icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Snabba och enkla tips för att minska damm hemma

admin 28 september 2022 152

Den enkla damningen kan ibland verka som en kamp som aldrig tar slut, och alla måste kämpa med den. Det kan vara därför som vi är så vana vid att ha damm kring oss i vardagen utan att tänka på hur mycket damm påverkar oss och hur mycket vi kan påverka det.

Den oändliga ansamlingen av dammkvalster som vi släpper in i vårt hem bidrar starkt till dålig inomhusluft. Vi kommer aldrig att bli av med den helt, men det finns otaliga enkla och effektiva sätt att minska dammet hemma på. Andas lite enklare genom att använda dessa tips och verktyg för att minska och förhindra damm i ditt hem!

Byt dina luftfilter

Att byta filtren i luftkonditioneringen var tredje månad är en av de mest fördelaktiga saker du kan göra. Ett smutsigt luftfilter kommer inte att kunna suga in så mycket damm och luft som möjligt. Kvaliteten på inomhusluften blir lidande och din luftkonditionering kommer att kämpa för att försöka kyla ner ditt hem. Du kommer att ha färre problem med reparationer om du byter ditt luftfilter regelbundet, vilket gör att du sparar pengar på underhåll. Det kan även minska energikonsumtionen med upp till 15 %, vilket kommer att göra en stor skillnad på dina elräkningar.

Använd en luftrenare med ett HEPA-filter
Överväg att införskaffa en luftrenare om det finns särskilda ställen i ditt hem som kan orsaka att allergier uppkommer. Ett högeffektivt partikelluftfilter (HEPA-filter) kan fånga upp till 99,97 % av partiklar ner till 0,3 mikroner i storlek, vilket är mycket mindre än smuts, dammkvallster, djurallergener och mögelpartiklar. Placera luftrenare på ställen med bra luftflöde där dammet brukar vara ett problem, såsom nära dörrar och fönster. Ha på dem medan du städar för att fånga upp allt fritt flygande damm som åker upp i luften.

Håll koll på fukthalten

Dammkvalster livnär sig på att absorbera fukt i luften likt mögel. Eftersom deras vikt består av runt 75 % vatten behöver de en relativ fuktighet inomhus på 65 % för att frodas och en relativ fuktighet på minst 50 % för att upprätthålla sina normala levnads- och reproduktionsgrad. Sänk fukthalten för att reducera antalet dammkvalster. Men innan du köper en avfuktare för att sänka luftfuktigheten, kom ihåg att du antagligen redan har en hemma – din centrala luftkonditionering.

Din luftkonditionering drar ut massvis med fukt från luften medan den håller ditt hem svalt och tillsätter det ansamlade vattnet till förångarspolen, där det sedan droppar ner i dräneringsledningen. Du hjälper den redan att göra sitt jobb när du byter dina filter och frigör luftflödet, men årligt underhåll är lika viktigt. Genom att låta en tekniker utföra regelbundna inspektioner kommer du inte bara att reducera problem med din luftkonditionering och förlänga dess livslängd, utan du kommer även att förbättra dess avfuktningskraft.

Dammsug två gånger i veckan

Heltäckningsmattor är ett av de värsta ställena för dammansamling eftersom det tar sig djupt ner i fibrerna. Dammsuga ditt hus åtminstone två gånger i veckan och var extra noggrann med områden mer mycket fot-trafik. Om du har allergiker i hemmet, överväg att investera i en dammsugare med ett HEPA-filter för att fånga upp mer damm från mattan.

Håll dammet utomhus

Även om vi skapar massvis med damm inomhus tar vi även med oss massvis in utifrån. Att hålla fönster och dörrar stänga och ta av sig skorna i dörren när det är möjligt är enkla sätt för att hålla kvar damm, pollen och andra allergener utomhus på. Gå ett steg längre och försegla sprickor, gap och hål på utsidan av ditt hem med hjälp av silikonfog för att förhindra att damm smyger sig in. Att försegla ditt hem för även med sig fördelen att hålla skadedjur borta och isolera ditt hem, vilket leder till att du håller nere energikostnaderna.

Ånga dina mattor

Att ångrengöra mattor var 4:e-6:e månad tar bort kvarvarande damm som din dammsugare kan ha missat. En dammsugare lyfter endast upp smutsen från mattan. En ångrengöringsmaskin penetrerar fibrerna för att lossa och lyfta dammpartiklar, vilket gör dem lättare att få ut, och den höga värmen dödar de oundvikliga dammkvalstren som gömmer sig i din matta.

Sopa och moppa golven

Sopa dina golv några gånger varje väcka eller en gång per dag om du är dammallergiker. Hårda golv kan inte fånga upp damm så som mattfibrer, so det är lättare att få bort dammet här. Genom att sopa dina golv och sedan moppa dem med några dagars mellanrum kommer du att hindra damm från att sprida sig runtom i huset.

Damma med mikrofiberduk

Att damma av hyllor, fönsterbrädor och andra hårda ytor runtom i hemmet är en standardsyssla för att städa hemma som du bör utföra åtminstone en gång per vecka. Men i stället för att använda en trasa eller en dammvippa, använd en mikrofiberduk för att ta hand om damningen.

Dammvippor eller gamla handdukar och t-shirtar tenderar att dra runt dammet i stället för att ta bort det. Mikrofiberdukar å andra sidan har så många mikroskopiska fibrer att de kan fånga upp de minsta dammpartiklarna som grövre kläder passerar över. Det finns även en liten statisk laddning i mikrofibret som attraherar damm, vilket gör mikrofibertrasan ännu effektivare för att ta bort det!

Tvätta lakan och sängkläder en gång i veckan

Tyg kan samla upp damm bättre än något annat, och sängkläder är en av de största ansamlingsplatserna. Fibrerna i sängkläderna fångar partiklar från dammig luft, men du gör saken värre genom att fylla upp lakanen med hår, döda hudceller och andra partiklar när du sover varje natt. Att tvätta dina lakan och sängkläder i varmt vatten en gång per vecka kommer att ta bort damm och eliminera alla gömda dammkvalster.

Slå bort dammet från kuddar, gardiner och mattor

Ta ut dina kuddar, gardiner, mattor och alla andra eventuella dammfällor några gånger per år och slå ur smutsen ur dem. Häng upp dem på ett räcke, kolla åt vilket håll som vinden blåser, och slå ur smutsen med en mattpiska eller ett kvastskaft. Fortsätt att slå tills inget mer damm kommer ut och rotera föremålet då och då för att se till så att du slår på varje sida.

Rengör dina persienner, gardiner och väggar

Även om vi ser mest damm på horisontella ytor får du inte glömma att rengöra dina väggar och fönstertillbehör om du vill få bort så mycket damm som möjligt. Använd en duktig trasa för att torka av persienner och väggar. Om du bor i ett väldigt dammigt hushåll kan det vara en god idé att byta ut dina persienner eller tvättbara gardiner med några månaders mellanrum.

Håll dina husdjur rena
Våra lurviga vänner för med sig massvis med kärlek i våra liv, men även massvis med damm i våra hem. Att tvätta dina husdjur regelbundet är avgörande för att begränsa djurallergener och pälsstrån som har en enorm inverkan på dammhalten i hemmet. Borsta dina husdjur över ett hårt golv för att göra städningen snabbare och överväg att installera ett HEPA-filter i din luftkonditionering eller införskaffa en luftrenare för att hjälpa dig att hantera den extra röran som dina husdjur för med sig in.

Håll hemmet städat

Massvis med saker överallt kommer att skapa och ansamla damm, så du kan göra städandet enklare genom att eliminera extra skräp, särskilt tyg och pappersprodukter. Gamla kläder, böcker och tidningar kan producera damm över tid, och deras fibrer har inga problem att fånga upp alla möjliga sorters allergener. Lägg undan alla kläder för fel säsong och saker som inte används i förvaringslådor och gör dig av med saker som du inte behöver. Att städa ur din garderob är oerhört viktigt här, eftersom de förvarade tyger och andra föremål kan vara stora dammkällor i ditt hem.

Skapa förändringar för att minska dammet

Om du eller dina familjemedlemmar är känsliga mot dammkvalster bör du göra det så enkelt som möjligt att reducera damm och allergener i ditt hem. Exempelvis kan du installera ett HEPA-filter i in luftkonditionering eller införskaffa en luftrenare. Du kan även eliminera dammfällor. Du kan ta bort heltäckningsmattor och ersätta det med hårda golv eller byta ut tygsoffan mot en ny lädermodell. Det kan låta drastiskt, men om allergier påverkar din vardagliga komfort kommer den långsiktiga bekvämligheten från dessa steg att vara värt det.

Boka en städning med Charme Städ!

Att damma är oattraktivt och ohälsosamt, en tillflyktsort för alla möjliga sorters allergener som du inte behöver i hemmet. Det finns inget sätt att eliminera dammet på helt, men du kan minska dammet hemma och hjälpa alla att leva lite hälsosammare genom genomtänkta strategier och användbara verktyg.

Om du har svårt för att föra den goda kampen mot dammet, låt Charme Städ ta hand om städsysslorna åt dig. Det tar bara några sekunder att komma i kontakt med lokala, erfarna och högrankade städare som passar dina unika städbehov. Börja boka en städning redan idag och upptäck skillnaden som en professionell hemstädning kan göra för din hälsa och lycka!

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 25

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 87

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 73
Ring oss