icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur du får en godkänd flyttstädning

admin 15 juni 2022 191

Ska du flytta? Att städa sitt gamla hem är ofta en av de sista sakerna man tänker på, men det bör prioriteras lika mycket som allt annat. En underkänd flyttstädning kan nämligen leda till att du blir debiterad för flyttstädningen av köparen eller inte får tillbaka din handpenning från hyresvärden.

Charme Städs experter har flyttstädat otaliga hem och delar nu med sig av sin erfarenhet till dig. Nedan har vi samlat ett antal punkter som är viktiga att tänka på för att inte riskera en underkänd flyttstädning.

Vi besvarar även de vanligaste frågorna – om det är värt att anlita städhjälp, när man ska börja städa och hur mycket en professionell flyttstädning kan kosta. När du läst igenom detta inlägg kommer du att veta hur du ska göra för att få ditt gamla hem skinande rent så att du sedan kan fokusera på att göra dig hemmastadd i ditt nya hem.

11 saker att tänka på vid flyttstädningen

Att återställa en lägenhet eller ett hus till det skick det var i när du först flyttade in är ofta ett krav i hyresavtalet. Här är 11 saker som kommer hjälpa dig att lyckas med flyttstädningen. Du behöver inte följa dem i någon särskild ordning, men vi rekommenderar att du sparar golvet till sist.

 1. Ta bort alla spikar och skruvar från väggarna och spackla igen alla hål. Genom att dekorera väggarna sätter man sin egen prägel på utrymmet, men innan du flyttar ut måste du återställa det. Efter att du spacklat igen hålen behöver du även slipa och måla över spacklet.
 2. Måla om ifall det behövs. De flesta hyresrätter använder en standardiserad kulör, så om du målat om ditt hem kan det vara en god idé att återställa kulören. I vissa hyresavtal kan det till och med vara ett krav för att få tillbaka handpenningen. Om du ändå skulle få ett godkännande av hyresvärden för en annan kulör, se till att få det skriftligt.

  Tips från proffsen: Om du är osäker på vilken kulör som använts, skrapa av en liten färgflaga och ta med den till din lokala färgbutik. De kommer att kunna hjälpa dig med att hitta en passande färg.
 3. Torka av alla dörrar. Dörrar är också något som ofta glöms bort vid rutinstädningen. Men rena dörrar bidrar verkligen till att göra ditt hem skinande rent. 
 4. Damma takfläktarna. Dessa undviks ofta vid den vanliga städningen, men är ett måste att rengöra när du flyttar ut. 
 5. Rengör fönster och speglar. Det är en väldigt liten detalj, men fläckfria fönster och speglar ger ett rent och fräscht utseende till varje hem. Använd tidningar för att få en streckfri finish och glöm inte att damma persiennerna och rengöra fönsterbrädorna. 
 6. Rensa ur alla skåp. Töm alla skåp i köket, badrummet och garderoberna. Ta bort alla smulor och annat skräp och torka sedan av skåpen. 
 7. Djuprengör handfatet, badkaret, duschen och toaletten. Försök att få bort så mycket smuts från avloppen som möjligt och skrubba kranarna tills de skiner. Toaletten bör rengöras både in- och utvändigt. 
 8. Få dina vitvaror att se som nya ut. Här behöver du verkligen slita – eller anlita någon för att göra jobbet. Vitvaror kan bli väldigt smutsiga med tiden. Se till att ta ur allt ur kylen och frysen. Du kommer att behöva lägga ner mycket arbete på att få spisen, ugnen, kylen, frysen och diskmaskinen att se som nya ut igen. 
 9. Damma och rengör alla golvlister. Du kommer att förvånas över hur bortglömda dessa områden kan bli – och hur stor skillnad lite rengöring kan göra för det slutliga utseendet. 
 10. Sopa, dammsuga och moppa golven. Vissa checklistor kan ange att det räcker med sopa golven, men det är sällan tillräckligt, och det är bättre att noggrant dammsuga alla mattor och moppa kakel, parkett och andra golv med hårda ytor, Om du har husdjur, se till att få bort all päls, särskilt i hörn och där möbler tidigare har stått. Ta bort eventuella fläckar på mattorna. 
 11. Ta ut allt skräp. Glömt inte att slänga allt som inte ska sparas. Överraskande många lämnar ibland kvar den där sista påsen mitt i rummet, vilket aldrig är trevligt. 

Tips från proffsen: Ta foton på ditt hem när det är städat, förslagsvis i samband med inspektion av hyresvärden eller mäklaren. På så sätt dokumenterar du hemmets skick ifall det skulle uppstå några problem senare.

Vid flyttstädningen uppkommer ofta många frågor – såsom huruvida det är värt det att anlita en städfirma, vad det kan tänkas kosta och vad du kan förvänta dig ingå i flyttstädningen.

Bör man anlita en städfirma eller sköta flyttstädningen själv? Svaret beror egentligen på din budget, stressnivå och din nivå av förakt för städning. Att anlita något att göra jobbet kan vara till stor hjälp, särskilt om du har det pressat med tid. Det kan vara värt det i slutet av en tröttsam flytt. Men om du inte väljer ett professionellt företag kan du ändå behöva städa upp det som de har missat.

Vad ingår i flyttstädningen?

Alla städfirmor är naturligtvis olika, men en flyttstädning bör åtminstone inkludera en avtorkning av skåpen, djuprengöring av vitvaror och badrum, avtorkning av fönster, fönsterbrädor och dörrar samt en ordentlig dammsugning och moppning av golven. När du tar in en offert från en städfirma, be om en lista över allt det inkluderar och vad extratjänster kostar (till exempel kan du spara pengar genom att tömma kylen helt eftersom en rengöring ofta inte inkluderar urplockning av maten).

Antal m2 Genomsnittlig städtid Genomsnittlig kostnad efter RUT-avdrag
30 5-6 timmar 1400
50 7-8 timmar 1600
75 10-13 timmar 2100
100 12-15 timmar 2600

Vad kostar flyttstädning?

Kostnaden för en flyttstädning varierar beroende på var du bor, hur stort ditt hem är och hur mycket arbete som behövs. Generellt sett kan du räkna med ett timpris på 180-220 kr/tim efter RUT-avdrag. Här ser du några exempelpriser. 

Hur lång tid tar en flyttstädning?

En flyttstädning kan ta allt från 5 timmar till 6 timmar för små hem som inte behöver så mycket djuprengöring, till en hel 8-timmars arbetsdag får större eller väldigt smutsiga hem. Om du anlitar en städfirma kan du alltid städa en del själv för att minska arbetskostnaden. En flyttstädning kan naturligtvis variera i tid beroende på ditt hems storlek, hur många som städar och hur mycket arbete som krävs. Här är en generell guide till hur mycket tid som kan gå åt för en komplett flyttstädning av två personer. Med professionella städare tar det mindre tid och du kan få en prisuppskattning från dem direkt. Hos Charme Städ kan du alltid få reda på den exakta kostnaden för flyttstädningen på förhand.

Hur rent måste mitt hem vara innan jag flyttar ut? 

Kontrollera ditt hyresavtal eller försäljningsavtal och fråga din hyresvärd eller mäklare om specifika städningschecklistor som de använder när hemmet inspekteras, bara för att vara på den säkra sidan. Som en tumregel är det alltid bra att lämna ditt hem i samma skick som det var i när du flyttade in, eller så som du skulle vilja ha det om du flyttade in. 

Oavsett om du anlitar en städfirma eller tar hand om flyttstädningen själv kommer denna checklista att hjälpa dig att få ditt hem i toppskick inför utflyttningen. Kom ihåg att ett väl utfört arbete inte till 100 % kan garantera en godkänd flyttstädning, mycket kan även vara beroende av hemmets allmänna skick. Men ju mer arbete du lägger ner, desto högre är chanserna att du får en godkänd flyttstädning och slipper lägga ut mer pengar på städningen. Charme Städ erbjuder alltid nöjd kund-garanti, och rättar till eventuella misstag kostnadsfritt om flyttstädningen inte skulle vara riktigt gjort. Kontakta oss redan idag för en gratis offert! 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss