icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man rengör handfat i porslin för en fläckfri glans

admin 27 december 2022 374

Porslinshandfat skämmer bort oss. De är så attraktiva och enkla att underhålla att de lätt glöms bort, trots att vi använder dem flera gånger per dag.

Vi misshandlar ofta våra handfat och diskhoar utan att vi tänker på det, och förväntar oss helt enkelt att de ska klara det. Din veckoliga städtjänst tar över sysslorna kring att rengöra ditt porslinshandfat, men när du ansvarar för alla städsysslor där hemma är det inte svårt att hamna utanför den vanliga städplanen.

Det tar inte lång tid innan du kommer märka försummelsen när ditt porslin bleknar från blänkande till trist med en ansamling av fläckar som ersätter den en gång felfria finishen. Vid den tidpunkten blir det ännu svårare att återställa den glittrande glansen.
Men allt är inte förlorat när du får den slumpvisa envisa fläcken. Några smarta lösningar kan göra borttagningen förvånansvärt enkel. Om du behöver hjälp med att rengöra dina porslinshandfat kommer vi på Charme Städ att visa dig hur du tar tillbaka den som nya glansen till ditt hem.

Hur man rengör porslinshandfat

Det bästa sätter för att få bort fläckar på porslin är att förhindra dem från att fästa från början. Gör det till en vana att rengöra ditt porslin eller inkludera det i din städtjänst. Det behöver rengöras åtminstone en gång per vecka, men det är ännu bättre att torka av det dagligen.
Om du håller i ditt städschema bör det inte krävas mer än mild tvål och varmt vatten för att skrubba bort tvålskum, tandkräm, matrester och andra typer av smuts. Du kan använda en svamp eller en mjuk borste för att skydda den släta finishen från skador.
Porslin har en glasliknande beläggning som lätt kan repas. Använd därför aldrig slipande rengöringsprodukter såsom stålull för att rengöra porslin och var försiktig med allt frätande, eftersom det kan matta av finishen. Om du använder ett surt rengöringsmedel, se till att alltid skölja ditt handfat noga efter användningen.

Metoder för att avlägsna fläckar på porslin

Att torka av porslin med tvål och vatten kommer att förebygga de flesta fläckarna, men det finns alltid en risk för kvarvarande fläckar och missfärgningar efter den initiala rengöringen. Efter att du rengjort all resterande smuts från ytan, prova dessa säkra och enkla metoder för att avlägsna svåra fläckar från ditt porslinshandfat.

Bakpulver, citron och ättiksprit: Det helt naturliga tillvägagångssättet

Bakpulver skapar en mjuk skrubb som kan tackla mindre fläckar på handfatet utan att skada porslinet. Följ dessa steg för att gnugga bort fläckar med bakpulver:

  1. Använd en fuktig svampför att göra insidan av handfatet lätt fuktigt
  2. Strö bakpulver över fläcken tills den är helt täckt
  3. Använd en svamp eller trasa för att försiktigt skrubba med cirkulära rörelser tills fläcken är borta
  4. Skölj bort det kvarvarande bakpulvret efter att du avlägsnat fläckarna

Om bakpulver inte riktigt får jobbet gjort, kan du öka fläckbekämpningskraften lite med en citron. Gnugga citronskivor över hela insidan av handfatet och koncentrera dig på de fläckade delarna. Låt citronen vara åtminstone en halvtimme och skölj sedan av för att få fram en ljus och blekt yta.

Ättiksprit och bakpulver är ett mångsidigt, effektivt rengöringsteam för flera områden runtom i hemmet, och handfaten i badrummet och köket är inget undantag. Om du inte har citron, följ upp din bakpulversapplicering med en spray av outspädd ättiksprit för att avlägsna märken från hårt vatten och andra svåra fläckar. Skrubba handfatet och tvätta bort ättikspriten med massor av vatten.

Väteperoxid och oxiderande blekmedel: Mångsidiga porslinsfläckborttagare

Du kan förbättra din bakpulversrengöring genom att tillsätta väteperoxid till svampen innan du torkar av handfatet. Väteperoxid, den aktiva komponenten i oxiderande blekmedel, ger bakpulver en extra punsch för att avlägsna alla gula fläckar.
För antikt eller färgat porslin är väteperoxid och oxiderande blekmedel de effektivaste hushållsrengörarna för tuffa fläckar. Lägg ut pappershanddukar över ditt handfat och spraya dem sedan med väteperoxid tills de är blöta och fäster på handfatet. Låt dem vara i åtminstone en halvtimme innan du avlägsnar dem och sköljer handfatet.

Klorin: Den bästa fläckborttagaren för vitt porslin

När allt annat misslyckas kan du behöva ta till med hårdhandskarna. Klorin kan avlägsna de tuffa fläckarna om din naturliga strategi inte fungerar.
Använd enbart blekmedel på vitt porslin eftersom det kan skada färgen och finishen på ditt antika eller färgade porslin. Applicera blekmedel på samma sätt som väteperoxiden genom att lägga ut pappershanddukar och låta dem vara i 30 minuter.
Om du bestämmer dig för att använda klorin behöver handfatet vara helt rent. Alla rester av ättiksprit eller kemiska rengöringsmedel kan utlösa en farlig reaktion med klorin. Du kan då utsätta dig själv för giftiga, och potentiellt dödliga, gaser när du blandar klorin med ett annat rengöringsmedel.

De bästa produkterna för att rengöra porslin

Vanliga hushållsrengöringsprodukter kan få jobbet gjort i de flesta fallen, men när du behöver en speciell prestanda kan du hitta fantastiska rengöringsmedel på nätet.

När du handskas med tuffa metall- eller rostfläckar, prova ett rostborttagningsmedel om citron och ättiksprit inte fungerar. Medlet används vanligtvis för att avlägsna tuffa rostfläckar från metall, men är praktiskt för porslin om du är försiktig.
Gnugga ett tunt lager rostborttagningsmedel på handfatet och se på när det löser upp fläcken. Så snart som fläcken försvinner, skölj av allt för att undvika att skada porslinet.

En annan pålitlig lösning för de flesta fläckar på porslin är att använda ett milt allrengöringsmedel som kan användas på keramik, rostfritt stål, mässing och många andra metallytor.
Om du har djupa, ingrodda fläckar är ett sådant medel en effektiv lösning. Applicera lite på det fläckade området och använd en mjuk svamp för att skrubba bort dem. Så som med många andra kemiska rengöringsmedel behöver du noggrant tvätta bort det omedelbart efter användning för att undvika att skada porslinet.

Håll ditt porslin i toppskick med en veckovis städtjänst

Porslin är starkt och hänförande, men det kräver regelbunden uppmärksamhet om du vill att ditt badrum och kök ska fortsätta se oklanderliga ut. När du är disciplinerad och följer dessa enkla steg för att avlägsna fläckar blir rengöringen av ditt porslinshandfat snabb, smärtfri och otroligt tillfredsställande.
Men när du har en familj, jobb och ett hushåll att se efter är det ändå lätt att städschemat hamnar efter. Om du kämpar med att upprätthålla den konsistenta glansen runtom i hemmet har Charme Städ en lösning som passar ditt schema och städbehov. Boka en städtjänst redan idag och låt oss hjälpa dig att göra ditt liv lite enklare. Ring 0761 800 100 för en gratis offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss