alltid har använt för att desinficera fungerar bra. En snabb och enkel desinfektionsservett gör att du kan hålla de flesta ytor i ditt hem sanerade och kimfria. Så vad ska man använda för desinfektion?

Väteperoxid

När det gäller miljövänliga hushållsrengöringsuppgifter är väteperoxid ett av de bästa valen. Enligt CDC räckte så lite som 3% väteperoxid för att göra rhinovirus på åtta minuter platt.

Var ska man använda väteperoxid

Väteperoxid är utmärkt för polering, rengöring och desinfektion av hårda ytor, plattor, bänkskivor, toaletter och sänkor.

Experter säger att för hårda, icke-porösa ytor är väteperoxid en av dina bästa satsningar. Så band i dina handskar, spraya eller torka av ytan och ge den minst en minut att göra sin sak. Då kan du säkert torka bort lösningen och njuta av en säkrare och hälsosammare hemmiljö.

Kom ihåg att alltid hålla handskarna på när du arbetar med väteperoxid. Håll den borta från ögon, mun, näsa och oskyddad hud. Dessutom vill du också förhindra att den tränger in i tyger, till exempel kläder eller dukar, eftersom det kan sippra in i tyget.

Rengöringssprit

En annan metod för att effektivt hantera patogener i ditt hem kommer i form av isopropylalkohol (eller gnugga alkohol). Experter säger att så länge du arbetar med en alkoholkoncentration på 70% kommer du att kunna döda de flesta bakterier och bakterier, inklusive koronavirus. Torka eller spruta (med en sprayflaska) ytorna med din lösning och låt den sitta där i cirka 30 sekunder innan rengöring.

Högre antal är inte alltid bättre!

Tänk på att även om de flesta gnidning av alkohollösningar uppgår till 70% kan koncentrationen variera var som helst mellan 60 och 99%. Sjuttio procent är ditt bästa alternativ eftersom lösningar med högre renhet förångas i luften för snabbt. 100% alkohol förångas för snabbt för att vara effektivt.

Kom ihåg att alltid använda handskar och hålla alkoholen borta från ansiktet och utsatt hud.

Om väteperoxid eller gnidningsalkohol inte finns tillgängligt, kan desinfektionsservetter torka knepet.

Skillnaden mellan sanisering och desinfektion

De två termerna används ofta i samband, men de betyder inte samma sak. Och även om du vill göra båda är det bra att veta skillnaden om du behöver köpa specifika produkter. Observera att en produkt som är avsedd för sanisering inte nödvändigtvis kan fungera som ett desinfektionsmedel. Om du använder butiksköpta kommersiella rengöringsprodukter, rådgör alltid med etiketten – olika ytor har olika krav. Icke-porösa ytor kommer i allmänhet att behöva lite längre tid för att rengöra effektivt, eftersom vätskorna kan avdunsta innan de gör sina saker, och du måste använda din lösning på nytt.

Sanitisation är att minska antalet bakterier som finns på en yta. Processen är ganska snabb och kräver mycket mindre ansträngning än desinfektion. De flesta lösningar tar ungefär en minut toppar att göra sina saker.

Desinfektion är handlingen av direkt dödande bakterier. Det tar i allmänhet längre tid än sanisering, med vissa produkter som kräver så länge som 10 minuter för att nå optimal effektivitet.

Använda desinfektionssprayer

Om du råkar ha någon desinfektionsspray till hands kan du också använda den för att snabbt hantera din klädsel, mattan eller andra områden som du inte bara kan “torka av”. Och även om de kanske inte är lika miljövänliga som de andra förslagen, är desinfektionssprej mer än kapabla att göra jobbet i en nypa!

Kom ihåg att desinficeringsmedel kommer att ha specifika krav som anges på etiketten. Tiden det tar för dem att “göra sin sak” kommer att variera, både baserat på varumärket och på de ytor du försöker att desinficera. Rådfråga alltid etikettinstruktionerna och låt dina ytor god tid att torka helt ut innan du går, sitter eller på annat sätt använder dem.

Dessutom kan desinfektionssprej också ta itu med bänkskivor, madrasser, bord och nästan allt annat som finns på deras etikett. Om du inte kan få väteperoxid, gnugga alkohol eller desinfektionsservetter, applicera bara en spray på en pappershandduk och torka!

Diverse ting

Bortsett från de stora ytorna i ditt hem, bör du också notera de mindre föremål som du fortfarande använder dagligen. Till exempel måste våra rengöringsteam desinficera och sanera sina nycklar, telefoner och ID-kort flera gånger per dag. Här är en snabb lista över artiklar att hålla reda på:

 • Din dator och bärbar dator (var extra uppmärksam på tangentbordet!)
 • Din TV, högtalare och fjärrkontroller
 • Alla elektroniska artiklar (särskilt de du tar med dig utanför, som surfplattor och mobiltelefoner)
 • Innehållet i din handväska och plånbok – särskilt betalkort och kreditkort
 • Dina nycklar

När världen anpassar sig till den nya verkligheten i COVID-19 som en pandemi, har vi fler tips som hjälper dig att skydda dig. Så här undviker du coronavirus med dessa nio praktiska tips för att begränsa exponeringen utan att isolera dig själv, varför du inte ska göra din egen hand sanitizer och hur du kan hjälpa till att hålla viruset från din telefon.

Rengöring av din bil

Att hålla ditt hem säkert och rent är bra, men du kan inte göra mycket för utsidan. När du går ut utsätts du för alla typer av bakterier och virus (inte bara COVID-19, detta är också ett generellt tips), och de flesta av dem kommer att ha en enkel tid att följa dig in i din bil. Det är därför det rekommenderas att rengöra, desinficera och desinficera ditt fordon så ofta som möjligt. De viktigaste delarna att notera är:

 • Dörrar och dörrhandtag
 • Kontrollerna
 • Knapparna (eller startknappen)
 • Hjulet och växlaren
 • Sätena
 • Knapparna och knopparna på instrumentpanelen
 • Solskyddet
 • Pekskärmspanelerna (och alla “moderna” tekniska enheter som kräver beröring)
 • Konsolen själv
 • Kopphållarna

För att desinficera insidan av din bil kan du använda samma metoder som vi nämnde ovan – desinfektionsservetter och sprayer som ger de enklaste och snabbaste resultaten. Kom ihåg att generiska desinficeringsdukar inte ska användas på läderytor eller pekskärmar – de har sina egna specifika krav och kommer i allmänhet att behöva en specialiserad produkt.

För elektronik och pekskärmar, följ användarhandboken. De flesta pekskärmsenheter svarar bra på mikrofiberdukar, men det varierar beroende på modell och tillverkare.

Allmänna rengöringstips

Avslutningsvis kommer vi att ge dig ett par allmänna rengöringstips, utformade för att spara tid, energi och ansträngning. Försök att ha dessa i åtanke, och vi lovar att du kommer att få en mycket mjukare och enklare rengöringsupplevelse!

Desinfektion fungerar endast på rena ytor. Det finns inga desinfektionsmedel som magiskt kan komma igenom en dammuppbyggnad. Om du vill att dina desinficerings- och saneringslösningar ska fungera måste du städa upp först.

För allmän rengöring kan vanlig tvål och vatten göra underverk. Ja, det är rätt – du behöver inte nödvändigtvis snygga kommersiella rengöringslösningar eller komplicerade DIY-recept för att få grunderna ur vägen. Som vi nämnde ovan är grunderna absolut viktiga om du vill att dina desinficeringsförfaranden ska fungera!

Kombinera inte kommersiella rengöringsprodukter. Någonsin. Det enda undantaget här är om de var utformade för att användas i tandem, och instruktionerna för att göra det säkert presenteras av tillverkaren.

Mjuka och porösa ytor är utmanande att desinficera noggrant. Bakterier, virus och bakterier har ett sätt att ”gömma sig” i tygerna, och det enda sättet att få dem helt ut är att använda specialiserade produkter eller ringa in experterna.

Testa alltid dina rengöringslösningar innan du använder dem. Detta avser både butiksköpta kommersiella rengöringslösningar och DIY-hemrecept. Oavsett vad bruksanvisningen säger, vad den experten i videon hävdar eller vad e-bokförfattaren svär vid – ge dem alltid en testkörning! Använd bara några droppar på en “dold” plats som du väljer och leta efter negativa effekter som missfärgning.

När du rengör ytor som kommer i kontakt med din mat, som köksbänkar, bordsskivor eller skärbrädor, ska du alltid ge dem en extra sköljning (om inte annat anges av etiketten).

Det är bättre att städa på korta, frekventa sessioner, snarare än i stora, hemmaväckande. Detta tips hjälper inte bara att hålla sig uppe i ditt långa hushållsstädningsschema, utan det är också absolut nödvändigt i fall av ett viralt utbrott. Det sista du vill göra just nu är att låta smuts, damm eller bakterier byggas upp i ditt hem! En kort och snabb daglig session är mycket effektivare än en tre timmars lång helg. Som en extra fördel, desto renare ditt hem är, desto mindre behov kommer det att vara för toxin-bly-kommersiella rengöringslösningar. Och om du vill vara så miljövänlig som möjligt bör detta vara din primära oro.

Arbeta enligt ett schema. När du har vant dig till ditt schema kommer du att upptäcka att du kan klara uppgifterna snabbare och smidigare. I krisens tider kommer en robust plan också att säkerställa att du håller din uppmärksamhet fokuserad där den måste vara och dramatiskt minskar risken för att hoppa över eller glömma uppgifter. Ett schema kan vara allt från en snabb och enkel checklista på din surfplatta eller mobiltelefon till en detaljerad skrivning i din anteckningsbok. Som en extra fördel får du också njuta av den trevliga känslan av att “kryssa för saker från din lista” när du slutför en uppgift. Det är ett win-win-scenario!

Ta en titt på hur proffsen gör det. Professionella städföretag säger ofta att de kan städa upp dina lokaler mycket snabbare än du kan göra på egen hand. Och ja, det har lite att göra med utrustning och erfarenhet, men det är faktiskt kunskapen som gör hela skillnaden! Enkla saker som rengöring från topp till botten, gå rum för rum eller ta sig tid att ordna om saker före och efter din session kan verkligen förkorta dina sessioner.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 73
Ring oss