icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Rengör din spishäll eller spis – En guide från Charme Städ AB

Kris 17 mars 2024 96

Att hålla spishällen ren är avgörande, inte bara för matlagningens säkerhet men också för att förlänga dess livslängd. Oavsett om din spishäll drivs av el, induktion eller gas, är olyckor som spill och stänk oundvikliga. För mer information och professionella råd, besök Charme Städ AB som delar med sig av experttips för att effektivt rengöra din kokplatta med rätt verktyg och rengöringsmedel.

För elektriska och induktionshällar:

  • Rengöringsmedel: Använd en specifik rengörare för kokplattor eller en allrengöring. För ett miljövänligt alternativ, blanda vitvinsvinäger, bikarbonat och lite diskmedel med avfettningsmedel.
  • Verktyg: En mjuk trasa eller mikrofiberduk tillsammans med en icke-slipande svamp eller rengöringsdyna är idealiska. Använd en plastskrapa och en tandborste för att komma åt svåråtkomliga områden.
  • Hemmagjord lösning: Om du föredrar, kan en sprayflaska fylld med din hemmagjorda blandning underlätta appliceringen.

För gashällar:

  • Rengöringsmedel: Samma rengöringslösningar som ovan fungerar utmärkt även för gashällar.
  • Verktyg: Utöver de redan nämnda verktygen kan en rät nål eller en tunn tråd vara till hjälp för att rengöra brännarhålen.
  • Extra tips: Se till att noggrant rengöra runt brännarna, där matrester ofta samlas.

Köksstädningstips från Charme Städ AB:

  • Regelbunden rengöring: För att underlätta rengöringen och förhindra inbrända fläckar, rengör spishällen efter varje användning.
  • Använd rätt material: Undvik att använda skadliga slipmedel eller redskap som kan repa ytan på din spishäll.
  • Hemstädning: Kom ihåg att en ren köksyta bidrar till en hälsosammare hemmiljö. Regelbunden rengöring av köket är en del av en effektiv hemstädning.

Genom att följa dessa enkla steg från Charme Städ AB, kan du hålla din spishäll i toppskick och förlänga dess livslängd.

Att upprätthålla renligheten på din spishäll eller spistopp är essentiellt för både kökets estetik och funktion. Charme Städ AB understryker vikten av regelbunden rengöring för att förebygga fastbränd mat och fett. En daglig avtorkning med ett lämpligt rengöringsmedel och snabb hantering av spill under matlagning gör städprocessen enklare och mer effektiv. Använd gärna en avfettningsprodukt för att effektivt ta bort fett. Utöver daglig skötsel rekommenderar vi en grundligare rengöring varje vecka för att bevara spishällens kvalitet och utseende. Glöm inte att inkludera rengöring av kontrollknappar och, om din spishäll är en del av en spis, även andra delar som handtag och ugnslucka i din städrutin. Detta bidrar till ett helhetsintryck av renhet och välmående i köket.

Rengöring av elektrisk spishäll eller spistopp

För att rengöra en elektrisk spishäll effektivt, följ dessa allmänna riktlinjer. Rengöring av släta, glasartade ytor skiljer sig från spishällar med spolar. Glas- och keramikytor är generellt enklare att rengöra och kräver mindre demontering jämfört med spolar. Välj en rengöringsprodukt som är säker för din typ av spishäll och följ alltid anvisningarna på etiketten.

Instruktioner för keramiska eller glas-spishällar

För att rengöra en spishäll i glas eller keramik, börja med att konsultera bruksanvisningen för din specifika modell för att följa eventuella specifika rengöringsinstruktioner. Regelbunden och korrekt rengöring bidrar till att förlänga livslängden och bevara effektiviteten hos din spishäll.

Charme Städ AB betonar vikten av att anpassa rengöringsmetoden efter spishällens material för att undvika skador och säkerställa optimala resultat.

Tips att Rengöra av keramiska eller glas-spishällar

Att hålla din glas- eller keramikspishäll ren är inte bara en fråga om estetik, det är även viktigt för funktionen. Här är en enkel guide från Charme Städ AB för att effektivt rengöra din spishäll med vardagsprodukter.

Steg 1: Börja med en sval spishäll

Innan du påbörjar rengöringen, låt din spishäll svalna helt. Torka bort eventuella lösa matpartiklar eller vätskor för att förbereda ytan.

Steg 2: Skapa din egen rengöringslösning

Om du inte har en specialrengöring för glas-spishällar, kan du enkelt göra en egen. Blanda en kopp vatten, en kopp vitvinsvinäger och en halv tesked diskmedel med avfettning i en sprayflaska. Skaka flaskan för att blanda ingredienserna väl.

Steg 3: Rengör spishällens glasyta

Spraya din hemgjorda lösning, eller en annan lämplig rengöringsspray, över spishällen. Använd en icke-slipande svamp och torka i cirkulära rörelser för att avlägsna fett och smuts.

Steg 4: Skölj av spishällen

Med en väl ursköljd svamp, torka bort rengöringslösningen från spishällen. Se till att allt rengöringsmedel är borta så att det inte bränner fast vid nästa användning. Torka sedan torrt med en mikrofiberduk.

Steg 5: Använd en skrapa för spishällar

För envisa rester där mat bränt fast och inte gått att få bort med ovanstående metod, använd en skrapa avsedd för spishällar. Håll skrapan i en 45-graders vinkel och arbeta försiktigt för att ta bort de brända resterna. När området är rent, använd din hemgjorda lösning eller annan rengöringsprodukt för att torka av ytan igen. Skölj med en ren svamp och torka torrt med en mikrofiberduk.

Rengöring av spisbrännare

Att hålla dina spisbrännare rena är inte bara en fråga om kökshygien, utan även om effektivitet och säkerhet i matlagningen. Följ denna guide från Charme Städ AB för att ge dina spisbrännare den omsorg de förtjänar.

Steg 1: Ta bort brännarna

Se till att brännarna är svala och att kontrollknapparna är avstängda. Ta försiktigt bort spolelementen genom att koppla ur dem från deras uttag. Om du är osäker på hur detta görs, konsultera tillverkarens instruktioner.

Steg 2: Rengör resterna

Använd en fuktig trasa och lite diskmedel för att torka av spolarna. För områden som är svårare att nå med en trasa kan en gammal tandborste vara till hjälp. Skölj trasan tills allt tvål är borta och använd den sedan för att torka bort eventuellt tvålrester. Låt brännarna lufttorka.

För mer envisa fläckar, använd en plastskrapa för att lossa fastbränt mat. Skrubba sedan försiktigt med ditt val av rengöringsmedel, använd en tandborste för att nå svåråtkomliga områden. Se till att brännaren är helt torr innan den återanvänds.

Varning – Doppa inte elektriska komponenter i vatten eller låt dem ligga i blöt.

Steg 3: Rengör dropppannor

Ta bort dropppannorna, töm ut eventuella matrester och tvätta dem i diskhon med tvål och vatten. Torka dem noggrant innan de placeras tillbaka. Om dropppannorna inte går att ta bort, rengör dem på plats med en trasa och tvållösning, skölj och torka dem sedan.

Tips – För enklare rengöring, överväg att täcka dropppannorna med aluminiumfolie.

Steg 4: Rengör spishällen

Använd en svamp eller trasa tillsammans med tvål och vatten för att rengöra ytan på din spishäll. En specialrengöring för spishällar eller din hemmagjorda rengöringslösning kan också användas för att ta bort mer envisa fläckar.

Steg 5: Sätt tillbaka brännarna

Placera tillbaka dropppannorna och fäst försiktigt spolarna igen.

Rengöring av induktions- och gashällar

Oavsett om du har en induktionshäll eller en gashäll, är regelbunden och korrekt rengöring nyckeln till en långvarig och effektiv användning.

Steg 1: Säkerställ att hällen är säker att rengöra

Innan du börjar, se till att hällen är sval och att alla reglage är i “av”-position. Om din häll har en säkerhetslåsfunktion, aktivera den för ökad säkerhet.

Steg 2: Demontera hällen

Ta försiktigt bort galler och brännarlock. I vissa fall kan du behöva en skruvmejsel för att ta bort brännarlocken. Lägg dem åt sidan för tvätt.

Steg 3: Blötlägg gallren och brännarlocken

Fyll diskhon med varmt såpvatten och lägg ner gallren och brännarlocken för blötläggning i minst 20 minuter. För envisa fläckar kan en icke-toxisk avfettningsmedel användas. Använd en icke-slipande svamp för rengöring och skölj sedan av med varmt vatten.

Viktigt – Om din häll har gjutjärnsgaller, blötlägg endast om de är behandlade eller kryddade. Kontrollera bruksanvisningen för vårdtips och för att se om gallren tål maskindisk.

Steg 4: Ta bort torkad mat

Använd en torr trasa eller hushållspapper för att ta bort torkad mat och andra partiklar från hällen innan du applicerar rengöringslösningen. Se till att bränsleportarna är fria från blockeringar.

Steg 5: Rengör hällens yta

Använd en fuktig icke-slipande svamp eller mikrofiberduk med lite diskmedel för att rengöra hällen, röra dig i cirkulära rörelser. En specifik rengöringsmedel för hällar kan också användas. För svåråtkomliga utrymmen kan en gammal tandborste vara användbar.

Steg 6: Skölj av hällen

Skölj bort rengöringslösningen med vatten och en ren svamp eller trasa tills all tvål är borta. Torka sedan med en ren trasa.

Steg 7: Återmontera hällen

Se till att gallren och brännarlocken är helt torra innan du sätter tillbaka dem.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

När en gäst bor på ett lyxhotell förväntar de sig exceptionellt rena rum. Om ett rum inte ser eller...

09 april 2024 17

Innehållsförteckning Städuppgifter för varje rum Städuppgifter för ditt kök Städuppgifter för ditt badrum Städuppgifter för ditt sovrum Städtips för...

03 april 2024 70

Innehållsförteckning Börja Enkelt Arbeta från Toppen till Botten Fokusera på Sovrummet Ta dig Tid i Badrummet Rensa Upp i...

26 mars 2024 100
Ring oss