icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Måla husfasad – de 16 bästa tipsen

admin 18 maj 2022 354

helt enkelt bara fräscha upp fasaden på ditt hus. I vilket fall kommer ett nytt lager färg att få ditt hus att se som nytt ut igen. Charme Städ har för din skull inte bara skapat en guide till att måla huset, utan har dessutom samlat ihop hela 16 tips för att ditt måleriarbete ska bli så bra som möjligt.

1. Välj en bra grundfärg

Grundfärg är mer än bara utspädd färg. Den är tillverkad för att etablera en stabil och jämn bas, dölja fläckar och se till att målarfärgen stryks på jämnt och fäster säkert på ytan. Många väljer ofta latexbaserad grundfärg, men vi rekommenderar alkohol- eller alkydgrundfärg eftersom dessa ger en bättre täckning.

2. Fixa alla skavanker

Till och med små sprickor eller ojämnheter kommer att synas. Använd målarpasta eller lätt spackel för mindre sprickor och ojämnheter och puts för hål djupare än 0,3 cm. Använd inte spackel på trä eftersom det håller dåligt. För skadade paneler bör man i stället använda målarpasta eller träfiller. Jämna ut lagningar eller andra ojämnheter med en väggslip. För att släta ut fasaden och få den nya färgen att fästa bättre bör man alltid åtminstone sandpappra tidigare målade väggar oavsett vilket skick de är i.

3. Använd en stor burk

Burkar rymmer mer färg än tråg och är svårare att trampa på eller välta. Med en stor burk kan du även blanda flera mindre burkar färg för att undvika färgdiskrepanser när du målar. Häng på ett galler på burken, doppa rollern i färgen och rolla av överflödig färg mot gallret. När du är färdig kan du lämna gallret i burken och stänga locket om det.

Införskaffa bra penslar

4. Införskaffa bra penslar

En bra målarpensel är nyckeln till ett professionellt jobb. För oljebaserade färger är penslar med naturhår att rekommendera, men för universell användning fungerar syntethår bäst. När du väljer pensel bör du främst gå efter penselhåren. Syntetiska penslar är gjorda av nylon eller polyester, och ibland en kombination av de båda. Polyesterhår är stelare, vilket gör dem bra för utejobb eller grovare ytor, men för finmåleri inomhus är nylonpenslar att rekommendera.
Håll även utkik efter vinkelpenslar, dessa sprider ut färgen slätt och jämnt och är utmärkta för att arbeta runt kanter med. Införskaffa gärna penslar i olika storlekar så att du alltid har en som passar bäst för ändamålet. Vi rekommenderar åtminstone två högkvalitativa syntetpenslar för målarfärgen, en vinkelpensel, en 10 cm bred pensel för stora områden och en 4 cm bred pensel för mindre detaljarbeten.

5. Ha lagom mycket färg på penseln

Doppa ungefär 4 cm av penseln i färg. Med för mycket färg blir penseln överfull, vilket påverkar hur den målar. Med för lite färg kommer det att ta en evighet att bli klar. När penseln är full, torka av överflödig färg på burkkanten.

6. Dubbelkolla arbetet löpande

Droppar och rinnande färg undviks bäst genom konstant övervakning, gärna med en lampa. Dubbelkolla därför alltid måleriarbetet löpande, och kolla gärna lite extra på insideshörn och -kanter där färg kan ansamlas och börja rinna. Om färgen inte börjat torka ännu, pensla ut det som rinner. Låt det annars torka helt, slipa ner det med sandpapper och fixa till med lite ny färg. Mellan strykningarna bör du slipa bort alla ojämnheter innan du stryker på nästa lager färg.

7. Var beredd på mindre korrigeringar

Olyckor händer, ha därför alltid en svamp nära till hands för att rätta till och blanda ut eventuella kala fläckar med resten av väggen. För att återspegla en rollad färg kan man dutta färgen med svampen.

8. Rengör penslarna

Om du ska använda samma rollrar nästa dag behöver du inte rengöra dem. Lägg dem bara i varsin försluten plastpåse och sedan i kylen. Låt bara rollern återgå till rumstemperatur innan du använder den. Rollrar är väldigt svåra att få helt rena, och det är oftast enklare att köpa nya för varje måleriarbete. För penslar är dock rengöring ett viktigt steg i att bibehålla livslängden och skicket på dem. Det bästa sättet att göra detta på är att rengöra penseln med en kam och lite vatten. Med en kam går det mycket snabbare att rengöra penseln, och dessutom får du lättare ut all färg mellan stråna.

9. Investera i bra verktyg

Att investera i bra utrustning ger ett snabbare arbete av högre kvalitet. Med en liten investering i verktyg och material kommer du att spara pengar, förlänga livslängden på dina foder och knutar och öka värdet på ditt hem. Om du vill satsa på ett högkvalitativt resultat kan det därför gå åt mycket pengar till bra utrustning och mycket tid till måleriarbetet. Ibland kan riktigt bra utrustning kosta nästan lika mycket som att anlita en målerifirma. Det är därför en bra idé att jämföra kostnaderna för att se om du bör måla själv eller anlita en målerifirma. Kom ihåg att Charme Städ alltid kan hjälpa dig att måla huset, utan att du behöver köpa in någon utrustning alls.

Planera efter vädret

10. Planera efter vädret

Undvik att måla i direkt solljus. Värmer gör att färgen torkar alldeles för fort, vilket leder till märken mellan penseldragen, eller i värsta fall till att färgen flagnar. Undvik dessutom att måla när det är väldigt blåsigt. Vinden gör att färgen torkar för fort och kan blåsa med sig smuts på den våta färgen. Måla inte med latexfärg om temperaturen är under 10 grader om färgen inte är särskilt anpassad för detta. Läs alltid etiketten för att vara säker. Måla inte heller när det finns risk för regn. Dörrar och fönster kan med fördel målas på tidigt på dagen så att de sedan kan stängas till natten.

11. Måla mot en våt kant

Ibland kan det i målningen uppkomma märken i form av mörkare områden. Detta sker på grund av att man målar över färg som redan torkat och då lägger till ett extra lager färg. Försök därför alltid att arbeta snabbt och pensla eller rolla mot alltid våt färg. Resultatet blir då enhetligt och sömlöst. Ju större område du målar, desto svårare blir det. Använd därför naturliga brytningspunkter såsom dörrar, fönster, eller knutar för att dela upp områdena i mindre delar. Färdigställ sedan varje del utan avbrott. Om du får märken på första strykningen så försvinner dessa lyckligtvis ofta med den andra strykningen.

12. Lyft inte penseln

Penselmärken i början eller slutet på ett penseldrag är ett problem som är lätt att undvika. Börja varje penseldrag på ett ofärdigt område, såsom vid en kant, dörr eller fönsterkarm. Pensla sedan mot det färdiga området i ett enda penseldrag. Om du lyfter penseln för att sedan sätta ner den igen kommer du att få extra färg där och i slutändan ett penselmärke en eller mörkare fläck.

13. Tvätta fasaden

De flesta hus behöver tvättas av innan de målas. Om du drar en trasa runt fasaden kommer du antagligen att se flera års lager av sot och damm. Om du äger en högtryckstvätt, spruta ner hela huset två gånger. Tvätta det med en tvålig lösning och skölj av det med rent vatten. Har du inte någon högtryckstvätt är det näst bästa alternativet att tvätta det med trädgårdsslangen. Du bör i vart fall sikta på att åtminstone få bort allt det stora, synliga skräpet såsom spindelnät, getingbon och löv och att tvätta bort allt sot och damm.

14. Håll färgskrapandet till ett minimum

Ett problem som ofta uppkommer när man skrapar bort den gamla färgen är att en sektion alltid verkar leda till en annan. Om kanterna på färgen håller sig nere kan du antagligen låta dem vara. Det nya lagret färg kommer att kapsla in kanterna och hålla dem på plats. Skrapa därför tills du når en relativt fast färgkant och sluta där. Om du märker att du måste ta bort all färg från huset bör du anlita en målerifirma för jobbet.

15. Spraymåla stora eller detaljerade områden

Att spraymåla kan både spara och slösa tid. Å ena sidan kan man snabbt och effektivt måla stora områden eller områden med många detaljer. Å andra sidan kräver det mycket förberedelsearbete. Allt som inte ska målas måste täckas över, inklusive gräset. Om du målar i slutet av sommaren och redan har gett hoppet om en fin gräsmatta kan du troligtvis spraymåla utan att täcka över den. Om du har många arkitektuella detaljer på huset är det oftast värt det att spraymåla, eftersom detaljer annars innebär finkänsligt penselarbete som tar lång tid.

16. Sist men absolut inte minst, glöm inte underhållet

Om du tagit dig tid att rengöra och förbereda fasaden noga, och om du grundmålat och målat med färg och verktyg av hög kvalitet, kommer måleriarbetet säkert att hålla i minst 10 år. Det bästa sättet för att förlänga livslängden på måleriarbetet är att underhålla det årligen. Kontrollera fasaden varje år. Rätta till skavanker med sandpapper och filler och måla över där färgen börjat flagna eller spricka. Den nya färgen kanske inte matchar exakt med den gamla, men den förhindrar ytterligare skador och bidrar till att skjuta upp det stora måleriarbetet i några år till.

Med dessa måleritips kommer ditt vackra hus att dra åt sig allas blickar. Ibland kan det dock kännas som att man tagit sig vatten, eller i detta fall färg, över huvudet. Glöm inte att Charme Städs professionella och erfarna målare mer än gärna hjälper dig att få det perfekta resultat du önskar. Kontakta oss idag för en gratis offert!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 31

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken...

15 maj 2024 32

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt. Du kanske har...

06 maj 2024 75
Ring oss