icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Hur tvättar man kuddar på rätt sätt beroende på fyllningen?

hur-tvättar-man-kuddar
seoadmin 18 november 2020 511

Många är fortfarande omedvetna om att man kan tvätta kuddar inte bara för hand utan också i tvättmaskinen. Alla har inte möjligheten att lämna in sina kuddar på kemtvätt då det kan både vara dyrt och besvärligt samt att processen kan ta lång tid. Vi på Charme städ tänkte upplysa er om hur man tvättar kuddar på rätt sätt och så smidigt som möjligt.

Vikten av att ta hand om kuddarna

Kuddar är en viktig hushållsartikel, både för sömn och även för att få en skön upplevelse när man vilar på en soffa eller fåtölj. Med tiden blir kuddarna slitna, ändrar sitt utseende och blir smutsiga från mat, dryck och andra faktorer. Det är särskilt viktigt att ta hand om kuddarna ifall man har små barn eller husdjur i hemmet. Med rätt skötsel i form av luftning, rengöring och regelbunden tvätt kommer inte dina kuddar bidra till allergier, samling av bakterier samt obehaglig lukt. 

Olika varianter av kuddar beroende på fyllningen

Tyvärr är inte rengöringsprocess superenkel för alla kuddar då tvätt funktionerna varierar beroende på fyllningen. Fyllningar kan vara organiska eller syntetiska.

Beroende på det kan man urskilja olika material med animaliska och vegetabiliska fyllningar: 

  • Dun och fjädrar från gås eller svanar.
  • Ull från får eller kameler.
  • Bambu
  • Från boveteskal.

Andra fyllningar kan vara konstgjorda och till dem räknas: 

  • Polyesterfiber.
  • Silikon.
  • Latex.
  • Polyuretan.
  • Mikrofiber.

allmänna-tvätt-regler

Allmänna tvätt regler

Först och främst kan du titta på etiketten noggrant som kan indikera hur du ska tvätta din kudde och under vilka temperaturregimen. Det rekommenderas att använda flytande tvättmedel när man tvättar kuddar och det är nödvändigt att tvätta med funktionen ”handtvätt” eller funktionen för känslig tvätt. Ifall du inte kan välja den funktionen på din tvättmaskin kan du behöva ange manuellt att låghastighet som ska vara från 400 till maximalt 700. 

Hur tvättar man kuddar gjorda med organisk fyllning

Dun och fjädrar från gås eller svanar

Denna typ av kuddar är den mest populära typen bland de flesta familjer. Du ska inte tvätta sådana kuddar allt för ofta, helst upp till fyra gånger per år. Det du ska tänka på är att man behöver med några års mellanrum byta ut sådana kuddar då tillverkaren rekommenderar som högst 5 år av användning, efter det börjar fjädrarna sönderfallas och kudden blir en källa till infektioner. 

Det är som bäst att tvätta kuddarna på sommaren då produkten torkar snabbare i varm luft och solens strålar kan fungera som ett bakteriedödande verktyg. Innan du börjar tvätta dina kuddar bör du observera ifall trumman är tillräckligt stor för kudden så att den får plats. Det är bäst att tvätta kuddarna i vattentemperatur på 30 grader, till din hjälp kan du använda specialbollar eller tennisbollar som kan förhindra att fjädrarna klumpar ihop sig. Annars kan du använda dig av handtvätt funktionen som har en funktion som gör att klumpar inte bildas.

Efter tvätten kan det ta två tre dagar för kuddarna att bli helt torra. Under tiden de torkar är det viktigt att vrida på dem. I slutet av torkningsprocessen kan det vara lämpligt att lägga kuddarna i direkt solljus. 

hur-tvättar-man-kuddar-gjorda-med-organisk-fyllning

Ull från får eller kameler

Rengöringsprocessen för dessa kuddar liknar den som för dunfjädrar, lufta kuddarna regelbundet, skaka av dem och tvätta när det behövs. Upp absorberar fukt rätt bra men trotts det behöver de tvättas regelbundet för att förhindra bildning av damm som kan i sin tur orsaka allergier. Dessa kuddar tvättas vid låga temperaturer, alltså upp till 30 grader, i tvätten ska det inte snurras mycket eller torkas. Efter torkningen ska man skaka av kuddarna för att räta ut ullfibrerna och ge kuddarna fluffighet. 

Bmbu

Mjuk bambufyllning har tåliga egenskaper och klarar av många tvättar. Kuddarna med den fyllningen behåller värmen bra, är praktiska och har samma mjukhet som känslig bomull eller silke med vattenavvisande egenskaper. Bambukuddar kan tvättas i varmt vatten upp till 40 grader Celsius och är känsliga för blekmedel. När du ska torka kuddarna kan du lägga de på plan yta där det är varmt.  

Fyllning av boveteskal 

Kuddar fyllda med boveteskal är kända för sina egenskaper som gör att de är allergivänliga. De små korn ger akupressur i huvud och nacke vilket gör att ryggradssjukdomar förhindras och huvudvärken lindras. Nackdelen med dessa kuddar är att de är svåra att tvätta då bovete är svår att torka. Det som rekommenderas att man gör är att man en gång om året är att man siktar bovete regelbundet, du ska separera kornen från bovetedammet. 

Hur tvättar man kuddar gjorda med konstgjord fyllning

Syntetiska kuddar kan tvättas hemma väl, med undantag för vissa material. Hela kudden kan läggas i tvättmaskinen om den får plats men du ska i sådana fall stänga av centrifugeringsläget. 

hur-tvättar-man-kuddar-gjorda-med-konstgjord-fyllning

Polyesterfiber, Silikon

Dessa kuddar ska tvättas i tvättmaskinen eller för hand vid temperaturen upp till 30 grader Celsius.

Latex

Kuddar gjorda av allergivänliga latex uppskattas av användarna för sina ortopediska egenskaper. Dessa kuddar får man inte tvätta i en tvättmaskin, det rekommenderas endast att skölja kudden i icke- varmt vatten för att undvika höga temperaturer. Om kudden är väldigt smutsig kan du tvätta den noggrant vid temperaturen upp till 40 grader Celsius. För att ta bort överflödig fukt kan du lägga kudden mellan två handdukar och röra lite lätt på den. Med rätt vård kan latexkuddar fungera superbra i mer än 20 år. 

Mikrofibrer 

Mikrofibrerna ger naturligt fluff och är uppskattade för hur lätta och hållbara de är- Mikrofibrer kan tvättas i tvättmaskin eller för hand i temperatur på 40 till 60 Celsius grader, helst ska det inte snurras och tvättas känsligt. Man ska inte använda sköljmedel eller pulverprodukter vid tvätten.

allmänna-råd-för-torkningen

Allmänna råd för torkningen

När du ska torka kuddarna kan du låta vattnet rinna av och sedan försiktigt lägga kudden på torken. Det är nödvändigt att säkerställa att kudden torkar helt genom att regelbundet vända på den. Torkningen ska ske på ventilerade platser, till exempel ett ventilerat badrum eller balkong. Det är viktigt att kudden torkar så fort som möjligt för att förhindra att det organiska fyllmedlet ruttnar, möglar eller börjar stinka. Det är bäst att inte lägga kuddarna under direkt solljus, förutom ull och fjäderkuddar i slutet av torkningen. 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 4 Genomsnitt: 4.8

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 8

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss