icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Så Rengör Du Ditt Hem Som En Professionell

Kris 26 mars 2024 155

Innehållsförteckning

 • Börja Enkelt
 • Arbeta från Toppen till Botten
 • Fokusera på Sovrummet
 • Ta dig Tid i Badrummet
 • Rensa Upp i Vardagsrummet
 • Lämna Köket till Sist
 • Avsätt Tid för Grundlig Städning

Att städa ditt hem kräver en viss mängd skicklighet för att göra det rätt. Även om du kan dammsuga golven och moppa varje hörn av ditt hem, är chansen stor att du missar en viktig strategi för att göra det så enkelt som möjligt. Och även om alla har sitt eget städschema, här är en expertguide för att städa ditt hus från topp till botten. Om du söker efter professionell hemstädning i Göteborg, upptäck våra tjänster här.

Börja Enkelt

Börja Enkelt

För att hjälpa dig komma igång pratade vi med Nataliya Yaskova, driftchef på Charme-Städ AB i Göteborg. “Det är bäst att börja med det rum som används minst och arbeta sig igenom till det rum som används mest,” rekommenderar hon. Detta hjälper till att säkerställa att smuts och damm som virvlas upp under städningen inte lämnas kvar i de områden som används oftare.

Arbeta från Topp till Botten

Arbeta från Topp till Botten

Yaskova rekommenderar en städningsmetod från topp till botten som börjar med taket och fokuserar på delar av huset som vi borde rengöra men oftast inte gör, som våra väggar. “Dammtorka taket med en torr trasa eller kvast för att ta bort lös smuts och damm,” rekommenderar hon.

Därefter kan du gå vidare till väggarna. Yaskova föreslår att använda milda rengöringsmedel och vatten för att torka av väggarna och ta bort smuts.

Slutligen rekommenderar Yaskova att rengöra golven. “Börja med att ta bort alla skräp eller större föremål från golvet, som leksaker eller möbler; du rensar vägen för att göra dammsugningen enklare,” rekommenderar hon. För bästa resultat, rengör golvet två gånger i veckan eller vid behov om du har ett hem med hög trafik (husdjur och barn).

Fokusera på Sovrummet

Fokusera på Sovrummet

När du går vidare till sovrummet bör det första du tänker på vara att rensa upp – detta innebär att ta bort alla kläder, skor och andra föremål som inte hör hemma i sovrummet. “När du dammsuger eller sopar golven, gör en insats för att komma åt alla hörn av rummet och under sängen,” förklarar Yaskova.

Dammtorka alla ytor, inklusive rummets möbler, sängbord och andra dekorativa föremål. Bädda sängen och byt lakan om det behövs. “Rengör fönstren, fönsterkarmarna och alla andra reflekterande ytor. Detta är ett annat område som professionella städare aldrig förbiser.”

Ta God Tid på Dig i Badrummet

Ta God Tid på Dig i Badrummet

Liksom i sovrummet, börja med att avlägsna allt bråte och skräp som smutsiga handdukar, kläder och andra föremål som inte hör hemma i badrummet, rekommenderar Yaskova.

Samla alla dina städsaker och spraya toaletten, handfatet, bänkskivan och kranen. När du har tagit hand om de enkla sakerna, gå vidare till duschen eller badkaret. “Glöm inte skåpen,” säger Yaskova. “Det är i skåpen vi tenderar att stoppa undan allt bråte i våra badrum, men de är också benägna att samla på sig smuts och produkts spill, så försök att avsätta lite tid för att rengöra dem också.”

Kom ihåg att olika rengöringslösningar kan behövas beroende på din dusch eller badkars typ. Undvik att använda slipande rengöringsmedel på ytor som bänkskivor, duschar och badkar för att förhindra skador.

Rensa Upp i Vardagsrummet

Rensa Upp i Vardagsrummet

Vardagsrummet är en viktig familjeplats där många familjemedlemmar tillbringar mest tid. Rensa och damma ytor som bord, hyllor och prydnadssaker. Använd en mikrofiberduk eller en fuktig trasa för att torka av ytor.

När du städar ditt vardagsrum, kom ihåg att desinficera områden som ofta berörs, såsom dörrhandtag, ljusströmbrytare och fjärrkontroller, säger Yaskova. Vi glömmer ofta bort att rengöra dessa vanliga ytor, men professionella städare ser ofta till att de blir rengjorda för ett komplett städjobb.

Lämna Köket till Sist

Lämna Köket till Sist

Eftersom köket är ett område med hög trafik som sannolikt blir smutsigt några timmar, om inte minuter, efter att du har städat klart, föreslår Yaskova att du sparar detta rum till sist. Istället för att bara städa det du ser, säger Yaskova att professionella städare rensar bänkskivan och diskar i diskhon för att få en klar överblick över all smuts och sot.

“Ta bort alla apparater från bänken för att underlätta för dig att komma åt varenda hörn,” säger Yaskova. Detsamma gäller för dina skåp och kylskåp. “Ta bort all mat och hyllor för att torka av insidan med en allrengöringsmedel; det är det enda sättet att verkligen rengöra dessa köksområden,” tillägger hon.

Utöver att torka av varje yta rekommenderar Yaskova att kraftrengöra vissa apparater. Till exempel föreslår hon att du kör diskmaskinen tom på den hetaste inställningen, tvättar sopkorgen, torkar av insidan och utsidan av dina skåp och, om möjligt, flyttar några stora apparater från deras plats för att komma åt de svåråtkomliga ställena.

“Vänj dig vid att lätt rengöra och organisera ditt kök efter varje användning; gör en mer grundlig rengöring minst en gång i veckan,” rekommenderar Yaskova.

Avsätt Tid för Grundlig Storstädning

Avsätt Tid för Grundlig Storstädning

En grundlig städning innebär att noggrant undersöka delar av ditt hem som du ofta glömmer behöver rengöras. Det är viktigt att fokusera på de svåråtkomliga platserna som inte dammas och dammsugs lika ofta. Detta inkluderar alla lister, höga fönster, ljusarmaturer och ovanför dina skåp.

För att börja rekommenderar Yaskova att du skaffar följande tillbehör:

 • Engångstrasar, skrubbsvampar eller handdukar som kan kastas
 • Två hinkar: en för smutsigt vatten och en för rent vatten
 • Avfettningsmedel, tvål och desinfektionsspray
 • Gummihandskar
 • Något slipande som du kan skrubba med
 • En sprayflaska fylld med lika delar vatten och vinäger
 • En skrubbborste

Ta dig tid att dammsuga fönsterbrädorna och spåren för dina fönster. “Glöm inte bort persiennerna heller; känn dig fri att spraya dem med vinäger och skrubba dem,” säger Yaskova.

När du gör en grundlig städning av ditt hus vill du också uppmärksamma dina kranar, knoppar och andra ytor du vanligtvis inte rengör. Takfläktar bör dammas av, dörrar bör torkas av för smuts och sopbehållare behöver saneras,” säger Yaskova.

Medan du är där säger Yaskova att du ska ta dig tid att ta isär dina soffor och dammsuga under dynorna. “Använd möbeltillbehören som medföljer din dammsugare för att avlägsna damm från ytan och se till att du får med varje kudde,” säger Yaskova. “Det är det som skiljer professionell städning från vanlig uppröjning,” tillägger hon.

Yaskova delade också ett professionellt tips för att få dina möbler att se renare ut längre: Dammtorka som vanligt för trä möbler och massera sedan in möbelolja med en trasa. Se alltid till att gnida med träets ådring. Oljor kan användas på både behandlat och obehandlat trä.

Även om en grundlig städning kräver mycket arbete, behöver de flesta människor endast göra en grundlig städning av sina hus en gång varje säsong. Om du håller en strukturerad städschema, bör detta inte vara något problem.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 82
Ring oss