icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man rengör en spis steg för steg

admin 19 januari 2023 199

När man städar köket har de flesta av oss en rutin som inkluderar sopning och moppning av golven, avtorkning av bänkskivorna och avtorkning av mikrovågsugnen och kylskåpet.

Men, när var den senaste gången som du noggrant rengjorde din ugn? Även om du antagligen torkar av den tillsammans med andra ytor i ditt kök behöver din spis ibland särskild uppmärksamhet i form av en djuprengöring för att bli riktigt ren.
Läs den här steg-för-steg-guiden för att lär dig hur man rengör en spis.

Hur ofta bör man rengöra spisen?

Helst av allt bör du torka av din spishäll efter varje användning. Detta kommer att säkerställa att matrester inte fastnar på spisen och blir svårare att avlägsna senare.
Utöver det bör du ge din spis en djuprengöring en gång i månaden. Detta inkluderar en rengöring av insidan av ugnen.

Hur man rengör en elektronisk spishäll

Att rengöra en elektrisk spishäll är en ganska enkel process. Innan du börjar med rengöringen, se till att din spis är avstängd och helt avsvalnad.
Använd sedan en svamp eller en ren duk och torka av ytan med varmt tvålvatten. Även om vissa spolar är självrengörande kan mat och smuts fortfarande byggas upp inuti dem. Om dina spolar är smutsiga, torka lätt av dem också.

Sätt sedan på dina plattor på hög värme för att bränna bort allt som är kvar på dem. Det är normalt för plattorna att börja ryka, så bli inte rädd om detta skulle hända. När röken slutar, stäng av plattorna och låt dem svalna helt. Använd sedan en ren, torr handduk för att avlägsna och torka av allt kvarvarande smuts.

Efter detta kan du ta ut dropptrågen och blötlägga dem i varmt tvålvatten. Om de är extra smutsiga kan du även lägga dem i en plastpåse med lite ammoniak och låt dem ligga i blöt över natten. Ta ut dropptrågen nästa morgon och skölj av dem med rent vatten.
Torka slutligen av dem med en ren, luddfri trasa.

Djuprengöring av en elektrisk spishäll

Om du är ute efter att ge din elektroniska spishäll en extra djuprengöring kan du blanda lite bakpulver med lite vatten för att skapa en pasta. Använd sedan en mjuk svamp eller borste för att ta bort allt smuts från spisen.
Om det finns hårdnade matrester på din spishäll kan du använda en stekspade eller en plastkniv för att skrapa av dem. För tuffa fläckar, använd bakpulver eller en spishällsrengöring som rekommenderas av tillverkaren.
Se till att du inte får något vatten på spolarnas anslutningar för att undvika en elstöt.

Rengöra en gasspis

Att rengöra en gasspis kräver lite mer arbete, eftersom det finns fler delar där mat kan ansamlas. Innan du börjar rengöra, försäkra dig om att brännarna är avstängda och har svalnat helt.

Ta sedan bort gallren och spislocken och blötlägg dem i varmt tvålvatten i 15-20 minuter. Medan du passar på att du även passa på att rengöra din stekpanna. Ta ut gallren och spislocken ur tvålvattnet och använd sedan stålull för att skrapa bort kvarvarande smuts. Du kan även använda en pasta av bakpulver för att rengöra dessa delar.

Du kan även använda en plastkniv eller stekspade för att skrapa bort torkade matbitar som är kvar på spisen. När du är färdig, torka av spisen en sista gång och sätt ihop allting igen.

Om din gasspis är väldigt smutsig kan du behöva använda en skrapa för att ta bort kladdiga eller hårdnade matrester. Se dock till att läsa manualen först eftersom vissa tillverkare rekommenderar att inte använda en skrapa.

Om du kan använda en skrapa på din spis, se till att först spraya den med lite ättiksprit. Detta hjälper till att mjuka upp fastnat smuts. Skrapa av smutsen försiktigt och långsamt med hjälp av skrapan. Se till att hålla den så platt som möjligt så att den inte repar din spis.

Om du använder hörnen på bladet eller rör bladet i fel riktning kan det orsaka permanent skada till spisen. Använd en mikrofibertrasa för att torka av löst smuts och upprepa sedan processen tills smutsen är borta.

Andra produkter för att rengöra din spis

Utöver instruktionerna ovan finns det några andra miljövänliga hushållsrengöringsprodukter som du kan använda för att hålla din spis ren.
Som vi har nämnt är bakpulver och vatten en enkel och effektiv kombination för att rengöra din spis. Andra alternativ inkluderar:

  • Salt och bakpulver: Blanda en matsked salt med en matsked bakpulver att skapa en annan jättebra blandning för spisrengöring. Grovheten i saltet ger en mini-exfoliering för din spis och hjälper till att få bort envis smuts.

Vatten och citron: Du kan även använda en kombination av filtrerat vatten, flytande tvål och citronjuice för att rengöra din spis. Syran i citronerna är antibakteriell och antiseptisk, vilket gör dem till en fantastisk rengöringsingrediens. Du kan kombinera ingredienserna för att skapa ett rengöringsmedel som fungerar jättebra för att ta bort fastbränd mat.

  • Väteperoxid och bakpulver: När dessa ingredienser kombineras kommer de att utgöra en tuff match för din spis. Strö bakpulver på din spis och droppa sedan lite väteperoxid på bakpulvret. Ingredienserna kommer att bubbla när de kommer i kontakt med varandra och bryta ner den fastgrodda smutsen.

Rengöra spisen: Dags att börja

Som du kan se är det en ganska självklar process att rengöra en spis. Processen kan dock vara tidskrävande och det kan därför vara en god idé att anlita professionella städare som gör det åt dig!
Charme Städs medarbetare har lång erfarenhet av att rengöra alla typer av spisar och ser till att även din blir skinande ren! Om du är ute efter att anlita professionella städare i Göteborg, kontakta oss redan idag på 0761 800 100!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss