icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur mycket kostar städningen hemma?

hur_mycket_kostar_städningen_hemma
seoadmin 23 september 2020 482

Den genomsnittliga kostnader för städningen runt om i landet ligger mellan 189 och 350 kronor i timmen per städare. Den totala kostnaden beror på hemmets storlek, vad för slags städningen som ska utföras samt vart man bor. Städningen av ett hus med tre sovrum i storleken på 120 kvadratmeter kostar i genomsnitt mellan 800 och 1650 kronor samtidigt som städningen av en lägenhet med ett sovrum ligger på 450 till 900 kronor. Ifall man gör en allmän städning, tvätt, fönsterputs, samt flytt eller städning efter ett evenemang höjer priset.

Det här hittar du i den här kostnadsguiden:

 • Fördelning av kostnaden för husstädning.
 • Pris per kvadratmeter.
 • Pris beroende av antal sovrum.
 • Pris beroende på antal av badrum.
 • Hur mycket kostar städare per timme?
 • Olika typer av husstädning.
 • Hur mycket kostar flyttstädning?
 • Kostnaden för miljövänliga rengöringsmedel.
 • Vad påverkar kostnaden för städtjänster?
 • Hur anställer man professionella städare?
 • Hur sparar man pengar på hemmastädning?
 • Fördelar med regelbunden städning.

hur_mycket_kostar_städare_per_timme

Fördelning av kostnader för husstädning

Kostnader för städningen beror på ytan, rumspriset eller pris per timme. Eftersom varje arbete är unikt så kommer de flesta yrkesverksamma att ge slutkostnaden först efter granskningen. Detta gör det möjligt för dem att ge nya kunder en allmän uppfattning om hur mycket tjänsten kommer att gå på, kostnaden baseras på erfarenhet, beräknade tiden samt arbetskraften som behövs för att utföra tjänsten.

Till exempel så är det genomsnittliga startpriset för städningen som erbjuds i Göteborg indelad i tre nivåer av städtjänster beroende på krav för hur rent det ska vara ställt av klienten:

Städning av ett litet hus eller lägenhet (ett sovrum, ett badrum) – startkostnaden:

Hemstädning 450 kronor
Storstädning 900 kronor
Flyttstädning 1600 kronor

Städningen av ett mellanstort hus eller lägenhet (tre sovrum, två badrum) – startkostnaden:

Hemstädning 650 kronor
Storstädning 1250 kronor
Flyttstädning 2100 kronor

Kostnad för kvadratmeter

De flesta städfirmor tar betalt per timme eller för storleken på arbetet, vissa tar betalt per kvadratmeter. Jo fler kvadratmeter är rengjorda desto högre blir priset. Företagen kan ta olika priser per kvadratmeter beroende på vilken typ av städtjänst som erbjuds.

Städfirmor i Göteborg tar 7–9 kronor per kvadratmeter för hemstädning och för storstädning 15–20 kronor per kvadratmeter. Ett hus på 200 kvadratmeter kommer att kosta 1100 kronor att städa och storstädning kommer att gå på 2400 kronor.

Pris för städning per kvadratmeter:

Totalt kvadratmeter i huset Standardpris för hemstädning Pris för storstädning
80 650 kronor 1300 kronor
120 800 kronor 1600 kronor
180 1050 kronor 2300 kronor

Kostnaden beroende på antalet sovrum

Antalet av sovrum spelar roll när man ska bestämma städningskostnader. Fallet kan vara att städfirman bestämmer priset beroende på antalet rum snarare än golvytan. Trotts att ditt hem kan vara 70 kvadratmeter kommer kostnader att variera beroende på om det är en studiolägenhet eller en lägenhet med två sovrum.

Antalet av sovrum i hemmet kan ofta indikera hur många personer som bor i hushållet och hur rent eller smutsigt det kan vara. Vanligtvis vill kunder att under städningen att sängkläder byts och säng kommer i ordning, vilket ökar kostnader. Om fallet är att du har ett extra sovrum som inte kommer till regelbunden användning kan du ordna med städpersonalen för att dammsuga och damma rummen inte lika ofta som andra, vilket gör att du kan spara pengar.

Här är några exempel på Charme städs priser för våra standardtjänster:

Startpris för städtjänster hemma beroende på antalet sovrum (ett badrum):

 

1 sovrum 450 kronor
2 sovrum 540 kronor
3 sovrum 640 kronor

Startpris för städtjänster beroende på antalet sovrum samt badrum:

Antal sovrum Antal badrum Startpris
1 1 450 kronor
1 2 550 kronor
2 1 550 kronor
2 2 650 kronor
2 3 750 kronor

De vanliga standardstädningstjänsterna för badrum innefattar i sig sopning, moppning, tvättning av handfat och polering av kran, rengöring av speglarna, duschen eller badkaret och polering av kranar, desinfektion av toaletten bland annat. Processen är inte så enkel att utföra och därför kan flera badrum leda till ökad städkostnad. Vissa städfirmor tar mer för ett extra badrum än ett extra sovrum.

Hur mycket kostar städare per timme?

Vissa städformor tar betalt per timme som de arbetar beroende på omfånget av arbetet.

En städare 180–320 kronor per timme
Två städare 320–640 kronor per timme

Vissa företag tar hellre betalt för timpris, vilket i sig innebär att du betalar för varje besök olika beroende på hur smutsigt det är den veckan eller under det besöket. Vanligtvis så kan städfirmor ge dig räd innan du anställer de ifall de tar timpris. Under besöket då de granskar ditt hem gör det möjligt för de att se storleken på ditt hem, designen, övergripande hur städningen ska gå till samt ge dig en uppskattning på hur mycket en engångs städning eller första städningen de utför kommer att gå på samt ge dig pris för kontinuerlig städning som kan ske varje vecka eller månadsvis. Vanligtvis så har de samma timlön, men oftast så kan engångs städning som utförs första gången kosta mer då det tar mer tid. Dina städkostnader brukar vanligtvis vara fasta från vecka till vecka eller månad till månad, såvida du inte har det extra rörigt hemma eller om det är något ovanligt.

Olika typer av städning

 • Hemstädning: omfattar sopning, moppning av golvet, dammsugning, ta bort damm och rengöring.
 • Storstädning: vi på Charme städ tar bort djupare smuts och smuts i sovrummet, badrummet, vardagsrummet och köket. Djuprengöring kan också omfatta rengöring av kylskåp, lampor, fönster och andra område som är svåra att komma åt.
 • Flyttstädning: denna tjänst är till för de som ska flytta och lämna nuvarande bostad, vi förbereder ditt gamla hem för nya som ska flytta in genom att göra en fullständig städning, som inkluderar väggar, skål och andra område som du kanske inte har rengjort sedan du hade flyttat in.
 • Fest städning: fullständig städning efter ett firande i form av fest, tvätt ingår ofta.

Beroende på din vardag och ditt liv kan du behöva olika typer av städtjänster och vid olika tillfällen. Storstädningen kan vara ett bra alternativ för den årliga vårrengöringen till exempel eller efter en renovering av hemmet då det är dammigt överallt. Den proffsiga städningen från Charme städ kan hjälpa dig att få ett fint och rent hem. Städning innan eller efter flytten kan göra ditt gamla eller nya hem otroligt rent och fräscht samt trevligt för dig eller de andra som ska flytta in.

Desto mindre intensivt rengöringsarbetet är för ett proffs, desto mindre kostnad är det för dig. Ifall det inte finns några specialerbjudande som sänker priset så kommer standardstädningen alltid att vara billigast, då storstädning samt flyttstädning kan kosta mest.

Städfirma kan klassificera vissa tjänster på varierande sätt, så kolla alltid med företaget på detaljer för varje städjobb innan du påbörjar ett arbete med de och kolla efter priset ifall du har speciella önskemål. Du ska även vara noga med att få en kopia på ditt avtal som anger datum samt totala städ tiden och vilka uppgifter som kommer att utföras.

Hur mycket kostar flyttstädning?

Hur mycket kostar flyttstädning?

Flyttstädning kostar i genomsnitt 2000–3000 kronor för en lägenhet eller ett hus med 2 sovrum på Charme städ. Kostnaden kan variera och bli högre ifall städarna behöver spendera extra tid på att få bort fläckar och vägg märken.

Kostnader för miljövänligt rengöringsmedel

Många städfirmor erbjuder sina kunder användning av miljövänliga rengöringsmedel under städningen, som är mindre skadliga mot miljön samt människorna. Den vanliga avgiften för miljövänliga rengöringsmedel ligger mellan 50–80 kronor per städningstillfälle.

Enligt Naturvårdsverket så innehåller många rengöringsmedel giftiga kemikalier som är skadliga för människor, både barn och vuxna samt miljön. Att rengöringsprodukter kan vara farliga och påverka hälsan på ett negativt sätt, göra så att det uppstår irritationen i ögonen, på huden eller i lungorna gör så att det är ett mer självklart val att ta rengöringsmedel som är miljö och människovänliga, särskilt om du har ett litet barn eller någon med svaga immunförsvar i hushållet. Det är även till en fördel för städarna att använda dessa medel då de dåliga kan också påverka deras hälsa då de arbetar med de. Visst kan du behöva betala extra om du väljer en städfirma som erbjuder ekologiska rengöringsmedel, men det är värt i längden. Vi på Charme städ erbjuder miljövänliga rengöringsmedel.

Vad påverkar kostnaden för städtjänster?

Kostnaderna för att anställa städpersonalen kan påverkas av faktorer såsom storleken på ditt hem, hur många kvadratmeter det är, antalet rum, vilken typ av städning som behövs och antalet badrum samt hur ofta du vill att ditt hem ska bli städad av professionella städare. Antalet av badrum kommer att påverka kostnaden för städning av ditt hem, eftersom badrummen är smutsigare och kräver mer ansträngning att rengöra än andra delar av ditt hem, ju fler de är desto dyrare blir det. Hemmets storlek kommer också alltid att påverka kostnaden, men om du regelbundet gör det smutsigare och rörigare kan dina kostnader vara högre, till och med ifall du bor i mindre hem kan det kosta mer än att städa ett större hem.

Vart du befinner dig kommer också att påverka kostnaderna, städtjänster i städer såsom Stockholm blir dyrare än tjänster i mindre städer med lägre levnadskostnader. De kostnader som städfirmor tar i område beror på högre försäkringsavgifter, mer driftkostnader, högre löner och mer.

Många städfirmor erbjuder även specialtjänster såsom miljövänliga rengöringsprodukter, rengöring av mattor och specialpriser för flergångsköp av städtjänster. De flesta städfirmor erbjuder också kostnadsfri offert för vanlig rengöring och anger sina tilläggspriser för olika tjänster.

Hur anställer man professionell städare?

Hur anställer man professionell städare?

 • Referenser: Be om rekommendationer från vänner som har använt samma städtjänst som du söker under längre period.
 • Välj ett ansvarsfullt och försäkrat företag: Detta kommer att skydda dig och din egendom i händelse av stöld eller skada.
 • Anlita ett licenserat företag: Detta innebär att de är lagligt registrerade för att erbjuda och göra tjänster.
 • Genomför telefonintervju: Fråga dem hur länge de har arbetat och be om referenser.
 • Jämför olika priser: Ett företag som erbjuder väldigt låga priser kan vara olaglig.
 • Utveckla relationer: Om du köper tjänster av ett större företag, be att samma team kommer till dig varje gång. Detta skapar konsekvens och ansvarsskyldighet.
 • Förhindra frestelse: Lås upp värdesaker som smycken, kontanter och kreditkort och annat som är viktigt för dig.
 • Tänk på säkerheten: Elektroniska lås med engångskoder är praktiska för att tillhandahålla städtjänster för ditt hem samt för att skydda din integritet, istället för att ge nyckeln till städare så att de har åtkomst hela tiden till ditt hem.
 • Läs kundrecensioner: Titta efter recensioner på städfirmans hemsida för att säkerställa att du väljer rätt städtjänst.
 • Förhandla ett rimligt pris: Diskutera hur du vill att ditt hem ska rengöras och fastställ ett rimligt pris.

Ska man anlita en person eller en städfirma?

En städare som jobbar åt sig själv tar ofta mindre betalt än städfirmor. Större städfirmor har vanligtvis mer standardiserade prissättningsmodeller, de är försäkrade och genomför oftast bakgrundskontroller på sina anställda. Då kan det upplevas mer bekvämt och värst att anlita någon som man har förtroende för då städfirmor ansvarar för sin personal än att anställa någon olicensierad person, det lönar sig att anställa proffs.

Många stora städfirmor har uniformer som deras anställda ska bära när de utför arbetet, även en företagsbil och rutinmässiga rengöringsprocesser av kundens hem. Det är vanligt att man får ett skriftligt kontrakt med en större städfirma än med en person som kan med person som arbetar på egen hand utan ett företag. En större städfirma har en formell struktur och olika processer som kan påverka kostnaden för att erbjuda kunderna tjänster, vilket kan leda till högre priser, men det är värt det i längden. De småfirmor som erbjuder städtjänster kommer gärna att arbeta med dig på ett mer strukturerat sätt om du så önskar. Även om de inte erbjuder det så är det alltid klokt att be om ett skriftligt avtal från din städare. Detta kan inkludera kostnaden för tjänsterna, vilka specifika städuppgifter som ingår i priset, de dagar och tider de är planerade för städning och andra detaljer som du tycker är viktiga. Det bästa samarbetet bygger alltid på tydlig kommunikation mellan kunden och företaget. Charme städ erbjuder mer än gärna sina tjänster och arbetar efter kundernas önskemål.

Hur kan man spara pengar på städningen?

Hur kan man spara pengar på städningen?

Nedan kommer tre enkla tips som hjälper dig att spara pengar på städning av ditt hem:

 • Ha regelbunden städning i hemmet: Priserna kan vara lägre om du beställer tjänsten en gång i veckan eller varannan vecka istället för en gång i månaden.
 • Köp själv egna rengöringsmedel: Du kan spara 5–10 kronor på varje städning om du själv har egna rengöringsprodukter.
 • Välj bara vissa tjänster: Att eliminera tjänster som tvätt, ta bort dam eller fönsterrengöring kan spara städare tid och spara pengar, gör det själv istället.

Fördelar med regelbunden städning:

Genom att anställa professionell städhjälp kan förhindra stress, hjälpa dig att kontrollera orsaker till allergier och hålla ditt hem i superbra skick, det kan vi på Charme städ hjälpa dig med!

Att städa hemmet kan upplevas som en jobbig syssla då man kan ha så mycket damm och smuts, all den krångliga och tunga rengöringsutrustningen och hur lång tid som helst tar det att göra allt rent! Den tiden kan du istället lägga ner på jobb, barnen, reson eller annat kul istället för städning. Städning är även någonting som man gör en gång så är man klar, utan det är en kontinuerlig process som behöver göras om och om igen.

Faktumet är att genom att anlita professionella städare så kan man ha tid för annat kul istället för städning, anlita oss, Charme städ så får du städning hemma av hög kvalité!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 9 Genomsnitt: 4.9

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 49

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 96

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss