icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Så tvättar du ditt fasad hus och får glansen tillbaka

SÅ_TVÄTTAR_DU_DITT_FASAD
seoadmin 18 augusti 2020 152

Vare sig det är en affär, kontorsbyggnad eller lager förstår man ju hur viktigt det är att underhålla renheten inuti. Men vad sägs om utsidan? Fasaden på byggnaden är trots allt det första besökarna ser innan de kommer in, därför är det viktigt att även utsidan är i gott skick. Om ni vill veta mer om rengöring av fasader och varför det är viktigt för att lyfta er business, fortsätt läsa denna artikeln.

Vad är rengöring av fasad?

Kort sagt är rengöring av fasad en process som rengör utsidan på en byggnad från fläckar, smuts och diverse. Fasad är oftast den främre delen av byggnaden där ingången är belägen.
Några av de populäraste material som används på fasader inkluderar glas, sten och trä trots att några detaljer kan vara av metall så som rostfritt stål eller aluminium.
Det finns en rad anledningar till varför en fasad kan se smutsig ut. Till exempel kan vädret påverka detta negativt liksom luftföroreningar. Denna kombination kan göra att fasadens färg bleknar som i sin tur försämrar fasadens utseende.

Tillvägagångssättet för att rengöra fasaden kommer att bero på materialet den är byggt av. Användning av verktyg kommer därav också bero på materialtyp för att inte förstöra det i processen. Platsen och funktionen av byggnaden kommer även de påverka tillvägagångssättet av rengöringen.

rengör_stenfasader

Varför är det viktigt att rengöra fasaden?

Enkelt kan man säga att en ren och fräsch byggnad är mycket mer lockande och utseendemässigt tillfredsställande än en smutsig. Man kan inte neka att en prydlig fasad är mer välkomnande och lämnar en försmak av insidan i byggnaden och er business. För att göra ett gott intryck för de som passerar och de som ska gå in i byggnaden är det därför viktigt att se till att fasaden är i ett bra skick och inte är smutsig.

Underhållning av fasadens skick är också viktigt om ni hyr ut byggnaden eller lokalerna. Ni kanske upptäcker att avtalet kräver en underhållning av byggnadens ytliga utseende och därför är det viktigt att denna del alltid ska vara ren.

Kan jag rengöra fasaden på egen hand?

Den glada nyheten är att ni faktiskt kan rengöra fasaden helt själva. Dock ska ni vara uppmärksamma på att det kan bli en utmaning. Förutsättningen är att ni har rätt verktyg, rengöringsmedel och kläder för att påbörja arbetet. Ni ska även vara beredda på att rengöringen av er fasad förmodligen kommer kräva arbete på hög höjd, därför är det viktigt att ta det allvarligt gällande hälsa och säkerheten.

Om ni är intresserade av att lära er hur man underhåller en byggnad och behåller den ren, fortsätt att läsa. Här kommer tre av de populäraste fasadtyperna och tips om hur man underhåller denna del av byggnaden själv.

rengör glasfasader

 

Hur man rengör glasfasader

 • För att rengöra glasfasader lägg till ett naturellt tvättmedel eller lämpligt anpassat tvättmedel i vatten och blanda dessa tillsammans.
 • Använd mopp eller speciellt anpassad trasa till blandningen och var noga med att pressa ut all överskottsmedel.
 • Applicera blandningen med lätta och jämna strykningar.
 • För extra fettiga eller smutsiga fläckar använd isopropylalkohol eller aceton med en ren och mjuk trasa.
 • För att rengöra resterna, polera lätt med suspension av ceriumoxid.
 • Rengör noggrant området och upprepa ovanstående steg tills hela fasaden blir ren.

Hur man rengör stenfasader

 • Lägg till en stänk av vinäger eller diskmedel i varmt vatten för att göra en lätt tvättmedelsblandning.
 • Använd en tvättsvamp eller en mjuk borste och pressa ut all överskottsmedel.
 • Rengör stenfasaden med blandningen för att sedan skölja fasaden med rent vatten för att bli av med tvålrester.
 • För snabbare resultat kan ni använda ett roterande och polerande verktyg på medelhastighet.
 • Repetera de steg ovan tills området blir rent.

rengör_träfasader

Hur man rengör träfasader

 • Ta bort all mossa och alger som kan uppstå på fasaden.
 • Lägg i lite diskmedel i varmt vatten och blanda.
 • Använd en mjuk borste för blandningen.
 • Tvätta försiktigt träet för att bli av med smuts, var extra noggrann med de smutsigaste områdena.
 • Skölj av med rent vatten och repetera stegen ovan tills fasaden blir ren.

Måste jag använda professionell hjälp vid rengöring av fasader?

Om ni inte vill rengöra fasaden själva kan ni anställa ett professionellt företag som kan hjälpa er med det. Om ni väljer att anställa innebär det mindre risker för er både personligt och för fasadens skull. Ni riskerar då inte att förstöra fasaden och sparar både på krafter och tid. Ni kommer även att få bättre resultat av tjänsten än om ni tar er an arbetet själva.

Vilka verktyg används för rengöring av fasader?

En av fördelarna av att anlita ett professionellt företag är att de har verktyg anpassade till denna typ av arbete. Några verktyg som kan användas är exempelvis anpassade utfällbara tvättmaskiner för fasadrengöring. Experter kan även använda sig av speciella tvättmedel och moderna metoder.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 5 Genomsnitt: 5

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 30

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken...

15 maj 2024 32

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt. Du kanske har...

06 maj 2024 75
Ring oss