icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Professionell Fönsterputs med Charme-Städ – Tips och Tricks

seoadmin 28 september 2023 87

Efter en lång sommar finns inget som slår solens strålar som letar sig in i ditt hem. Men plötsligt blir det uppenbart hur smutsiga fönstren har blivit. Gatudamm, pollen, regn och löv kan göra dina fönster smutsiga, och då och då behöver de en rejäl fönsterputsning. Det är inte alltid det roligaste jobbet, men när du har rätt verktyg och teknik blir det mycket enklare, snabbare och ger dig skinande resultat. Här delar vi med oss av våra bästa tips för fönsterputsning nu på hösten!

Professionell Hemstädning med Charme-Städ – din pålitliga partner för hemstädning. Boka hemstädning nu!

Så här gör du din egen fönsterputs

Det finns otaliga fönsterputsmedel att köpa, men visste du att proffsen ofta använder vanligt diskmedel? Gör som proffsen och få de renaste fönstren i grannskapet!

Blanda två matskedar diskmedel i en hink med varmt vatten. Mer diskmedel gör inte fönstren renare, det kan snarare göra det svårare att få bort smutsen.

Fönsterputs med ättika

Fönsterputs med ättika

Ättika är ett mångsidigt medel och fungerar utmärkt även när du putsar fönster. Fyll en hink med vatten och tillsätt några matskedar diskmedel och några deciliter ättika. Ättikan hjälper till att lösa upp ingrodd smuts och ger dina fönster en gnistrande renhet.

Så här tvättar du fönster

Så här tvättar du fönster

Följ dessa steg för att tvätta fönster och få skinande rutor och rena karmar.

  1. Häll två matskedar diskmedel och eventuellt några deciliter ättika i en hink med varmt vatten.
  2. Om du vill tvätta fönsterkarmen, gör det innan du börjar putsa rutan. Doppa en mikrofibertrasa i vattnet, gnugga bort smutsen och torka rent.
  3. Blöt fönsterrutan ordentligt med en trasa, svamp eller tvättpäls och lösa upp smutsen genom att gå över ytan ett par gånger och gnugga extra på envisa fläckar. Se till att du inte torkar bort vattnet utan låter rutan vara riktigt blöt.
  4. Använd en fönsterskrapa och dra den uppifrån och neråt för att skrapa bort vattnet.
  5. Torka av gummit på skrapan med en luddfri trasa efter varje drag.
  6. Fortsätt på samma sätt över de delar av rutan som fortfarande är blöta med ett par centimeters överlappning tills du har skrapat rent hela fönstret.
  7. Torka av glaset närmast fönsterkarmen genom att dra den luddfria trasan längs skarven så den fångar upp droppar där skrapan inte kom åt.
  8. Putsa handtag, beslag och fönsterbräda med en mikrofiberduk.
  9. Avsluta med att torka av fönsterblecket på utsidan med en gammal trasa.


Rätt utrustning gör allting enklare och mer effektivt, och det gäller även för fönsterputsning. Här är några tips på vad som är bra att ha till hands när du ska putsa dina fönster.

Hink. En robust hink med en kapacitet på 10 liter och handtag är bra att ha. Där kan du förvara dina fönsterputsredskap mellan användningarna.

Tvättare med tvättpäls. Proffsen använder tvättare med T-formade handtag och lurviga tvättpälsar när de rengör fönsterrutorna. Du kan hitta dem i välsorterade butiker, men du kan också använda en trasa eller svamp för att blöta ner fönsterrutorna och gnugga bort smutsen. Oavsett vad du använder är det viktigt att rengöra dem mellan användningarna för att undvika att smuts samlas som kan repa glaset vid nästa tillfälle.

Fönsterskrapa. En fönsterskrapa, eller gummiskrapa som den också kallas, är en bra investering. Du kan visserligen torka rent fönster med en luddfri trasa, men resultatet blir aldrig lika bra som med en fönsterskrapa. Du kan köpa skrapor i järnaffärer eller byggvaruhus. Välj en med utbytbara gummiblad, eftersom gummit är en färskvara och torkar ut med tiden.

Den enklaste metoden att använda skrapan är att dra den från toppen till botten med några centimeters överlappning. Proffsen använder ofta S-metoden, där skrapan följer en serpentinform över rutan och drar bort allt vatten i ett svep. Utmana dig själv och se om du klarar det!

Om du har fönster med spröjs eller många små rutor kan det vara värt att anpassa en fönsterskrapa för det ändamålet. Såga ner skrapan med en bågfil till rätt bredd och klipp ner gummibladen till motsvarande mått.

Torkdukar eller trasor

För att avsluta fönsterputsningen behöver du några rena luddfria trasor. Det är bra att ha flera eftersom du inte vill överföra eventuell smutsigt vatten från ett fönster till nästa. Byt trasan när du inte längre har en torr och ren yta att arbeta med.

Fönstertvättapparat

Fönstertvättapparat

Ett alternativ till att putsa fönster med tvättpäls och fönsterskrapa är en fönstertvättapparat. Det är ett laddningsbart verktyg som med sina tillbehör tvättar och suger bort smutsigt vatten från fönsterrutorna.

Förlängningshandtag eller stege

Förlängningshandtag eller stege

Om du har fönster som du inte når från marken behöver du hjälpmedel. Ett förlängningshandtag gör det möjligt för dig att putsa högre upp än vad du normalt når.

Att använda rätt utrustning och följa de korrekta stegen kommer att göra fönsterputsningen enklare och ge dig skinande rena rutor och karmar. Charme-Städ står till tjänst för professionell hemstädning och fönsterputsning när du vill ha hjälp med att göra ditt hem strålande rent. Kontakta oss för att boka din fönsterputsning idag!

hemstädning och fönsterputsning

Hoppas att dessa tips och tricks för professionell fönsterputsning har varit till hjälp. Med rätt kunskap, verktyg och lite tålamod kan du snabbt och enkelt få dina fönster att glänsa igen. Glöm inte att Charme-Städ är här för att assistera med din hemstädning och fönsterputsning när du vill ha resultat av hög kvalitet. Kontakta oss idag för att boka din nästa städning och uppleva skillnaden med Charme-Städ!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss