icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Måla huset – Gör det själv eller anlita målare? 11 saker att tänka på

admin 01 juni 2022 255

Vill du måla om huset, men är osäker på om du ska ta dig an det själv eller anlita en målerifirma? I valet mellan ett gör det själv-projekt och en professionell målare finns det ett flertal saker som du bör ta i beaktande. Charme Städ har för din skull samlat de viktigaste frågorna att tänka på nedan.

1. Har du tidigare erfarenhet?
Erfarenhet är ofta skillnaden mellan att det bär eller brister, särskilt vid hemmafixarprojekt. Om du själv har erfarenhet – eller får hjälp av någon som har erfarenhet – av att måla hus har du bättre förutsättningar för att veta vad du bör kunna förvänta dig i form av tidsåtgång, förberedelsearbete och slutresultat. Tidigare erfarenhet av målning är i stort sett nyckeln till att få ett slutresultat som ser professionellt ut utan kostnaden som följer av att anlita en målerifirma.

2. När är huset byggt?
Om huset är byggt före 1978 bör du ta ett blyprov på färgen. Bly är giftigt och kan, när det tas upp genom munnen, slemhinnorna eller huden, bland annat leda till skador på det centrala nervsystemet. Om blyprovet är positivt behöver du ta bort den gamla färgen innan du börjar måla, vilket tar mer tid och dessutom utgör en hälsofara. I detta fall bör du överväga att anlita en målerifirma som vet hur man hanterar blyfärgen på ett säkert och effektivt sätt.

3. Vilket skick är fasaden i?
När du planerar målningen bör du kontrollera husfasadens skick. Om husfasaden har skador kommer dessa att behöva repareras innan du börjar måla. För att slutresultatet ska se professionellt ut krävs i dessa fall ofta rätt utrustning för och erfarenhet av att reparera fasader.

4. Hur ser trädgården ut?
Närbelägna träd, buskar eller andra störningsmoment i landskapet runt huset kan leda till en hel del huvudvärk och bokstavligt talat stå i vägen för ett bra slutresultat. För att förhindra färgstänk runtom huset bör man använda sig av droppskydd. Det är dock viktigt att välja rätt material, så att sköra, dyrbara växter inte skadas av tunga presenningar eller tyg.

5. Hur stort är huset?
Att måla ett 20 kvm stort attefallshus är givetvis mycket enklare än att försöka sig på ett 100 kvm stort tvåvåningshus. Ta husets storlek i beaktande när du bedömer projektets tidsåtgång och svårighetsgrad. Husets storlek kommer även att påverka hur mycket färg som behövs, ofta rekommenderas dessutom två strykningar färg. Hur långt färgen räcker skiljer sig från produkt till produkt, och bäst är alltid att kolla i din lokala färghandel.

 

6. Kan du nå den andra våningen på ett säkert sätt?
Säkerhet är A och O i varje hemmafixarprojekt. Flervåningshus kan utgöra en säkerhetsrisk för oerfarna gör det själv-målare med otillräcklig utrustning. Ett gör det själv-projekt är inte längre värt kostnadsbesparingen om du råkar ramla av stegen och skadar dig.

7. Har fasaden komplexa detaljer?
Att måla hus är mer än att bara doppa en pensel i lite färg om man vill få husets karaktär att sticka ut från mängden. Det kräver penseldrag som är konsekventa i varje springa och skrymsle, vilket kan kräva mer erfarenhet om fasaden har komplexa detaljer.

8. Ska du sälja huset?
Det första intrycket är viktigt, särskilt om du planerar att lägga ut huset till försäljning. Potentiella köpare kommer sannolikt att bilda sig en åsikt om huset innan de ens går in genom ytterdörren, vilket gör kvaliteten på målningen extra viktig.

9. Har du tillräckligt bra utrustning?
Att måla hus kräver ganska mycket utrustning, såsom penslar, rollrar, färgskrapor, droppskydd, en högtryckstvätt och en expanderbar stege. Kostnaden för att köpa in all utrustning kan snabbt stiga (och ibland kan det kosta nästan lika mycket som att anlita en målare!), så lista upp vad du redan har och vad du behöver köpa eller hyra.

10. Har du tillräckligt med tid?
Din tid är värdefull, och att måla huset kan ta upp en mycket större del av den än vad man tror. Har du ett fullspäckat schema med mycket jobb och aktiviteter? Har du nyss köpt huset och vill komma i gång med inflyttningen så snabbt som möjligt? Har du tid att förbereda och reparera fasaden, täcka allt som ska skyddas och kan du vänta medan färgen torkar mellan strykningarna? Att pressa in ett så pass stort projekt i ett tajt schema kan vara jobbigt.

11. Hur mycket kan du spara på att måla själv?
Kostnaden spelar roll i alla hemmafixarprojekt, och husmålning är inget undantag. För att bedöma kostnaden för att anlita en målare bör du inhämta åtminstone tre olika offerter. Se till att offerterna inkluderar en detaljerad förklaring av vad som ingår i avtalet. Charme Städ erbjuder alltid en gratis offert för husmålning.
För att bedöma kostnaden för att måla huset själv bör du uppskatta hur mycket det kommer kosta att eventuellt laga fasaden, köpa tillräckligt med färg, rollrar, penslar och hyra utrustning så som högtryckstvättar, stegar eller ställningar. När du räknat ut den totala gör det själv-kostnaden kan du bedöma vilken variant som är kostnadseffektivast.

Att anlita en professionell målare behöver inte vara dyrt. Många glömmer ofta att man som privatperson kan anlita en målare med Rot-avdraget och på så sätt dra av 30 % av den totala kostnaden för arbetet. Charme Städ sköter alltid all kontakt och all administration med Skatteverket, allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och se på när ditt hus förnyas.

Slutsats

Om du gillar att vara utomhus, inte är höjdrädd, vet hur du ska arbeta säkert, redan har mycket utrustning, erfarenhet och massor av fritid, gillar att spara pengar, är säker på att du kommer att vara nöjd med slutresultatet, fasaden är i bra skick och huset inte är så stort kan det vara värt att ta sig an husmålningen själv.

Om du absolut inte vill riskera att skada dig, vill ha ett perfekt slutresultat, njuter av din fritid, är höjdrädd, vill att målningen ska hålla länge, gillar garantier och vill att ditt hus ska målas med de bästa möjliga färgerna bör du anlita en professionell målare. Att anlita ett proffs kommer att lugna dig med vetskapen om att målningen blir korrekt gjord från första början.

Kom ihåg att Charme Städ alltid kan hjälpa dig att måla om huset, professionellt och prisvärt med Rot-avdrag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 8

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss