icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Rengöring av utemöbler

seoadmin 10 september 2020 202

Tips för kuddar, stolar och bord

När det kommer till rengöring av utemöbler kan det vara en stor utmaning. Har du någonsin försökt att rengöra bordsskiva i glas? Visst har det inte varit enkelt och tagit oändligt med tid för att få bra resultat. Att först rengöra den, torka av och sedan låta den torka för att orenheter ska dyka upp igen så fort den är torr och så går det i en oändlig cirkel.

Sådana typer av utmaningar kan man bli ställd framför när det kommer till andra utemöbler med, man kämpar med att rengöra de men fläckar dyker upp trotts allt. I den här artikeln får du hjälp med att bli duktig på att rengöra utemöbler!

Rengöring av kuddar till möbler på uteplatsen

De flesta kuddar idag har syntetiska överdrag och en fyllning av polyester. Om du vill att de ska bevara sitt nya skick så länge som möjligt så följ några tips här nedan.

Rengöringstips för kuddar gjorda på polyester:

  • Viktigt att vända på de med jämna mellanrum för att undvika ojämnt slitage och exponering för solen. Undvik att solskyddsmedel kommer i kontakt med kuddarna.
  • För att djuprengöra de kan du använda sprayrengörare på vissa fläckar. Sen kan du låta de torka i solen. Om du upptäcker att det finns mögel på de kan du lägga kuddarna på en plan utomhusyta och lägga de i en löst med en kopp av blekningsmedel, 3 liter varmt vatten och ¼ av en kopp med tvättmedel. Låt dessa kuddar att vara i solen i flera timmar och sedan skölj de försiktigt. Låt de torka i några dagar ifall det krävs.
  • Var noga med att rengöra kuddarna ordentligt från att de har varit utomhus när du ska lägga bort de för vinterperioden för desto gamla fläckar blir desto svårare det är att få bort den. De flesta bevarar rena kuddar i plastpåsar under vinterperioden.

Rengöring av utemöbler beroende på material de är gjorda av

Tur nog är utemöbler gjorda med tanken på att de blir exponerade till smuts och det som finns utomhus. Vanligtvis så brukar det vara nödvändigt att spola ner möblerna en gång i veckan ifall de befinner sig i närheten av en pool eller spaområde då klor kan ha negativ påverkan på de.

Rengöring av möbler i aluminium

Rengör dessa med milt flytande tvättmedel, skölj sedan av de och låt de torka. Du kan även smörja in möbeln med bilvax var sjätte månad. Var försiktig med solskyddsmedel då det kan ge fläckar på aluminium men även andra typer av möbler. Ifall du har smörjt in dig med solskyddsfaktor kan du ha en handduk för som kommer inte låta det komma på dina möbler.

Rengöring av möbler i plast

Plastmöbler kräver inte mycket vård, det räcker med att du tvättar de med en mild tvållösning, skölja av de och torka med en handduk. Undvik produkter som innehåller ammoniak. Du kan använda bilvax ifall du skulle vilja det.

Rengöring av möbler i teakmaterial

Möbler i teakmaterial är ett väldigt populärt val för utemöblers älskare då det håller bra. Man ska inte använda teakolja på utemöbler då den fungerar som en damm magnet. Du kan rengöra teak med mild tvållösning och en mjuk borste. Skölj av det sedan väl och håll de i solen då annars kan funk orsaka mögel.

Rengöring av möbler i trä

Rengör trämöbler minst en gång om året. Tvätta de med ett milt rengöringsmedel med hjälp av skrubb borste. Förvara möbeln inomhus under vinterperioden.

Rengöring av möbler i smidesjärn

Rengör smidesjärn med tvålvatten, skölj sedan av de och torka med hjälp av en handduk. Vaxa eller polera möblerna två gånger om året. Ifall något börjar rosta ta omedelbar hand om det. Under vinterperioden kan du ta in möbeln inomhus eller täcka över den.

Rengöring av bordsskivor

Dessa är svåra att rengöra, tricket kan vara att vända den åt sidan och spola försiktigt av den. Torka sedan av den med en tvättsvamp doppad i tvålvatten, spola av den efter och torka sist.

Rengöring av uteplatsparaplyer

För att rengöra ett paraply ska du ta ner den och ta isär delar, sedan ska du vrida paraplyet upp och tvätta det med ett flytande rengöringsmedel och med hjälp av en tvättsvamp. Lägg inte undan paraplyet om det är blöt då det kan börja mögla.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss