icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Rengöra madrassen: Hur man får bort svettfläckar, spill och mer

admin 13 oktober 2022 447

Vet du vem som delar madrass med dig på natten? Du kanske tänker på din partner. Eller kanske din hund.
Medan allt det kan vara sant, är de inte de enda där. Din madrass är ett livligt mikrokosmos, ett verkligt universum. Invånarna är cirka 10 miljoner dammkvalster.

Det är för att din döda hud och svett bidrar med all mat och fukt som ett dammkvalster kan vilja ha. Att rengöra en madrass kan vara en trist syssla att klämma in i ett redan krävande schema. Men tyvärr är det enda sättet för att få bort alla oönskade invånare från din säng.
Om du är intresserad av att lära dig hur man rengör en madrass professionellt så är den här guiden till för dig. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du ska göra med din unkna, dammiga madrass.

Vad är en bra madrassrengörare?

De bästa madrassrengörarna är de som du redan har i ditt hus. Det är för att de effektivaste rengöringsmedlen oftast är hemgjorda. Till exempel är bakpulver en fantastisk madrassuppfräschare för att rengöra en luktande madrass.
Du kan även göra en enastående fläckborttagare av bakpulver och ättiksprit.
Denna pasta gör du genom att tillsätta en droppe vatten till bakpulver. Skrubba sedan in pastan på fläcken. När du är färdig, häll på en droppe ättiksprit och se den skummande fläckbekämparen i arbete.
Låt blandningen verka i 15 minuter innan du sköljer med kallt vatten. Du kan upprepa dessa steg för extra tuffa fläckar.
Som med alla rengöringsmedel, testa alltid blandningen på ett mindre synligt ställe på tyget innan du börjar använda den.

Hur man djuprengör en madrass

Att rengöra en madrass låter som ett stort jobb. Men när du bryter ner det i steg är det mer hanterbart. Först måste du självklart ta av dina sängkläder och kasta dem i tvättmaskinen.
Medan sängkläderna är i tvätten är det dags att fokusera på din madrass.

Gör dig av med dammet

Din madrass innehåller en överraskande mängd damm. För att bli av med det, dammsuga hela din madrass noggrant. Detta omfattar alla sidor och du behöver därför även vända på madrassen för att nå botten.
Använd sedan bakpulver för att hjälpa till att lyfta bort rester av smuts och damm. Om du haar några eteriska oljor till hands kan du tillsätta några droppar till bakpulvret och få det att dofta. Strö sedan bakpulvret över hela din madrass.
Vissa finner det hjälpsamt att använda en sil för att strö ut bakpulvret jämnt. Låt det verka i längden av en tvättcykel innan du dammsuger upp allt för att få fram en ren och fräsch säng.

Avlägsna fläckar

Om du spenderar så mycket tid i din säng som den genomsnittliga personen kommer du att ha samlat på dig en del fläckar. Låt det vara svett, blod eller urin, madrasserna har sett allt. Använd kallt vatten här för att undvika att fläckarna sätter sig.
Diskmedel fungerar perfekt för fettiga eller oljiga fläckar. Likaså fungerar en pasta av bakpulver och ättiksprit bra för missfärgningar från svett.
När du avlägsnat alla fläckar är det dags att gå till nästa steg.

Börja ånga

De höga temperaturerna från ångan dödar baciller, bakterier och dammkvalster. Detta är även ett väldigt viktigt steg om du har allergier eftersom det förstör allergenerna som sitter i fibrerna i din madrass.
En ångmaskin fungerar bäst för denna uppgift. Men ett strykjärn på hög effekt med en ångfunktion kan också fungera. Låt ångan verka över hela madrassen på samma ställen som där du dammsög.
Kör med dammsugaren över hela din madrass en gång till för att suga upp eventuella kvarvarande dammkvalster.

Tackla tuffa fläckar: Punktrengör en madrass
Ibland kommer du att stöta på fläckar som behöver en hel del extra uppmärksamhet. Bli inte förtvivlad i den här situationen. Med rätt verktyg och lite muskler är ingen fläck omöjlig att avlägsna.

Blod

Ibland hjälper det att veta lite om kemin bakom fläcken för att lista ut vilket sätt som är bäst för att rengöra den på. I fallet med blod är det viktigt att komma ihåg att det innehåller proteiner. Om du värmer upp ett protein drar det ihop sig.
När du utsätter blod på tyg för värme drar det ihop sig som ett typiskt protein och sätter sig permanent på fibrerna i dina lakan. Detta är varför du endast bör använda kallt vatten för att rengöra blod.

Här är ett trick som fungerar även på de envisaste fläckarna:

 1. Lägg något under fläcken så att den inte blöder igenom till andra ytor.
 2. Blötlägg fläcken i kallt vatten.
 3. Lägg på en stor klick schampo och gnugga in den med dina fingrar.
  o Japp, schampo! Vilket schampo som helst går bra.
 4. Låt det verka i trettio minuter, längre för större och svårare fläckar.
 5. Gnid då och då in schampot på fläcken.
 6. När fläcken verkar ha lyft, skölj under kallt vatten.
 7. Upprepa vid behov.

Djurfläckar

När du delar ditt hem med en pälstäckt kamrat så delar du även din säng. Varje gång ditt husdjur är oroligt eller uppspelt finns det en chans att det kommer att markera sitt revir (läs: kissa) på din säng. Även om djururin är något av det svåraste at få bort så är det görbart.
Det enda sättet för att eliminera odörer från djurfläckar är med ett bioenzymatiskt rengöringsmedel. Dessa rengöringsmedel använder enzymer som siktar in sig på enzymerna i djuravfall. När man använder sig av ett enzymatiskt rengöringsmedel, testa först lite av rengöringsmedlet på en mindre synlig del av tyget för att se till att inga skador eller missfärgningar uppstår.
Kom ihåg att alltid följa instruktionerna på förpackningen, annars finns det en chans att produkten inte verkar som den ska och att fläcken förvärras.

När djuprengöring av madrassen bara är början

Nu när din madrass är rengjord kanske du märkt att även resten av ditt också behöver uppmärksamhet. Men din upptagna livsstil hinner inte klämma in det stora tidsåtagandet som detta jobb kräver.
Det finns dock ett sista trick för att få ett rent hem utan att det tar upp någonting av din tid. Hemligheten är att anlita proffs.
Charme Städ har en lång erfarenhet av att tillhandahålla professionella städare till privatpersoner och företag runtom i Göteborg. Boka en tid redan idag!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 4.3

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 31

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 96

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

  Ring oss