icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man rengör en brödrost i 9 enkla steg

admin 21 februari 2023 144

Att fräscha upp brödrosten är ofta en låg prioritet vid den rutinmässiga köksstädningen, men att ignorera det kan ha värre konsekvenser än vi inser.

Brödrostar är en av en handfull apparater som är involverade i tusentals köksbränder varje år. Och medan obevakad utrustning är huvudanledningen till telefonsamtal till brandkåren stod otillräcklig rengöring för över 13 000 årliga matlagningsrelaterade bränder under 2014–2018.

När det kommer till att försäkra sig om att dina apparater fungerar väl och undvika en potentiell brandfara kan du komma långt med att ta några minuter varje vecka för att underhålla din brödrost. Här är hur du enkelt kan rengöra din brödrost för att hålla den säker

Hur man rengör en brödrost

Verktyg och material

  • Svamp
  • Grova trasor
  • Ren duk eller pappershanddukar
  • Diskmedel
  • Ättiksprit
  • Gammal tandborste

1.Dra ur brödrosten

Dra ur brödrostkontakten från väggen. Försäkra dig om att värmeelementet och alla interna komponenter svalnar helt innan du börjar rengöra.
Fyll upp en skål med varmt vatten för att blötlägga de avtagbara brödrostdelarna. För att göra rengöringsprocessen bekvämare, gör lite plats vid sidan om handfatet där din brödrost kan stå medan du arbetar.

2.Avlägsna och handdiska brickorna och hyllan.

De flesta brödrostar har en avtagbar smulbricka och hyllor som du kan tvätta separat. Använd fiskmedel och en mjuk svamp för att rengöra dem. Låt dem blötläggas i handfatet om de är väldigt smutsiga. Medan delarna ligger i blöt i varmt tvålvatten, ta hand om resten av brödrosten.
Lägg inte brödrostdelar såsom smulbrickan i diskmaskinen. Värmen tillsammans med de starka kemikalierna i diskmedlet kommer att göra så att aluminiumdelarna rostar och missfärgas. Du kan kontrollera din användarmanual för att se om några komponenter är diskmaskinståliga, men det är generellt sett säkrare att handdiska dem själv.

3.Avlägsna smulor

Efter att du tagit bort de lösa innerdelarna, vänd brödrosten upp-och-ner i handfatet eller skräpkorgen för att slänga alla smulorna. Använd en torr trasa för att skrapa av de kvarvarande smulorna som fastnat i smuts längs med brödrostens väggar, tak och botten. Skrubba bort envis smuts i hörnen med en gammal tandborse.

4.Blanda ihop en gör-det-själv-rengöringslösning

Det enklaste och säkraste sättet för att rengöra en brödrost är med en gör-det-själv-lösning av ättiksprit, varmt vatten och diskmedel. Blanda ättiksprit och varmt vatten i förhållandet 1:4 i en skål med några droppar diskmedel.
Doppa en svamp i rengöringslösningen och kläm ur alla rester för att förhindra droppar. Torka av brödrostens insida med en fuktig svamp, men undvik värmeelementen.

5.Använd en icke-slipande skrubbare

Många brödrostar har en non-stick-beläggning såsom polytetrafluoreten (såsom teflon) eller keramik för att göra rengöringen enklare. Men om du försummar städningen under ett tag kan fastbränd mat fortfarande bli ett problem. Om så är fallet är en skonsam hantering viktig för att undvika att skada eller slita non-stick-materialet.
En plastskrubbare eller en grov trasa kan behövas för att utmana fastbränd mat. Använd inte stålull eller andra slipande material som kan repa metallinsidan. Det kan behövas några ronder med lite handkraft och skrubbande med en fuktig, mjuk trasa för att lossa envisa fläckar, men det är värt det för att inte skada din brödrost.

6.Torka bort fett med bakpulver

För envist fett kan du använda samma fix som fungerar bra för att rengöra spisen eller ugnen – bakpulver! Strö bakpulver på fettiga ytor och använd en fuktig trasa för att torka bort smutsen. En mild skrubb är ett bekvämt sätt för att avlägsna rester på en smutsig glasdörr.
Gör en pasta av bakpulver och vatten för att hantera mer intensiva fettfläckar applicera pastan på envisa smutsfläckar och låt det vara över natten. När du kommer tillbaka, torka av området med en pappershandduk eller en mikrofiberduk.

7.Använd en mirakelsvamp

För att spara tid och energi kan du tackla din brödrost med en ren mirakelsvamp. Melaminsvampar kommer snabbt att skära igenom fett, särskilt på glasdörrar.

8.Rengör värmeelementet

Värmeelement kräver inget tvålvatten eller specialrengöringsmedel eftersom de ofta bränner bort fett som kan ansamlas på dem. Som mest behöver du bara torka av elementet med en pappershandduk, men försäkra dig om att det inte blir blött.

9.Rengör utsidan av brödrosten

Efter att du rengjort insidan av brödrosten, torka av utsidan. Ta fram din hemgjorda rengöringslösning med ättiksprit för att ta bort fettiga fingeravtryck från utsidan för en streckfri glans. Ta av avtagbara knabbar från kontrollpanelen för att ge ytan en skonsam rengöring, men låt inte någon vätska hamna i springor eller hål där det kan nå elektriska komponenter.

Kan man använda ugnsrengöring i en brödrost?

Slipande rengöringsmedel, såsom ugnsrengöring, kan verka som det snabbaste sättet för att få din brödrost ren, men beroende på insidan kan dessa lösningar göra mer skada än nytta.
Många ugnsrengöringar innehåller sodiumhydroxid, en kautisk substans som reagerar med aluminium för att bryta ner det. Även om många produkter påstår att de är säkra för materialet i din brödrost är det enklare, billigare, säkrare och ofta lika effektivt att använda en mild hemmagjord rengöringslösning.

Anlita hjälp för din nästa djuprengöring av köket

En snabb avtorkning efter varje användning kan förhindra ansamlingar av tufft fett och smuts som gör djuprengöringen av brödrosten mycket mer utmanande. Och när du är redo för den veckoliga djupdykningen kan du få en skinande ren brödrost på minuter genom att följa dessa enkla tips.

När du känner för att ta en ledig vecka från köksstädningen, inklusive din nya brödrostrengöringsrutin, gå online till Charme Städ för att hitta ett lokalt städproffs som hjälper dig därhemma. Våra medarbetare är erfarna städare som passar såväl din budget som dina behov. Ring 0761 800 100 redan idag för att få en gratis offert och en välförtjänad paus från den konstanta kampen med dagliga sysslor!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss