icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur du återställer glansen på ditt rostfria stål

admin 03 november 2022 293

Oavsett om det är diskhon eller kylskåpsdörren så ser rostfritt stål bäst ut när det är glansigt. Naturligtvis är det helt normalt för glansen att avta med tiden. Och eftersom det kan krävas lite tid och energi för att återställa den brukar folk lämna arbetet till städtjänster i Göteborg, eftersom det är ett prisvärt sätt för att göra allt glänsande och rent.

Rostfritt stål är ett tåligt och hållbart material som får ditt kök att se industriellt och modernt ut. Men precis som med varje glansig yta kan det lätt bli grumligt och om det inte underhålls regelbundet. Medan en städfirma skulle ta hand om problemet på veckobasis finns det människor som hellre vill lära sig att göra det själv.

Hur rengör du grumligt rostfritt stål?

Innan vi kommer till rengöringsdelen är det viktigt att veta vad som får det rostfria stålet att bli grumligt och hur du kan minimera och förhindra problemet. Hårt vatten är en av de största orsakerna till att en diskho i rostfritt stål blir grumlig, men det kan enkelt rengöras. Den andra orsaken är användandet av slipande rengöringsmedel som kan repa ytan och därför göra den grumlig.

Som tur är kan reporna putsas och poleras bort, men det är bättre att hitta ett miljövänligt och effektivt rengöringsmedel, så att både det rostfria stålet och naturen kommer att vara tacksamma. Använd aldrig blekmedel på rostfritt stål eftersom det gör ytan grumlig och inte är särskilt effektivt när det kommer till att rengöra. Det krävs några få enkla steg för att få det rostfria stålet att glänsa igen:

  1. Rengör ytan med diskmedel och en svamp.
  2. För tuffa fläckar, använd superfin stålull och skrubba väldigt försiktigt.
  3. Tvätta bort resterna och täck ytan med en ren trasa doppas i ättiksprit.
  4. Avlägsna duken efter att du väntat i minst 20 minuter och torka av ytan med en annan duk.

Den viktiga saken att komma ihåg här är att inte låta det rostfria stålet lufttorka efter att du rengjort det, eftersom det kan lämna ränder och fläckar av hårt vatten, precis som på glas. Du kan även putsa det rostfria stålet och få det att glänsa som en spegel. Allt du behöver är en mikrofibertrasa och lite polermedel.

Hur återställer man glansen hos rostfritt stål?

Ättiksprit är det perfekta rengöringsmedlet för rostfritt stål, precis som för kakelfogar. Produktens sura natur gör det till den bästa fläckborttagaren och desinfektionsmedlet. Du bör dock vara väl informerad om typerna av material som du kan använda ättiksprit på. Det kan vara säkert att använda det i matlagning och för att ta bort fläckar från mattor, men vissa typer av sten, såsom marmor, reagerar inte bra på det.

Förutom från ättiksprit kan handsprit vara bra för att rengöra och återställa glansen, eftersom det enkelt avlägsnar mineralresterna från det hårda vattnet. När det kommer till att polera och ta hand om det rostfria stålet kan vissa fetter få glansen att vara längre, såsom vaselin, mineralolja eller specialanpassad olja för rostfritt stål.

Ett extra tips för att rengöra det rostfria stålet är att noga kontrollera ytan. Om det har skåror, se till att torka i riktning med skåran för att undvika korsrepor eller yta som ser rörig ut.

Vanliga rengöringsmisstag med rostfritt stål

Folk tror oftast att rostfritt stål är tåligt nog att stå emot alla kemikalier eller att det behöver mindre underhåll. Alla stålytor behöver dock lite arbete för att de ska fortsätta se som nya ut. Om du använder fel produkter kommer du att göra mer skada än nytta.
För de av oss som inte vill skada vårt rostfria stål genom att underhålla det själva kan den bästa lösningen vara att ringa en städfirma i Göteborg. Inte bara får du professionellt och plånboksvänligt hemarbete, men städarna kan även ge dig goda råd för hur du gör det själv.
Om du skulle vilja lära dig hur man tar hand om dina metallytor och -föremål bör du först veta vad du inte ska göra och vilka produkter som kan förstöra dem. Fortsätt läsa för att få reda på det!

Vad rekommenderas inte när man rengör rostfritt stål?

Eftersom det är naturligt blankt kan rostfritt stål lätt bli matt eller repigt om du rengör det på fel sätt. Nedan hittar du en lista över fyra rengöringsmisstag som kan skada dina metallytor.

1. Du rengör inte i riktning med skårorna
Oavsett vilken produkt du använder ska du alltid rengöra i riktning med skårorna om din rostfria stålyta har sådana. Att rengöra tvärs över skårorna kan lämna smuts i dem och få det att se slarvigt ut.
Om du använder fin stålull kan du om du inte rengör i riktning med skårorna repa stålet och öka risken för att det rostar. Om du gör det på rätt sätt kommer ytan att se glansigare ut än någonsin.

2. Du använder grov stålull
Du kanske tror att stål mot stål inte kan vara så dåligt, men eftersom det är vasst så rekommenderas inte stålull på platta stålytor. Reporna är inte en vacker syn och metallen kan bli befläckad. Även med skåror bör du använda fin stålull och trycka väldigt lätt när du rengör.
En finare stålull är bättre för att avlägsna smuts och polera lätt, men även då bör du använda den med försiktighet. Det är alltid bättre att använda en starkare rengöringsprodukt än ett vassare redskap. Håll dig dock borta från blekmedel, eftersom det är känt för att matta av glansen på rostfria stålytor.

3. Du låter ytan lufttorka
Om du har märkt vita fläckar på din diskho så vet du att du gör det här misstaget. Eftersom kranvatten är rikt på mineralen lämnar det vita fläckar när det torkar. För att förhindra detta, torka av din diskho med en torr trasa så snart som du har diskat färdigt.
Att låta vilken produkt som helst torka på den rostfria stålytan kan lämna märken och till och med skada materialet. När du rengör den, se till att använda destillerat eller filtrerat vatten, och glöm inte att tvätta bort produkten innan du torkar av den.

4. Du rengör inte tillräckligt ofta
Insidan av en tekanna är gjord av rostfritt stål. Och eftersom den avnänds dagligen är det enkelt för hårt vatten att byggas upp. Detta är varför du kan se att botten blir vit och att det tar längre tid för vattnet att koka.
Precis som alla andra stålprodukter kräver den underhåll för att fungera korrekt. När du försummar den kommer det inte bara att se smutsig ut, utan du kan även riskera din hälsa på grund av de olika ansamlingarna som bildas. Rengör dina ytor på veckobasis och din tekanna varannan dag.

Behöver du städtjänster i Göteborg?

När du har så många olika typer av ytor och material att ta hand om kan det lätt hända att du glömmer vilken yta som ska rengöras med vilken produkt. Slösa inte din tid och ring Charme Städ! Vi kan få varje diskho och stålkylskåp i Göteborg att glänsa som om de vore nya. Ring oss redan idag på 0761 800 100

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss