icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Så tar du bort stearinfläckar. Tips och råd Charme Städ

seoadmin 07 september 2023 142

Om du gillar att ha levande ljus hemma har du säkert stött på stearinfläckar. Stearinfläckar på hårda ytor är inte speciellt svåra att få bort. Vänta tills stearinet har stelnat – Sedan kan du enkelt pilla bort det. Icke-färgat stearin lämnar oftast inga fläckar kvar, men en fläck från färgat stearin som har torkat kan behöva bearbetas. Om du har fått en stearinfläck på en matta eller på kläder kan det vara svårare, men oroa dig inte, det finns lösningar även för detta.

 mattor

Ta bort stearinfläckar från mattor

Om stearinet fortfarande är mjukt rekommenderar vi att du omedelbart försöker skrapa bort så mycket du kan av det. Använd en sked för att skrapa upp det mjuka stearinet från mattan. Använd fingrarna för att pilla bort små bitar försiktigt om det har stelnat.

Ett annat tips är att suga upp stearinet med en handduk genom att lägga en dubbelt vikt handduk eller flera lager hushållspapper över stearinfläcken och sedan köra ett strykjärn över handduken. Handduken kommer då att suga upp stearinet från stearinfläcken. Var försiktig med strykjärnet och använd låg värme.

kläder

Ta bort stearinfläckar från kläder

För att ta bort stearinfläckar från kläder bör du vänta tills stearinet är helt stelnat. Det är lättare att ta bort stelnat stearin från kläder eftersom stearinet inte tränger djupt in i plaggets fibrer när det är kallt. Skrapa bort så mycket stearin du kan. Var försiktig så att du inte skadar tyget.

Om du inte lyckas ta bort stearinet helt och hållet, lägg en handduk eller flera lager hushållspapper över fläcken. Stryk därefter fläcken med ett strykjärn på låg värme. Hushållspappret kommer nu att absorbera stearinet.

Tips för att få stearin att stelna snabbt

Om du vill snabbt kyla ned stearin på ett plagg kan du lägga is i en plastpåse och sedan placera den över stearinet. Alternativt kan du även lägga hela plagget i frysen.

Hur man tar bort stearinfläckar

Hur får man bort stearin? Oavsett om du behöver ta bort stearinfläckar från kläder eller stearin på en duk, finns det speciella metoder som kan hjälpa dig att enkelt ta bort stearin. Följ dessa steg:

1.Vänta tills stearinet har stelnat helt innan du försöker ta bort stearinfläckar. Att försöka ta bort stearin från tyg när det fortfarande är varmt gör att fläcken blir svårare att ta bort, eftersom stearinet kommer att tränga djupare in i tygets fibrer.

2.När fläcken har stelnat är det dags att skrapa bort så mycket stearin som möjligt. Anpassa det verktyg du använder för att skrapa efter tygets ömtålighet. En vanlig bordskniv bör fungera bra på stearinfläckar som har hamnat på normaltåliga material, som grövre bomull och polyester. Om du hanterar ömtåliga tyger som siden, välj ett föremål att skrapa med som inte riskerar att skada tyget, som en sked. Var försiktig och testa försiktigt för att se vad som passar ditt tyg bäst.

3.Nu är det dags att värma stearinet. Lägg det fläckade tyget på en handduk och placera två lager hushållspapper ovanpå stearinfläcken. Använd ett strykjärn på låg värme och stryk över hushållspappret. Hushållspappret kommer att smälta stearinet, som sedan absorberas av pappret. Byt ut pappret om det blir för smutsigt av stearin. Fortsätt strykningen tills det mesta av stearinet har försvunnit.

  1. Tvätta tyget eller plagget direkt efter strykningen, antingen i tvättmaskinen eller för hand, beroende på vad som rekommenderas för materialet.

 

Om du behöver ta bort färgat stearin

Om dina stearinfläckar kommer från färgade ljus, som röda julljus, bör du lägga tyget i blöt efter att du har strukit med hushållspapper men innan du tvättar det. Blanda ett syrebaserat fläckborttagningsmedel i vatten, till exempel i ett handfat eller en balja, och blötlägg tyget med stearinfläcken i några timmar. Därefter kan du tvätta tyget som vanligt i tvättmaskinen eller för hand, beroende på vad som passar bäst för tyget.

Slutord

Att ta bort stearinfläckar kan vara enklare än du tror om du följer rätt steg och använder de lämpliga metoderna för olika typer av material. Kom ihåg att vara försiktig och följa anvisningarna noggrant, särskilt om du har att göra med ömtåliga tyger eller ytor. Med rätt teknik kan du snabbt och enkelt bli av med stearinfläckar och återställa dina kläder och ytor till sitt ursprungliga skick.

 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 0 Genomsnitt: 0

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 52

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 97

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss