icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Rengöringstips för trämöbler

Rengöringstips för trämöbler
seoadmin 25 oktober 2020 628

Hur man får bort smuts som kommer från vardagen och hamnar på trämöbler 

Det är viktigt att rengöra trämöbler regelbundet- även om du tar hand om de väldigt försiktigt.  Smuts har en tendens att byggas upp på trämöbler med tiden och hela processen leder till orena möbler. För att hålla dina trämöbler rena och fräscha ska du rengöra de minst en gång om året. Och när du behöver vägledning då vissa rengöringsområden kan kännas svåra, såsom hur man rengör när det finns repor och fläckar på dina dyrbara möbler kan dessa tips som beskrivs i denna artikel hjälpa dig med rengöringen

Rengöring och skötsel av trämöbler

Rengöring och skötsel av trämöbler:

Hur du ska rengöra dina trämöbler beror dels på vad för slags trämaterial de är gjorda av samt hur de har behandlats och finish.  Trädet kan ha blivit behandlad med en mjuk oljefinish eller en fabrikstillämpad hård finish. 

Damma av trämöbler en gång i veckan regelbundet med en väldigt mjuk trasa eller en fjäderdamm. Du bör tvätta dina trämöbler en gång om året och det gör du genom att fukta en trasa med en mild tvållösning och torka av träet. Skölj sedan och torka möbeln. 

Några gånger om året bör du också polera de naturliga träslagen så att de inte torkar ut. Använd alltid samma typ av poleringsmedel, om du använder olje en gång och vax nästa kommer du att gå ett resultat som kommer ha en grumlig yta. Undvik silikonytor då de är svåra att ta bort och kan byggas upp med tiden. Silikonytor framhäver också fläckar mer. 

Laminat, lack och förseglade träytor har inte något behov av polering. Torka endast av dem med en fuktig trasa. 

Få bort fläckar och repor av trämöbler: 

Om fallet är att du vill dölja repor som har uppstått på dina möbler och få de att se fräscha och nya ut kan du göra detta. 

Du behöver 3 matskedar kokt linolja och 1 liter varmt vatten. Lägg in ingredienserna i en kastrull över värme tills fukten är så varm så att det känns när du har handen över. Doppa en mjuk och ren trasa i lösningen och pressa tills det inte droppar. Torka av området en, två gånger och doppa om trasan efter behov. Avsluta direkt efter med en ren, torr och absorberande trasa tills all olja har gått bort. Då kokt linolja som inte torkas av stannar kvar på träet och det blir klibbigt. Fortsätt tills trämöblerna blir rena. 

Hur håller man trämöblerna fina

Hur håller man trämöblerna fina: 

 – För att förhindra problem med trämöbler bör man alltid använda underlägg och trivetter. 

 – Lägg underlägg under skålar och statyer på trämöbler för att förhindra att de repar träet.

 – Undvik att solljus kommer i direkt kontakt med trämöbler, då det kan torka ut och bleka träet. Håll även trämöblerna från värmeöppningar. 

 I den här artikeln fick ni ta del av tips för att underhålla möbler från oss på Charme städ. Om ni har några frågor och funderingar kontakta oss gärna så berättar vi mer!

 

 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 2.3

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss