icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hemmatvätt av Mattor – Sju Användbara Tips

seoadmin 10 november 2023 80

Mattor i våra hem står inför många utmaningar: smutsiga skor, spillda smulor, husdjurshår och oavsiktliga spill. Att ta hand om dina mattor på rätt sätt gör hemmet både trevligare och mer hygieniskt, samtidigt som det förlänger mattans livstid. Varje matta är unik, beroende på dess material, och kräver därför särskild vård. Här delar vi med oss av tips om hur du bäst sköter och rengör dina mattor.

Rengöring av Mattor Hemma – En Guide

Att tvätta mattor hemma rekommenderas ungefär varannat år, men frekvensen beror på hur mycket de används. En matta placerad i hallen eller under matbordet blir naturligtvis smutsigare snabbare än en matta i ett gästrum. Det är effektivt att behandla fläckar så snabbt som möjligt. Om du planerar att tvätta mattan hemma, kontrollera först vilket material den är gjord av.

Maskintvätt av Mattor

De flesta mattor har skötselråd på undersidan som anger om de kan maskintvättas. Bomulls- och syntetmattor kan ofta maskintvättas, men var försiktig och läs tvättrådet. Olika mattor, såsom trasmattor eller plastmattor, kan reagera olika på maskintvätt.

Skylten för maskintvätt är en balja med vatten och en temperaturangivelse. Storleken på mattan bestämmer om den kan tvättas i din maskin. Mattan ska tvättas separat och det bör finnas utrymme i trumman för att tvätten ska kunna utföras korrekt och tvättmedlet sköljas ut ordentligt. Om du bor i en lägenhet med tillgång till en grovtvättmaskin är detta ett bra alternativ för större mattor.

Börja med att dammsuga mattan ordentligt, inklusive båda sidorna, för bästa resultat. Använd ett borstmunstycke om du har husdjur för att få bort allt hår. För maskintvätt, använd flytande tvättmedel eller ett särskilt mattschampo.

Handtvätt av Mattor – Steg-för-Steg Guide

För mattor som tål handtvätt, finns en tvättsymbol som föreställer en balja med vatten och en hand. Detta innebär att mattan kan tvättas i en stor balja eller badkar. Om mattan är för stor, kan du tvätta den plant utomhus på en ren presenning.

Förberedelser och Verktyg för Handtvätt

Innan handtvätten, dammsug mattan på båda sidor, helst med ett borstmunstycke om du har husdjur, för att ta bort så mycket smuts som möjligt. För handtvätt behöver du en balja, badkar eller presenning, hink, borste eller svamp samt lämpligt tvättmedel. Du kan använda specialmattschampo, löst pulvertvättmedel, flytande tvättmedel eller vanligt diskmedel.

Tvätta och Skölja Mattan För Hand

Lös upp tvättmedlet i ljummet vatten och låt mattan bli genomblöt. Använd en svamp eller mjuk borste för att arbeta upp skum och ta bort smutsen, särskilt på envisa fläckar. Efter att ha låtit mattan ligga i tvättvattnet i fem minuter, skölj den ordentligt. Använd duschhandtaget eller en skopa för att skölja tills vattnet är klart och inte känns halt. Skrapa sedan mattan längs med fibrerna för att avlägsna så mycket vatten som möjligt innan du låter den torka.

Handtvätt av Mattor Utomhus – Enkla Steg

För att handtvätta en matta utomhus, börja med att placera den på en ren presenning. Blanda ljummet vatten med mattschampo eller annat tvättmedel i en hink. Använd en borste eller svamp för att applicera tvättlösningen på mattan och skapa skum. Arbeta extra på smutsigare områden. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter för att lösa upp smutsen, och skölj sedan noggrant. Du kan använda trädgårdsslang, vattenkanna eller hink för sköljning. Skrapa mattan för att avlägsna så mycket vatten som möjligt före torkning.

Torka Mattan Rätt Sätt

Det är kritiskt att mattan torkar helt innan den läggs tillbaka på golvet för att undvika mögel och golvdamage. Torktumlarsymbolen (en kvadrat med en cirkel) indikerar om torktumling är möjlig; om överkryssad, undvik torktumling. För mindre mattor, använd ett torkskåp på låg värme. För större mattor, häng över en torkställning med god luftcirkulation, helst utomhus. Vid inomhustorkning, använd en fläkt och vänd på mattan för jämn torkning. Efter fullständig torkning, dammsug mattan för att återuppliva fibrerna.

Regelbunden Skötsel av Mattor

För att dina mattor ska förbli fräscha året runt krävs mer än bara grundlig rengöring varje eller vartannat år. Lite regelbunden omsorg är nyckeln. Här är några viktiga tips för att underhålla dina mattor.

Dammsugning av Mattor

Dammsug mattorna regelbundet, särskilt ovansidan. Vik upp kanterna ibland för att rengöra undersidan och golvet under mattan. Använd olika rörelser beroende på mattans fiberriktning. För mattor med fransar, använd en mjuk borste eller kam.

Fläckborttagning

För enstaka fläckar, använd en lösning av diskmedel och ljummet vatten. Applicera med en vit trasa och låt verka i 15 minuter. Avsluta med att badda med en lösning av ättika och vatten, följt av rent vatten, för att ta bort eventuella rester av diskmedel. Ett annat alternativ är att använda bikarbonat på fuktiga fläckar, gnugga lite, låta verka och sedan dammsuga.

Vädra Mattor

Vädra mattorna regelbundet genom att hänga dem på en ställning och piska för att lösa upp smuts. Ett gammalt husmorstips är att borsta mattor med lössnö på vintern och sedan låta dem torka innan du tar in dem igen.

Fräscha Upp Mattor med Bikarbonat

Om det inte är möjligt att vädra en matta utomhus, kan bikarbonat vara en effektiv lösning. Bikarbonat absorberar fukt och neutraliserar dålig lukt. Dammsug först mattan noggrant, strö sedan över bikarbonat och låt det verka i minst 20 minuter. Efter det, dammsug mattan igen för en fräschare känsla och för att eliminera dåliga lukter.

Rengöring av Musmatta

Musmattor, de minsta mattorna i hemmet, utsätts också för smuts, såsom fett från händer, kaffefläckar och smulor. Bästa sättet att tvätta en musmatta beror på dess material. Syntetiska musmattor kan oftast tvättas i diskhon med lite diskmedel. Löddra upp medlet, blöt musmattan och krama försiktigt, särskilt vid fläckar, och låt sedan lufttorka. För musmattor av tyg eller läder, var försiktig för att undvika skador; tyg kan repa upp sig och läder kräver specialrengöring, som finns i välsorterade butiker eller hos en skomakare.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss