icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man blir av med lukten av katturin

flera_katter_i_ett_hushåll
seoadmin 24 juni 2020 182

Katternas urin har en ganska speciell och skarpt stickande lukt som kan irritera kattägarna. Lukten av urin är starkare hos icke-kastrerade eller icke-steriliserade djur. Om ditt husdjur inte har problem med att använda kattlåda, borde inte frågan om hur man blir av med urinlukt inte dyka upp: använd bara kattsand som din katt gillar och som är kvallitativ och städa lådan ofta. När man tvättar kattlådan är vanliga desinfektionsmedel, exempelvis klormedel, inget att föredra eftersom att den skarpa lukten kan skrämma bort katten. Men inte ens den dyraste kattsanden kan få bort lukten, om inte kattsanden städas ofta eller om det inte finns tillräckligt med kattlådor för alla katter i hemmet.

Anledningar till katternas oönskade beteende

Att bli av med lukten är svårare än att förebygga den. För att göra detta, behöver man klargöra varför katten markerar ytor. Man tros tycka att om katten en gång kissar på exempelvis soffan, kommer den fortsätta att göra det eftersom att stället är markerat och luktar urin. Det kan både stämma och inte.
Först och främst måste man förstå vad som är anledningen till detta beteende. Om problemet ligger i att katten inte är tillräckligt upplärd för att använda kattlådan är det viktigt att man återgår till grunderna för att lära upp katten på nytt. Problemet kan även ligga i att katten inte gillar kattsanden som används, själva kattlådan eller placeringen på den. Kattlådan kanske inte står stabilt? Katten kanske upplever en störande omgivning i och med andra husdjur i hemmet (exempelvis en hund som katten inte trivs med)?

Anledningen kan också bero på att katten har problem med hälsan. En gammal katt kan exempelvis ha artrit som gör att katten inte orkar ta sig till lådan. Alla hälsosjukdomar som kan ge ökad urinvolym alternativt smärtsamt toalettbesök försämrar hygienen hos katten. Därför ska man inte bara tänka på att bli av med urinlukten utan även ta itu med problemen som står bakom beteendet.

Om det råder en stank runt själva kattlådan trots att man regelbundet städar kattlådan och använder sig av en bra och kvallitativ kattsand bör man vända sig till en veterinär för undersökning av urinvägarna för att konstatera att det inte rör sig om en infektion. Detta för att infektioner i urinvägarna kan ge skarpare urinlukt.

Både katthonor och katthanar kan markera revir med kiss på vertikala ytor, exempelvis väggar, hörn, dörrkanter eller fåtöljerna och soffornas vertikala delar. Katter vill vanligtvis markera sitt revir om det finns konkurrens mellan katterna alternativt främlingar i hushållet.

Honan eller hanen tar då upp svansen vertikalt, svankar lätt med ryggen och sprutar ut en liten mängd urin ståendes. Oftast markerar katter revir när de är okastrerade. Det är på detta sättet som de visar för andra katter vilken status de har och att de är tillgängliga för parning.

Om man inte klarar av att förhindra detta beteendet rekommenderas man att utrusta det stället för vertikal markering. Det kan handla om att exempelvis sätta upp två vanliga kattlådor där en av dessa ska stå vertikalt.

Om den obehagliga lukten endast kommer från kattlådan finns det två huvudsakliga anledningar:

Flera katter i ett hushåll

I den bästa tänkbara situationen kan två katter använda en och samma kattlåda. Om det dock uppstår konflikter mellan de två katterna eller att kattlådan inte rengörs tillräckligt ofta är det ett bra läge att införskaffa en eller två extra kattlådor. Det finns även en tumregel man kan följa för att veta hur många kattlådor man bör ha i ett hushåll som lyder “antal katter + en till”.

Kattsand

Vissa ägare använder sig av naturligt kattströ istället för kattsand, exempelvis papperspellets, träpellets eller vanlig sand. Ofta har det att göra med deras katters individuella preferenser. Dessa typer av toalettfyllning har en svag förmåga att dämpa urinlukt, därav behöver kattlådor med kattströ bytas och rengöras betydligt mycket oftare än vanlig kattsand.

Huskurer mot katturin

Om katten har utfört sina behov på ett olämpligt ställe och du behöver bli av med lukten av katturin på golvet, sängen, mattan, soffan, skorna och annan mjuk möbelyta är det bäst att använda speciella rengöringsmedel och luktborttagare mot katturin. Dessa medel kan man köpa på en zooaffär. Andra medel som maskerar eller döljer lukten fungerar inte i dessa fall då katterna fortfarande kan känna urinlukten.

Man kan även förutom speciella rengöringsmedel testa huskurer mot urinlukt. För detta behövs lite vinäger, bikarbonat, väteperoxid, vatten och flytande tvål. Först ska man blöta ner kissfläcken med vinäger. När vinägern har absorberats ska man antingen dammsuga fläcken eller torka den lite med en torr trasa.

Nu är det dags att göra en blandning. Blanda 100 ml väteperoxid med ett glas vatten och tillsätt ungefär en tesked flytande tvål. Spruta sedan ner fläcken med denna blandning och låt verka i några timmar. Ta sedan bort blandningen från ytan med hjälp av en fuktig trasa. Om denna metod inte fungerar för att ta bort fläcken kan man även testa att återigen bearbeta ytan med lite vinäger. Förbered en blandning som består av en del vinäger och 3 delar vatten, häll i den i en sprayflaska och spraya på fläcken.

Torka sedan upp detta med en fuktig trasa. När man vill bli av med lukten av katturin kan även citronjuice hjälpa. Blanda juicen med vatten och torka fläcken med blandningen. Doften av citrus kommer att förebygga att katten kissar på samma ställe igen eftersom att katter ogillar den typen av doft och kommer att undvika citrusdoftande ställen.

Hur man blir av med katternas urinlukt på golv och mattor

Om man märker en pöl på mattan ska man först och främst ta bort urinen med hjälp av vatten och en fuktig trasa. Efter det kan man antingen testa huskurerna ovan, eller direkt använda sig av de speciella medel som finns på zooaffärer. Spraya medlet på ytan och om det står i instruktionerna kan man även spaya ytterligare en omgång efter några timmar.

Om man upptäcker en kisspöl på golvet under tiden man städar bör man få bort fläcken först, antingen med hjälp av huskurerna eller de speciella medlerna. Man ska inte städa delen av linoleum, parkett eller laminat som resten av golvet utan ta hand om fläcken först.

Hur man blir av med katternas uriklukt i skorna

Lukten av katturin är väldigt frätande. Om katten har kissat i skorna är det inte lätt att bli av med den. Man ska handskas med problemet så snabbt som möjligt, torka först bort urinen med torra pappershanddukar för att bli av med vätskan. Därefter bör man använda sig av medlet mot katturin enligt de angivna instruktionerna. För att detta inte ska hända upprepade gånger, förvara skorna i en sluten garderob eller hylla.

Hur man blir av med urinfläckar

Efter att ha blivit av med urinlukten kan fläcken ibland kvarstå. Då kan man testa att tvätta plagget eller mattan i varmt vatten med bikarbonat. Skor kan man tvätta med vanlig tvål för att sedan lägga de på tork.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 4 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Ring oss