icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur rengör man samt organiserar ett utrymme på bästa sätt?

Hur man organiserar sitt utrymme.
seoadmin 11 februari 2021 183

Först och främst ska du sätta en tidsgräns för hur mycket tid du har på dig.

Hur mycket tid du har på dig spelar stor roll på hur mycket du lyckas att handskas med samt organisera. Oavsett vilket utrymme som du väljer att ta itu med gäller det att ha möjlig tidsgräns där du hinner bli klar med uppgiften, om du har att göra med ett stort rum kan det innebära att du inleder processen med att fixa en eller två låder. Om du inte har erfarenhet av att organisera och städa utrymme tipsar vi att du minst fördubblar tiden du tror projektet kommer att ta. Det är bättre att ha extra tid i slutet än att lämna saker ogjorda!

Rensa hela utrymmet.

För att verkligen städa upp och organisera utrymmet när den är i en röra behöver du ha koll först och främst vad för saker som du har att göra med. Detta innebär att du ska ta ut allting. När utrymmet är tomt och du har sakerna framför dig kan du ha lättare för att bestämma vad du vill behålla och hur du vill organisera allt. När du har koll på vad som du ska behålla kan du rengöra utrymmet genom att torka av hyllor, ta bort damm från hörn, dammsuga eller sopa golvet etc. Om fallet är att du har att göra med ett stort utrymme eller om det är särskilt rörigt kan du göra på följande vis att du delar upp ditt utrymme i mer mindre delar så att du kan göra klart det i delar under tiden.

Våga bli av med saker.

Organisera utrymmet utefter område.

För att bli av med röran i hemmet måste du se till att kunna kasta saker och ting som du inte behöver och inte ha tankesättet ”tänk om jag behöver det sen”. när du ska rensa ska du se till att fråga dig själv om du verkligen använder det och har behov av att ha det. Om du såg detta i dag i en affär skulle du köpa det? Behöver du detta i ditt liv? Om svaret är nej är det dags att släppa taget och kasta föremålet. Om du tror att föremålet kan återanvändas av andra kan du sälja varan eller donera till dem i behov. Trots att det kan kännas jobbigt att slänga och ge bort saker kommer resultatet vara ett fint och städat hem vilket är värt. 

Hitta rätt plats för föremål som du vill behålla.

Ifall fallet är att du väljer att behålla vissa saker är det av stor vikt att hitta en plats för dem i hemmet, antingen kan du ha dem kvar i hemmet eller lägga dom på någon förvaring såsom är källare till exempel. Så fort du bestämmer dig i fall du ska lägga bort grejer eller ha kvar dem i hemmet ska du göra det på direkten och inte lämnade till senare då det kan glömmas. Se till att välja rätt vilka saker som ska finnas tillgängligt och vilka som ska behövas tas fram. 

Hur man organiserar sitt utrymme.

Optimera ditt utrymme.

För att hemmet ska se så fint ut som möjligt är det viktigt att placera saker på rätt plats och ordna så att de är där de ska vara. När du håller på och organiserar kan fallet vara att du hittar nya grejer som du kan packa upp som kan bli dina framtida favoritsaker som du har stor användning av. 

Organisera utrymmet utefter område.

Om du håller på och organiserar ett rum ska du tänka efter hur du vill att utrymmet ska fungera och vilka aktiviteter som ska genomföras i det utrymmet. Genom att dela upp rummet i mindre områden blir organisationsprocessen mindre tråkig och skapar ett mer logiskt sätt att sortera objekt. Till exempel när det kommer till köket kan du ha specifika områden eller skåp som är särskilt avsedda för bakning, köksredskap och annat. När det kommer till tvätt skåpet kan du till exempel ha separat sektion för handdukar, sängkläder och rengöringsmedel. Försök att hålla liknande föremål ihop och på samma område. 

Håll allt tillgängligt.

Oftast när en har mycket användning av något blir det lättare att komma åt det, om fallet är att du använder någonting regelbundet och flitigt kan du förvara föremålen närmare framsidan av utrymmet och mer i ögonhöjd. Föremål som du använder mindre och inte lika ofta kan du lägga högre upp och närmare baksidan av utrymmet. Ifall du har skåp som är väldigt djupa kan du överväga att lägga mindre använda saker längre inne och de som du använder mer längre ut så att det är lättare att komma åt dem. Kom ihåg att försöka ha föremål så nära platsen där de har användningsområde, till exempel köksrengöring i kan du ha nära köket. 

Optimera ditt utrymme. 

 Försöker använda ditt utrymme så mycket som möjligt och maximera dess funktion och plats. Du kan ha en användning av små förvaringsboxar och krokar inuti skov dörren och inne i skåpet för att få plats med allt fler grejer, annars kan du också lägga in extra hyllor och väggmonteringar där du kan lagra saker. Våga förändra utseendet på skåpen inuti för att få fler funktioner under av den och mer förvaring.

Organisationsföremål.

Om fallet är att du ska köpa korgar, lådor eller andra organisations produkter för att hålla ditt utrymme rent, snyggt och praktiskt bör du göra detta i slutet av organisationsprocessen. Du vill vara säker på att du köper produkter som du kommer ha en stor användning av och därför är det bra att jag gjorde det när du har koll på saker som ska organiseras. 

Organisationsföremål

Använd etiketter.

Ifall det är fler som bor i ditt hushåll kan det vara bra med etiketter på saker och ting. Kom ihåg, bara för att du vet vad som ligger i lådan betyder det inte att resten av din familj det, för att underlätta det för dem att hitta det du letar efter kan det vara bra med etiketter. Etiketter är även användbara när det kommer till att hitta saker som ligger på svåråtkomliga platser. Om någonting är märkt vet du exakt vad som finns där istället för att slumpmässigt leta i olika lådor för att hitta något. 

Tänk efter och gör en förändring.

De utrymmen som är som mest organiserade är enkla att underhålla med mindre ändringar. Om ditt utrymme blir snabbt rörigt bör du tänka om och hitta problemet som leder till det.

Du kanske behöver göra lite mer skräpsamling, köpa fler korgar för att ha för mål där eller annat, se till att organisera ditt hem på ett bra sätt. Det kan kännas tufft och tidskrävande men se till att inte ge upp- ibland kan en liten förändring leder till stor skillnad!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss