icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man förhindrar influensa i hemmet

admin 19 december 2022 78

Influensaviruset sprids lätt och är mycket smittsamt. Influensasäsongen i Sverige börjar på senhösten och fortsätter genom vintern, med den värsta delen i januari och februari. Under den här tiden är det viktigt att ta steg för att skydda ditt hem från influensa och förhindra att din familj utsätts för allvarliga infektioner.

Detta är särskilt viktigt med COVID-19, vars symptom liknar dem hos en vanlig influensa.
Som tur är fungerar dessa preventiva influensatekniker även för att hålla coronaviruset borta från hemmet. Nedan tar vi en titt på de olika sätten som du kan säkra ditt hem från influensan och COVID-19 på.

Vaccinera dig

Det bästa sättet för att skydda dig från influensan på är att vaccinera dig. Varje familjemedlem som är över sex månader gammal bör få en influensaspruta för att reducera infektionsrisken.
Det är ganska enkelt att få en spruta – du kan få det på en sjukvårdsklinik, apoteket, jobbet eller till och med i din närmaste matbutik i vissa fall. Ta vaccin varje år och försäkra dig om att du får rätt sprutor för de specifika influensavirus som förväntas spridas under den särskilda säsongen.

Den bästa tiden för att vaccinera sig är senhösten innan influensasäsongen börjar i december. Äldre familjemedlemmar bör välja en spruta med hög dosering av influensavaccin.
Du kan vaccinera dig utan att behöva tala med in läkare först, min konsultera alltid din läkare först om du kan få allergiska reaktioner av ägg eller kvicksilver. Medan en influensaspruta ger dig ett gott skydd mot influensa är det inte 100 % effektivt, så du bör fortfarande upprätthålla andra vanor för att hålla din familj säker.

Undvik kontakt med sjuka personer

Personer som är sjuka med influens är smittsamma i upp till en vecka efter att de uppvisat symptom. All kontakt med dem försätter dig och andra i hög risk att bli infekterade. Så begränsa kontakten så mycket som möjligt.
Håll dig borta från alla andra tills du är förbi den smittsamma perioden om du är sjuk.
Att undvika kontakt innebär att hålla ett fysiskt avstånd från den sjuka personer och inte dela några föremål med dem. Detta inkluderar tallrikar, glas, handdukar och bestick. Tvätta alltid varje föremål som de har använt noga med desinfektionsmedel och varmt vatten om det är möjligt.

Täck för dina hostningar och nysningar

När du hostar eller nyser kan droppar färdas på ett avstånd om över 1,5 meter från dig och landa på alla närliggande ytor och personer. Detta är ett av de främsta sätten som smitta av influensa och COVID-19 sprider sig på.
För att förhindra detta, täck alltid för din näsa och mun med en näsduk när du nyser eller hostar. Försäkra sig om att alla där hemma gör detta om de har några symptom. Om de inte har tillgång till några näsdukar eller annat papper, be dem att hosta i armvecket.
Dessa metoder minskar bacillskräcken och håller dem borta från ytor runtom i huset. Efter att du nyst eller hostat, tvätta dina händer noga med tvål och vatten.

Tvätta dina händer noga

De flesta personer smittas av influensa, COVID-19 och andra luftvägsinfektioner genom att komma i kontakt med kontaminerade ytor och sedan röra sin näsa, mun eller ögon.
För att undvika detta, tvätta dina händer noga efter att du rört en högt trafikerad yta eller föremål i huset.
Bänkskivor i köket och badrummet, dörrhandtag och bord är exempel på sådana ytor. Tvätta händer med tvål och vatten i minst 20 sekunder innan du sköljer av dem. Du kan även använda ett alkoholbaserat desinfektionsmedel som innehåller åtminstone 60 % alkohol.
Efter att du tvättat dina händer, torka dem med en pappershandduk. Undvik att dela handdukar av tyg eftersom de enkelt håller kvar och sprider baciller till andra.

Städa ditt hem

Att städa sitt hem regelbundet och noga bidrar stort till att hålla influensavirus under kontroll. Desinfektera alla områden som berörs ofta, inklusive bänkskivor, kranar och dörrhandtag. Desinfektera även föremål som ofta delas mellan hushållsmedlemmarna, såsom fjärrkontroller, mobiltelefoner och datorer.
När du torkar av ytor och föremål, använd engångspappershanddukar eller desinfektionsdukar. Trasor och svampar som ofta används för att torka av föremål i hemmet kan enkelt förflytta baciller från en plats till en annan.
Om du ska använda en svamp, kör den i mikrovågsugnen på hög värme efter varje användning för att på ett effektivt sätt eliminera alla baciller.

När du väljer ett desinfektionsmedel för att städa ditt hem, försäkra dig om att det är effektivt mot det virus som du är ute efter. Till exempel kan dödar vissa desinfektionsmedel vissa baciller, men inte COVID-19-viruset. Det är klokt att införskaffa ett starkt desinfektionsmedel som dödar alla typer av influensavirus som utgör en fara för din familj.
Utöver ytor och föremål som delas inom familjen bör du tvätta tyger noggrant för att eliminera alla baciller. Tvätta handdukar, lakan och filtar med ett starkt tvättmedel och torka sedan på hög temperatur.
Vi uppmuntrar dig att satsa på en städfirma om du har blivit smittad. Att ta hand om hemmet när du är sjuk försätter alla andra i risk, så det är bäst att skaffa hjälp. Vi på Charme Städ kan erbjuda dig en städare som är redo att städa redan samma dag när du än behöver hjälp.

Ha hälsosamma levnadsvanor

Utöver vaccination är ett starkt immunsystem ditt bästa försvar mot influensa. Med en stark immunitet kommer din kropp enkelt att kunna kämpa emot varje virusinfektion. Detta bidrar till en snabbare tillfrisknad och sänker risken för att du utvecklar allvarliga symptom eller komplikationer.

Hälsosamma levnadsvanor som hjälper dig att bygga upp din immunitet inkluderar att äta bra, sova tillräckligt och motionera regelbundet. Ha en balanserad diet med massor av grönsaker, frukt och vätska.
Det är även en jättebra idé att ta vitamin- och antioxidanttillskott som är förmånliga för immunsystemet under influensasäsongen.
Undvik stress och få tillräckligt med vila för att undvika att utsätta din kropp för påfrestningar som försvagar ditt immunsystem och gör dig sårbar för infektioner.

Ett rent hem för en hälsosam familj

Luftvägsinfektioner såsom influensa och COVID-19 kan medföra allvarliga komplikationer som till och med kan leda till sjukhusvistelser eller döden. Det är därför jätteviktigt att ta varje steg för att försäkra dig om att ditt hem är fritt från dessa virus.
Professionella städtjänster är ett sätt för att försäkra dig om att alla viktiga ytor i ditt hem är korrekt desinfekterade. En erfaren hemstädare kommer att städa ditt hem noga och göra det säkert för dig och din familj.
Hos Charme Städ kan vi hjälpa dig att hittahögt betygsatta städare som du kan lita på kommer hålla ditt hem bacillfritt.
Våra professionella medarbetare har alla nödvändiga rengöringsmedel och utrustning för att skydda ditt hem, oavsett om du förhindrar en infektion eller behöver städa efter att en familjemedlem har blivit smittad. Allt du behöver göra är att ringa 0761 800 100 för att få din gratis offert redan idag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 73
Ring oss