icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur man stoppar mögel i duschen

seoadmin 09 juli 2024 73

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva förebyggande metoder är nödvändiga för att skydda din hälsa och minimera skador på dina ägodelar och fastighet.

Våra specialister på mögelborttagning kan snabbt ta bort allt mögel i ditt hem – inklusive luftburet mögel – och ge dig skräddarsydd rådgivning för att förhindra att det återkommer.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du tar bort svartmögel som växer i duschen.

Vad är svartmögel

Vad är svartmögel?

Mögel är en typ av svamp som trivs i fuktiga miljöer. Det förökar sig genom att producera små sporer som enkelt kan spridas genom luften och fastna på ytor där de växer. Svartmögel är ett samlingsnamn för mögel som är mörkt eller svart. De vanligaste typerna av svartmögel som kan hittas i hemmet inkluderar Stachybotrys chartarum, Alternaria och Cladosporium.

Mögel växer i miljöer som innehåller överskottsfukt. Det orsakas vanligtvis av hög luftfuktighet, stigande och trängande fukt, samt kondens. Badrum är vanligtvis mycket ångfyllda och fuktiga, och kondens tenderar att bildas på fönster och väggar vid tvättning, så det är den ideala platsen för dess tillväxt. Duschkabiner tenderar också att innehålla organiskt material som tvålrester och död hud som möglet kan livnära sig på.

En annan nyckelorsak till mögel i badrum är dålig ventilation och luftflöde. De flesta badrum har små eller inga fönster vilket innebär att fuktig luft kan fastna i utrymmet och göra ytorna fuktiga.

Du kan ofta hitta svartmögel i fogarna i duschen och på silikonet, samt på badrumsväggarna eller i taket. Dock kan möglet växa var som helst där det finns fukt, organiskt material, syre och värme.

Är svartmögel farligt?

Mögel producerar allergener, irriterande ämnen och ibland mykotoxiner (giftiga ämnen). Att andas in, vidröra eller förtära mögel kan utsätta dig för en rad hälsoproblem från allergiska reaktioner till respiratoriska infektioner.

Vissa typer av mögel, inklusive flera typer av svartmögel, producerar giftiga ämnen som är kopplade till allvarligare hälsoproblem som svåra astmaattacker och sjuka hus-syndrom.

Personer med försvagat immunsystem och andningsproblem, eller små barn och äldre kan uppleva allvarligare reaktioner vid exponering för svartmögel. Långvarig exponering kan ha ännu allvarligare effekter.

Det är avgörande att alla tecken på svartmögel snabbt hanteras av professionella som är specialiserade på mögelborttagning.

 

Hur man tar bort svartmögel från duschen

Även om det finns många DIY-lösningar som rekommenderas online för att bli av med svartmögel i duschen, misslyckas dessa metoder ofta med att åtgärda grundorsaken och kan oavsiktligt sprida sporer vidare i ditt hem.

Att skrubba på möglet, till exempel, kan irritera det och få det att frigöra sporer. Att använda en stark kemikalie å andra sidan, som blekmedel, kan skada ytan där möglet växer.

Att rengöra möglet kommer också att utsätta dig för den skadliga svampen och öka risken för att du andas in, vidrör eller förtär den. Specialister på mögelborttagning har expertis och utrustning, inklusive personlig skyddsutrustning, för att säkert och grundligt ta hand om ditt mögelproblem.

De kan till och med göra det utan risk för ytterligare kontaminering i ditt hem, som att täta av det område som rengörs för att stoppa sporer från att spridas i fastigheten under rengöringen.

Utöver att eliminera alla spår av mögel i ditt hem, kan experter fastställa den specifika orsaken till möglet i ditt hem och hjälpa dig att identifiera de bästa sätten att förhindra att det kommer tillbaka. Du kan ta reda på vad som dödar svartmögel i den här bloggen.

Hur man förhindrar mögeltillväxt i din dusch

  • Ventilation – Förbättra luftflödet genom att installera en utsugningsfläkt eller regelbundet öppna fönster under och efter duschning.
  • Rutinmässig rengöring – Rengör din dusch med antimikrobiella produkter för att ta bort död hud, tvålrester, bakterier, smuts och damm, allt sådant som mögel kan leva av.
  • Torka ytor – Torka av väggar och golv efter duschning för att avlägsna överskottsvatten. Gör regelbundna inspektioner.
  • Kontrollera läckor runt kranar och rörledningar för att upptäcka dem tidigt innan de orsakar ett fuktproblem.
Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 0 Genomsnitt: 0

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Vitvinäger är mer än bara ett köksmåste, det är ett kraftfullt rengöringsmedel som erbjuder ett naturligt och miljövänligt alternativ...

04 juli 2024 118
Ring oss