icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man målar på tapet

seoadmin 24 januari 2022 295

I denna artikel får du lära dig hur man målar på tapet, vilka sorters tapet man kan måla på, vilken typ av färg och roller man bör välja, samt steg för steg-instruktioner för hur man målar.

Att tapetsera är jobbigt och tar tid. För att snabbt och billigt förändra och fräscha upp ditt hem är ett perfekt alternativ att måla dina tapeter. Men inte alla tapeter lämpar sig för detta. För att inte slösa tid, energi och pengar är det därför bäst att göra rätt från början.

Om du aldrig har målat på tapet innan kan det vara en god idé att ta in lite hjälp. På så sätt kan du få ett slutresultat som lever upp till dina förväntningar, och du slipper lägga ner tid och energi i onödan. Kom ihåg att Charme Städ alltid kan hjälpa dig att måla över dina tapeter för att få det prisvärda och snygga slutresultat som du önskar. Redo att börja måla? Nu kör vi!

Förberedelser

 

Förberedelser

Det absolut första du bör göra är ett vattentest. Blöt ner en del av tapeten med en svamp eller sprayflaska. Om tapeten sväller, eller bubblor bildas, är risken stor att samma sak kommer att hända när du målar på tapeten. Händer detta så är det bäst att dra av det översta lagret på tapeten och sedan måla på underlagret.

Innan du börjar måla bör du även tvätta tapeten med målartvätt så att den blir fri från smuts som kan försämra målningen. I stort sett alla måleriarbeten är beroende av ett bra förarbete om du vill ha ett snyggt slutresultat, och att måla över en tapetserad vägg är inget undantag. Därför är det viktigt att se till att du förbereder dig noga för att få ditt önskade slutresultat.

Vilken typ av tapet rör det sig om

 

Vilken typ av tapet rör det sig om?

En generell tumregel är att all tapet kan målas på om den sitter bra och är i bra skick. Sitter tapeten alldeles för dåligt är det lika bra att ta bort den. Täck då golvet med skyddsplast och blöt ner tapeten med varmt vatten flera gånger om. Med fördel kan du även använda en ångmaskin. Ibland sitter tapeten fortfarande bra, medan skarvarna släppt. Då går det bra att limma tillbaka dem med tapetklister, eller skära av dem om de överlappar varandra. Men, eftersom olika typer av tapet skiljer sig åt, är det för ett snyggt slutresultat viktigt att man arbetar och målar på det sätt som passar bäst för ens egen typ av tapet.

Tvättbara tapeter

Tvättbara tapeter är behandlade med vattenavvisande medel för att skydda mot fukt och ånga. Målar man på denna typ av tapet förlorar den sina skyddande egenskaper. Därför är det viktigt att du efter målningen behandlar tapeten med lack.

Non woven-tapet

Non woven-tapet kan målas på direkt med väggfärg, förutsatt att tapeten sitter bra. Eftersom tapeten är slät döljer den ojämnheter i väggen, vilket gör att målningen blir snyggare.

Vävtapet

Vävtapet, även kallat textiltapet, grundas först med häftgrund. Eftersom denna typ av tapet suger upp mycket färg rekommenderar vi två lager häftgrund. Låt torka och måla sedan tapeten med akrylfärg.

Papperstapet

Papperstapet grundas först en gång med tapetgrund. Låt torka och måla sedan tapeten med väggfärg.

Glasfiberväv

Är glasfiberväven omålad grundar du först med grundfärg, låter torka och målar sedan med vanlig väggfärg. Är den redan målad kan du måla direkt med väggfärg. Arbeta gärna med tunna lager färg, och stryk på ett till lager om kala fläckar skulle visa sig.

Vinyltapet

Vi rekommenderar inte att du målar direkt på vinyltapet, eftersom färgen både fäster och torkar dåligt. Riv i stället bort det översta lagret av tapeten, och spackla och slipa därefter underlagret. Grunda med grundfärg, låt torka och måla sedan tapeten med vanlig väggfärg.

Detta behöver du

 • Det första och dessutom viktigaste är en bra roller, slutresultatet är helt beroende av detta. Råd för val av roller kan du få i din lokala färghandel, se gärna annars våra tips längst ner i artikeln.
 • Till rollern behöver du även ett målartråg.
 • För att måla hörn, karmar och lister behöver du en liten pensel.
 • För att täcka över golv, fönster och fönsterbrädor behöver du golvpapp eller skyddsplast.
 • För att täcka över karmar, lister, lampknappar och andra mindre saker behöver du maskeringstejp.
 • För att ta bort färgstänk behöver du en trasa eller svamp.
 • Vi rekommenderar starkt även en teleskoppinne till rollern, annars går det också bra med en stege.

Hur man målar själv

Att måla på tapet skiljer sig inte särskilt mycket från andra måleriarbeten. Som alltid är det viktigaste att noga välja färg och förbereda rummet som ska målas.

 

Förberedelser

Förberedelser

Innan du börjar måla är det viktigt att du förbereder rummet. Täck över det som inte ska målas, såsom exempelvis möbler, fönster, lister, eluttag och lampknappar. Även om man verkligen försöker att bara måla väggarna är det väldigt lätt hänt att dessa saker ändå får färgstänk på sig, och då är det bättre att du skyddar dem från första början.

Innan du börjar måla med färg kan du även behöva grunda tapeten med grundfärg, se vad som gäller för just din tapet längre upp i artikeln.

Om du planerar att måla på tapeten i samband med att du sätter upp den bör du vänta tills tapetklistret torkat helt. Ta bort alla spår av klister innan du börjar måla, annars kommer ojämnheter att synas efter målningen.

Färg har ofta, på gott och ont, den egenskapen att den torkar snabbt. Vi rekommenderar därför att du enbart häller i lite färg i taget i färgtråget, och låter resten vara kvar i färgburken med locket på. Innan du börjar använda färgen bör du noga blanda den tills allt blandats samman. Konsistensen ska vara lik en tjock grädde. Om tonen inte duger kan du droppa i lite brytfärg. Se till att du blandar tillräckligt med färg för hela rummet, annars kommer du att få olika nyanser på väggarna. Försök att inte måla när det är för kallt eller varmt, den optimala temperaturen att måla vid är 17–25°C.

Måla steg för steg

 1. Ta ut eller täck över alla möbler.
 2. Täck över golv, dörrar, fönster, eluttag, lister, lampknappar och så vidare med golvpapp, skyddsplast eller maskeringstejp.
 3. Doppa rollern i tvål och vatten, vrid ur och skölj av med rent vatten, alternativt rulla den fram och tillbaka på en bit målartejp. Detta förhindrar att rollern luddar av sig på den målade ytan.
 4. Vi rekommenderar att du börjar med att måla de små ytorna kring lister och dörrar med en pensel.
 5. Börja nu att måla tapeterna. Jobba med en liten roller eller pensel de första 5–10 cm från taket.
 1. Använd därefter den stora rollern för att måla tapeterna uppifrån och ner. Tänk på att inte missa några kala fläckar eller ränder. Försök att inte hålla rollern stilla alltför länge, utan jobba konstant.
 1. Vid centimetrarna närmast golvet bör du också använda en liten roller eller pensel för målningen.
 2. Om det skulle behövas, gör om allting med ett till lager färg efter att det första lagret torkat ordentligt.
 3. Ta gärna bort maskeringstejpen så fort du målat klart, när färgen torkat är det nämligen svårare att få loss den.
 4. Efter att färgen torkat kan transparent akryllack strykas på för att skydda mot smuts.
 5. Använd en trasa för att torka bort eventuella färgstänk. Tvätta och torka av penslar och rollrar.

 

Tips för ett bra måleriarbete

Tips för ett bra måleriarbete

Allting har sina klurigheter, det gäller även att måla på tapet. För att få ett perfekt resultat utan stänk är det värt att tänka på några rekommendationer från proffsen:

 • Måla endast på en torr och ren tapet.
 • Använd gärna penslar av naturborst.
 • Om du vill få lite mer struktur på den målade ytan, använd en roller av finlon eller perlon då dessa släpper ifrån sig fibrer.
 • Om du vill ha en jämnare yta, använd en roller av mikrofiber.
 • Om du använder gammal målarfärg, stryk den först på lite papper för att se hur resultatet blir.
 • Arbeta med tunna lager färg och fördela färgen väl över målningsytan.
 • Låt rollern suga upp mycket färg.
 • Om möjligheten finns, använd gärna en färgspruta till målningen. Detta är ofta enklare och ger ett jämnare slutresultat.
 • Grunda gärna med grundfärg och låt torka innan du börjar med väggfärgen.
 • Måla gärna med två lager väggfärg för bästa täckförmåga och slitstyrka.
 • Låt färgen torka helt mellan strykningarna för ett jämnt och snyggt slutresultat.
 • Om du ska stryka på ett till lager färg kan du med fördel förvara rollrarna och penslarna i en försluten plastpåse i väntat på att färgen torkar.
 • Känns det som att du tagit dig vatten över huvudet? Ibland kan det vara värt att överlåta jobbet till proffsen, medan man själv gör något annat. Kontakta oss på Charme Städ, så fixar vi målningen!
Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 0 Genomsnitt: 0

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss