icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur rengör man ett kylskåp?

hur_rengör_man_ett_kylskåp
seoadmin 22 juni 2020 360

Kylskåp är en del av ens vardag kan man säga, vi använder den flitigt och det förvarar viktig sak för oss, mat- som fungerar som en bränsle för människor och utan vad vi inte kan leva utan. Som allt annat i hemmet, behöver man rengöra kylskåpet regelbundet för att hålla den fräsch och ren. Med hjälp av tips som Charme städ ska dela med sig kan du spara tid, skippa massvis med krångel och rengöra kylskåpet effektivt.

Vi kan dela in rengöringen i 4 olika delar som har olika steg för att uppnå bästa resultat. Nedan följer de.

charme_stad_com_rengör_allt_inuti_kylskåpet

Del 1:

Rengör allt inuti kylskåpet

Steg 1: Ta ut all mat ur kylskåpet och lägg det åt sidan så att kylskåpet är helt tomt och man kan komma åt allt. Det smidigaste vore om man tajmade in rengöringen av kylen med när man har som minst mat innan man ska handla, det underlättar jobbet med att plocka ut allt och sen lägga in igen. Sedan är det viktigt att tänka på att maten borde inte lämnas utanför kylen mer än en timme, när det är varm säsong ska man minimera tiden då varorna ligger ute som mest och även ta användning av en svalare. Om du rengör kylen under en period då det är kallt utomhus, kan du även lägga grejerna utomhus så att de inte blir dåliga.

Steg 2: Kasta allt som inte längre kan komma till bruk pga av att de är för gammalt eller mögligt till exempel. Kontrollera utgångsdatum på produkterna, sedan kan du även kasta det som du tror inte kommer komma till användning och bara tar plats. Sedan är det viktigt att du tömmer papperskorgen när alla varor är kastade för att undvika dålig lukt i hemmet.

Steg 3: Ta ut eventuella hyllor, lådor och allt som går att ta ut från kylen. Rengör hellre hyllorna vid diskbänken än inuti kylen då det garanterar djupare rengöring.

Steg 4: Tvätta alla hyllor, lådor och det som går för hand, ta användning av diskmedel, använd helst inte diskmaskin. Ta bort allt smuts med svamp eller annat material så att hyllorna osv blir rena. Tvätta inte en kall hylla gjord av glas med varmt vatten då den kan spricka då. Är orenheterna starka våga skrubba. Se till att allt torkar på ett torkställ innan du sätter tillbaka de.

Steg 5: Rengör kylskåpet med rengöringsmedel och trasa, se till att rengöra kylskåpsdörrarna med. Skrubba bort all smuts med en ren trasa eller annat och du vill undvika starka dofter i rengöringsmedlet då maten kan absorbera lukten. Använd gärna naturliga rengöringsmedel. Om det finns vissa fläckar som inte går bort kan du lägga en liten del av vit tandkräm på de som funkar som rengöringsmedel.

Steg 6: Sätt tillbaka torkade hyllor.
Steg 7: Rengör gummin som håller kylskåpsdörren samt kylskåpet åtskild. Du kan använda en lösning gjord på hälften vatten hälften vinäger. Torka gummin.

Steg 8: Lägg tillbaka all mat i kylen. Torka eventuella burkar, flaskor osv från smuts. Dubbelkolla utgångsdatumet innan du sätter tillbaka de.

rengör_utsidan_torka_av_utsidan_av_kylskåpet

Del 2:

Rengör utsidan Torka av utsidan av kylskåpet: framsidan, baksidan, sidorna samt toppen. Flytta på kylskåpet ifall du inte kommer åt vissa delar, för att undvika repor på trägolvet eller riva linoleum kan du använda dig av en glidare när du flyttar på det. Du kan rengöra allt med trasa och rengöringsmedel. Torka sedan det torr.

rengör_kondensor_spolarna_och_fläktbladet

Del 3:

Rengör kondensor spolarna och fläktbladet Det är viktigt att rena dem då dem ansvarar för att släppa ut värmen till omgivande luft, om de är dammiga och orena frigörs inte värmen som den ska, vilket leder till att kylskåpets kompressor behöver jobba hårdare för att hålla kylen sval. Rengöring av dem bör ske var sjätte månad för att hålla kylskåpet i bästa skicket.

Steg 1: Leta upp spolarna, du kan använda dig av bruksanvisningen för information om de. Beroende på vad du har för kylskåp sitter delarna på olika ställe, några modeller har det på baksidan eller på framsida.

Steg 2: Stäng av strömmen som går till kylskåpet. Det är viktigt att du kopplar ur sladden så att du inte får en elektrisk stöt som kan vara farlig.

Steg 3: Ta bort all damm och orenheter med hjälp av en spiralborste, var försiktig när du gör det så att du inte skadar spolarna. Använd inte någon rengöringslösning. Sedan kan du använd spiral borsten och en fuktiga trasa för att rengöra fläktbladet.

Steg 4: Städa golvet och området runt om kylskåpet med hjälp av dammsugare och trasa. Sist kan du sätta på strömmen som går till kylskåpet, flytta tillbaka kylskåpet till ursprungsplatsen ifall du har flyttat på det.

Del 4:

Byt ut vattenfilter Det är viktigt att du byter ditt kylvattenfilter två gånger om året då om man inte gör det kan det orsaka att det blir föroreningar i vattnet som är i kylskåpet.

Del 5:

Håll kylskåpet rent och fräscht

Du kan ta användning av olika luftfräschare som du kan göra på egen hand som kommer göra så att luften är fräsch och behaglig då det är enkelt så att det kommer dåligt lukt från mat som blir dålig eller har stark lukt. Vi på Charme städ kan tipsa dig ett naturlig luftfräschare som är enkel och smidig att göra: du tar nymalet kaffe och lägger det i en liten skål som placeras bak i kylen. Detta har en egenskap att absorbera lukt. Rengör ditt kylskåp regelbundet! Om du vill slippa all krångel kan du ge jobbet till våra specialister på Charme städ som har all nödvändig utrustning och kan göra jobbet smidigt och av bästa kvalite. Hör av dig till oss om du har frågor eller vill boka ett besök.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 4 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss