icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Rengöring med citron: 15 genialiska idéer

rengöra_med_citron_15_tips_att_testa
seoadmin 06 juli 2020 715

Citron är en citrusfrukt full av antibakteriella och luktborttagande egenskaper, såhär utnyttjar man dess egenskaper för rengöring.

Citronen är en av de mest ekologiska rengöringar du kan hitta. Att rengöra med citron – oavsett om det är pressad citronjuice eller fruktköttet från en citron skärd i en halvbit – är en av de enklaste sättet att bli av med fett och sot samtidigt som saker får en glansig yta och du får en fräsch och behaglig doft i hemmet.

Varför är citroner bra för rengöring?

Varje del av citronen kan vara en fördel att använda för att förbättra dina rengöringsrutiner, såhär funkar det:

  • Den syrliga juicen rengör fett och är ett naturligt desinfektionsmedel – Oljorna rengör och ger ytorna en glans
  • Doften är fräsch och stark
  • Fruktköttet från en citronhalva (när man kombinerar med lite salt) är den perfekta skrubben

Du kan använda citronjuice för att rengöra alla sorts saker: från rostiga knivar till smutsiga rivjärn, fönster och till och med ugnar. Innan vi startar är det viktigt att komma ihåg: använd inte citron på granit- eller marmorbänkskivor eftersom att syran kan förstöra ytan. 

Rengöra med citron: 15 tips att testa

1. Gör en universal köksrengöring med citroner Många vet att ättika har en bra rengöringsförmåga och lämnar en behaglig doft efter sig. Det är effektivt för en att-göra-själv rengöring och luktar gott. Fyll helt enkelt en stor burk halft med citronskalsrester och resten med ättika, låt sedan detta stå och dra i några veckor. Sila sedan din mix, lägg den i en sprayflaska och här har du nu en fräscht luktande, giftfri, universal köksrengöring.

2. Fräscha upp ditt starkt-luktande kylskåp med citron Om ditt kylskåp luktar lite illa är citronen den perfekta luktborttagaren. Lägg bara en skål med fräschpressad citronjuice på hyllan längst ner eller blötlägg en stor bomullstuss med citronjuice och lägg den i kylskåpet. Till och med en citronhalva, med fruktköttet vänt uppåt i en liten skål fungerar. Du kan ha kvar citrusen i en vecka innan du behöver byta ut den. Om kylskåpet är i desperat behov av en total rengöring kan man använda sig av den universala köksrengöringen.

3. Lär dig hur man rengör ugnen med citron Vill du undvika de starka kemikalierna i de vanliga ungrengöringarna men inte gillar att skrubba ugnen förhand? Låt syran i citrusfrukten ta bort fett och smuts åt dig. Lägg i citronjuice från två citroner och även resterna av citronen i en ugnsform och fyll sedan upp med 1⁄3 vatten. Ställ in ugnen på 65 grader och låt ungsformen med citronerna vara inne i ca 30 minuter (tills du ser att vattnet börjar koka) innan du stänger av ugnen. När ugnen sedan svalnar, skrubba ugnen med en tvättsvamp. Du kommer att bli överaskad av hur mycket lättare det är att rengöra ugnen nu. 

4. Rengör mikrovågsugnen med citron Envisa fläckar på insidan av mikrovågsugnen kan vara irriterande och svåra att få bort. Citronen är då till stor hjälp, fyll en liten skål med vatten och citronjucie från en citron. Lägg även i citronresten och låt det poppa i mikron i 3-5 minuter på hög effekt (eller tills det börjar koka). Låt skålen sedan svalna innan du tar bort den och rengör mikron. Mikron ska sedan rengöras med en fuktig trasa. Ångan från vattnet kommer att blanda sig med de fettborttagande oljorna i citronskalet och den luktborttagande citronjuicen kommer att lösa upp fläckarna och ta bort illaluktandet i mikron.

5. Ta bort rester från rivjärnet med citron Har det fastnat rester i ditt rivjärn? Det enda du behöver är en citron med fruktkött, en redan pressad citron duger också i detta fall. Syran i fruktköttet kommer att hjälpa till att få bort rester av exempelvis ost som har fastnat i rivjärnet.

6. Använd citroner för att ta bort fläckar och lukt från skärbrädor av trä Detta trick hjälper till att ta bort fläckar på din träskärbräda, allt från kaffefläckar till lukt från skärd lök. Strö bara på lite grov salt på brädan och extra mycket på fläckarna. Skär sedan citronen i en halva och skrubba över brädan kraftigt i en minut eller två för att lösa upp fläckarna och ta bort lukt. Skölj sedan ur brädan och torka den. Detta trick funkar även på köksöar och bänkskivor av trä.

avkalka-din-vattenkokare-med-citronjuice

7. Avkalka din vattenkokare med citronjuice Att ta bort pannsten från din vattenkokare är enkelt. Koka bara lite citronjuice tillsammans med vatten i din vattenkokare.

8. Använd citron för att rengöra fläckiga matlådor Du kan lätt missfärga matlådan genom att förvara exempelvis spaghetti bolognese eller chilli. Man kan enkelt ta bort fläckarna genom att skrubba bort dessa med en skärd citron. Lämna sedan matlådan i solen i några timmar, solen och citronen kommer att bleka bort fläckarna.

9. Bli av med rost från köksknivar med citronjuice Har du en vana att lämna dina nyligen diskade köksknivar i en vattenpöl med andra nyligen diskade föremål eller tvätta de i diskmaskinen? Då kan du nämnligen få rostfläckar på de. För att ta bort rost, fyll ett glas med citronjuice och låt kniven vara där i cirka 10 minuter. Syran kommer att lösa upp rosten och sedan är det bara att skrubba bort det och skölja av kniven.

diskmedel_med_citron_och_bikarbonat

10. Gör-det-själv diskmedel med citron och bikarbonat.Har du slut på flytande diskmedel? Strö på lite bikarbonat på en citronhalva och använd det som en disksvamp. Glöm inte att noggrant skölja ur och torka disken efteråt.

_fönster_och_glasrengöring

11. Gör en citronjuice fönster- och glasrengöring Mixa tre matskedar citronjuice med ett glas vatten och lägg i blandningen i en sprayflaska för att sedan spruta det på glasytor. Torka sedan av med lite nyhetspapper eller en mikrofiberhandduk för ett bra resultat.

få_din_vattenkran_att_glänsa_med_citron

12. Få din vattenkran att glänsa med citron Visste du att citroner är bra för att få koppar- , krom- och mässingkranar att glänsa? Använd då citrusens fruktkött för att skrubba kranytan. Torka sedan av med en ren mikrofiberhandduk.

13. Rengör din dusch med citroner För att bli av med kalk och tvål som är fast i duschen, använd dig av en citronhalva och skrubba på väggar och glasdörrar samtidigt som du klämmer ur vätska ur citronen. Skölj sedan av allt.

14. Använd citron och salt för att få toaletten att glänsa Börja med att sätta på dig handskar, strö sedan på lite salt på en citronhalva och använd detta som en skrubb på hela toalettringen (tillsätt lite bikarbonat för en extra bra rengöring).

citron_och_olivolja_för_en_möbelpolish_till_hårda_träslag

15. Gör en blandning av citron och olivolja för en möbelpolish till hårda träslag Blanda ett glas olivolja med ett halvt glas pressad citronjuice, detta kommer fungera som en möbelpolish för hårda träslag.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 4 Genomsnitt: 4.8

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss