icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur du rengör ditt badrum med ättika

admin 21 september 2022 237

Renlighet i badrummet är nästan ett grymt skämt. Badrummet är det rum som behöver djuprengöras oftast av alla. Ändå är det toaletten och badkaret som är absolut jobbigast att rengöra!

Då badrumsrengöring är både en mardröm och en nödvändighet på samma gång behöver det göras så snabbt och smärtfritt som möjligt. Hur skönt och tidsbesparande vore det inte om det fanns en helt naturlig allt-i-ett-rengöring som skulle ge ditt badrum den glans som det förtjänar?

Det kanske låter omöjligt, men det är här som ättikans magi kommer in! Vi kan prata hela dagen lång om fördelarna med detta fantastiska hemmarengöringsmedel, så låt oss utforska möjligheterna med dess användningsområden genom dessa unika sätt att rengöra badrummet på.

Rengör ditt badrum med ättika

I princip alla sorters ättika och vinäger innehåller den syra som krävs för att tränga igenom tvålskum, lyfta upp smuts och lösa upp hårt vatten. Men från en praktisk ståndpunkt lämpar sig ättiksprit bäst för städning.
Ättiksprit lämnar inga fläckar som balsamvinäger eller rödvinsvinäger. Och det är inte lika dyrt som vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Vanlig ättika är starkare än ättiksprit och kan spädas ut så som du vill ha den, men troligtvis har du redan ättiksprit hemma.

Förbered ditt ättikspritsrengöringsmedel

När du blandar lika delar ättiksprit och varmt vatten i en tom sprayflaska får du ett multirengöringsmedel för i princip varje badrumsyta. Lägg till några droppar eterisk olja för en trevlig doft som täcker lukten av ättikan. Vissa oljor, såsom teträdolja, har även antibakteriella egenskaper.

Vissa andra saker som kan vara bra att ha till hands för att rengöra badrummet inkluderar:

  • Bakpulver
  • Salt
  • Väteperoxid
  • Handsprit
  • Mikrofibertrasa
  • En mjuk borste
  • Pappershanddukar

Med dessa saker är du redo att tackla de tuffaste rörorna och badrumsodörerna. Följa dessa tips för hur man städar med ättiksprit för att få ditt badrum skinande rent.

1.  Rengöra badkaret och duschväggarna
Använd din ättikspritslösning för att bryta ner tvålskum, mögel och smuts i ditt badkar. Spraya rikligt på hela badkaret och duschväggarna, låt verka i flera minuter och torka sedan av med en svamp eller mjuk trasa. För en starkare rengöring, tillsätt en matsked diskmedel till ättikspritslösningen.

Hantera tuffa badkarsfläckar
Om du har extra tuffa fläckar, ringar och smuts som fastnat, strö bakpulver över dem. Använd det som en mild skrubb med en fuktig trasa, eller spraya den med ättiksprit för att skapa en smutsborttagande, bubblande reaktion. Om du gör det senare alternativet, låt det bubbla i ett par minuter och torka sedan av. Skölj av med varmt vatten för att avsluta.

2. Rengör ditt duschmunstycke med ett ättiksbad
För att fräscha upp ditt duschmunstycke och lösa upp beläggningar, fyll en plastpåse med ättiksprit och knyt plastpåsen runt duschmunstycket. Håll påsen på plats med ett starkt gummiband, eller lossa duschmunstycket och lägg det i en skål med ättiksprit.
Låt duschmunstycket ligga i ättikspriten i några timmar eller över natten. På morgonen kommer du att kunna torka bort alla tuffa fläckar.

3. Rengör toaletten med ättiksprit
Blöt ner flera pappershanddukar med ättiksprit för att rengöra de äckliga beläggningarna runt toalettskålskanten. Stoppa in dem i kanterna så att de hålls på plats. Låt dem sitta i några timmar innan du skrubbar rent toalettskålen.
För en snabbrengöring, häll ättiksprit i toalettskålen. Låt det vara i flera minuter innan du skrubbar rent med en toalettborste.

4. Glasrengöring med ättiksprit
Ättiksprit avdunstar snabbt och skär igenom beläggningar, så det är perfekt för fönstren och speglarna i ditt badrum. Ditt multirengöringsmedel av vatten och ättika kan fungera här, men för den mest effektiva glasrengöringen ska du använda handsprit.
Handsprit avdunstar snabbt och lämnar en streckfri glans och desinfekterar ytor. Det är inte lika effektivt för att avlägsna smuts, men det är där som ättikspriten kommer in. Blanda dem med vatten i en sprayflaska i följande delar för att göra den bästa glasrengöringen.

2 delar handsprit
2 delar destillerat
1 del ättiksprit
Spraya på rengöringen och torka rent med en mikrofiberduk, tidningspapper eller ett annat luddfritt material.

5. Ättiksprit för skinande rena duschdörrar
Duschdörrar blir väldigt smutsiga, men det är samtidigt en glasyta i badrummet som du kan skölja av utan att skapa en röra. Tillsätt några droppar diskmedel till din ättiksprits- och vattenspray för tuff duschdörrsmuts. Även om tvål kan lämna rester kan du helt enkelt skölja av det med duschhuvudet efter rengöringen.

Otaliga hushållsingredienser kan bli en del av en effektiv duschrengöringsrutin, från bakpulver till citronsaft.
Glöm inte dörrskenorna när du rengör duschdörrarna. Även om de ofta förbises är dörrskenorna en stark ansamlingsplats för tvålskum och grogrund för mögel.

Eftersom de är gjorda av metall och har svårrengjorda hörn kräver dörrskenorna ett annat tillvägagångssätt än dina duschdörrar. Som tur är kan många hushållsingredienser effektivt rengöra dina duschdörrskenor.

6. Ta kål på duschdraperimögel med ättiksprit
Att rengöra glaset på duschdörrarna är inte för mycket begärt, men de flesta av oss skulle hellre kasta ett mögligt duschdraperi än rengöra det. Men med den mögeldödande kraften hos ättiksprit kan du avlägsna mögel enkelt och giftfritt.
Spraya din ättikspritslösning på mögliga plastdraperier och låt verka i 10–15 minuter och torka av det med en svamp. I tvättstugan kan du behandla tvättbart tyg och draperier genom att tillsätta 2–3 matskedar ättiksprit till ditt vanliga tvättprogram.

7. Lös upp stopp i avloppet med ättiksprit och bakpulver
Med hår, smuts och tvålskum som konstant fyller upp dem löper handfat och golvbrunnar stor risk för att stoppas upp. För att fixa ett stoppat eller långsamt rinnande avlopp, använd ättiksprit och bakpulver för att lösa upp stoppet utan att behöva oroa dig för att skada dina rör.

Häll varmt vatten i avloppet
Häll i 1,5 dl bakpulver i avloppet
Blanda 2,5 dl ättiksprit med 2,5 dl kokande vatten och häll ner i det i avloppet
Stoppa upp avloppet med en trasa i 5–10 minuter
Häll mer varmt vatten i avloppet
Att rengöra ditt handfat och golvbrunn med bakpulver och ättiksprit under dina regelbundna städningar för att förebygga stopp i avloppen. För en bättre ättikslukt, prova att byta ut ättikspriten mot äppelcidervinäger.

8. Rengör handfat och kranar med ättiksprit
Syran i ättikspriten löser upp fläckar från hårt vatten och milda rostfläckar, två vanliga problem med badrumskranar och avlopp.
Spraya din ättiksprit- och vattenlösning på kranarna på handfatet och i duschen, låt verka i flera minuter och torka sedan rent med en mikrofiberduk. Skölj rent med varmt vatten eller en fuktig trasa och var noggrann med att avlägsna alla rester av ättikspriten.
Blötlägg några handdukar i en ättikspritslösning och vira dem runt kranarna för att rengöra svåråtkomliga undersidor. För att avlägsna rost, blanda lite salt med outspädd ättiksprit och häll det på fläcken. Använd en mjuk eller mellanhård borste för att skrubba bort rosten.

Kan man rengöra badrumskakel med ättiksprit?

Det finns otaliga rengöringsmöjligheter för ättiksprit i ditt hem. Men för alla rätta användningsområden finns det lika många felaktiga användningsområden, och just kakel är en sådan sak som inte alltid blir särskilt bra av ättiksprit.
Du kan ofta använda din ättiksprit- och vattenspray för att rengöra badrumskakel i keramik och porslin med tätade fogar om du sköljer av dem med rikligt med vatten efteråt. Tyvärr kan de flesta stengolv skadas och otäta fogar slitas av syran i ättikspriten.
I stället för att riskera ditt golv med ättikspriten, prova bakpulver och väteperoxid för att rengöra smutsiga fogar och kakel. Blanda lika delar av dem för at bilda en pasta som kan rengöra smuts och fettfläckar för att fräscha upp smutsiga fogar och kakel.

Kan ättiksprit skada metalldetaljer i badrummet?

Likt sten kan ättiksprit äta upp vissa metaller över tid. Den svaga syrahalten i din rengöringslösning kommer dock inte att göra mycket skada, och du kan skydda dina duschdörrskenor, avlopp och kranar genom att skölja av dem med vatten och tvätta bort ättikan efteråt.

Kan ättiksprit verka i toaletten över natten?

Ättiksprit kan verka i toaletten över natten utan att orsaka någon skada eller fläcka ner din toalett. Tillsätt outspädd ättiksprit till din toalettstol och låt verka i 12 timmar för att döda mögel, lösa upp beläggningar och rost, avlägsna odörer och lossa smuts.

Boka en miljövänlig djuprengöring idag!

Att rengöra badrummet med ättiksprit gör en överväldigande syssla lättare. Med dessa ättikspritsrengöringstips kommer du inte ha några problem att njuta av bättre städresultat med mindre arbete och färre kemikalier. Och för de stunder när du behöver lite extra hjälp kan du alltid lita på Charme Städ!

När du överlåter städningen till Charme Städ blir den fruktade badrumsrengöringen 100 % stressfri! På bara några få minuter kan du anpassa ett hembesök från en lokal städningsexpert som passar dina exakta behov och ditt upptagna schema. Kontakta oss redan idag för att få en gratis offert för en miljövänlig djuprengöring!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss