icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Storstädning – Steg för steg i ditt hem

seoadmin 01 maj 2024 70

Att genomföra en omfattande storstädning av ditt hem behöver inte kännas överväldigande eller omöjligt. Med dessa praktiska tips kan du effektivt hantera varje rum. Även de mest välstädade hemmen kan ibland behöva en riktig storstädning. För att inte känna sig överväldigad är det bra att dela upp städningen i mindre, hanterbara delar. Vår guide till storstädning inleds med sex grundläggande steg. När dessa är genomförda är det dags att ta sig an specifika uppgifter i varje rum.

Börja i varje rum med att avlägsna synlig oordning som inte hör hemma där. Genom att placera eller helst göra sig av med onödiga saker blir det lättare att storstäda. Lämna det som är dolt bakom stängda dörrar till en annan gång för att hålla din storstädningslista överskådlig. Att rensa bort oordning förtydligar rengöringsprocessen och de prydliga ytorna ger motivation att fortsätta. I vardagsrummet med vita hyllor och TV blir resultatet särskilt tydligt.

Så här storstädar du ditt hem

Börja med dessa tips för storstädning när du går igenom varje rum i ditt hem för att effektivisera processen.

1. Rensa undan innan storstädning

Hitta en ny plats för, eller ännu bättre, gör dig av med all synlig oreda som inte hör hemma i rummet. Lämna saker bakom stängda dörrar till en annan dag för att förenkla din lista för storstädning. Att rensa bort oreda underlättar storstädningen och att se de prydliga ytorna kan öka din motivation att fortsätta.

2. Börja uppifrån och arbeta nedåt

Tackla stora, svåråtkomliga ytor i följande ordning: tak, taklister, taklampor (inklusive glödlampor), väggar, övriga lister och golvsocklar. De bästa verktygen för dessa ytor är rena mikrofibermoppar, dammvippor med teleskophandtag eller desinficerande rengöringsservetter.

Bonus! Dessa verktyg är oftast tillräckligt smala för att komma bakom soffan utan att behöva flytta på den. För ytor över ögonhöjd räcker det med en spritsning vatten på moppen. Ytor närmare golvet samlar mer smuts och damm, så använd varmt vatten blandat med en droppe diskmedel. I badrum, tillsätt en skvätt vitvinsvinäger i blandningen för att motverka mögel och mildew. För platser där det är besvärligt eller opraktiskt att använda en mopp, använd en mikrofiberduk. Skölj ofta och vrid ur väl.

3. Storstäda fönster

Att rengöra fönster är relativt enkelt och ger stor effekt. Börja med att dammsuga fönsterkarmar och skenor. Spraya sedan fönstret med fönsterputs från topp till botten. Låt rengöringsmedlet verka en minut innan du drar av det med en fönsterskrapa. Om du torkar åt ett håll på insidan och ett annat på utsidan av fönstren blir det enklare att se och åtgärda eventuella ränder.

4. Fräscha upp fönsterbeklädnader

Spara dig besväret att ta ner persienner eller gardiner. Allt du verkligen behöver göra är att dammsuga dem med borstmunstycket. Istället för att tvätta och stryka gardiner, kan du bara fluffa dem i torktumlaren i några minuter medan du torkar av gardinstången och ringarna. Häng sedan tillbaka dem direkt.

5. Ta bort damm från ytor

Torka av alla kvarvarande hårda ytor (trämöbler, hyllor, inbyggda möbler osv.) med möbelrengöring och polish samt en mjuk trasa. För en extra snabb städning, trä en ren bomullsstrumpa på din dominerande hand för att damma av ytor, och flytta föremål åt sidan med den andra handen.

6. Storstäda golven

För att göra detta ordentligt behöver du flytta på möblerna, även större delar som sängar och soffor. För att enklare flytta tunga möbler, placera möbelglidare under benen på stora möbelstycken. Använd sedan dammsugarens fogmunstycke för att komma åt smuts i hörn och längs med golvlisterna. Om du har hårt golv, rengör det med en mikrofibermopp och en lämplig rengöringsprodukt för ytan.

Om du inte vill göra allt detta själv kan du anlita ett professionellt städföretag i Göteborg som specialiserar sig på storstädning. Charme Städ AB utför arbetet åt dig så att du kan vara helt nöjd.

I nästa artikel kommer vi att prata om hur du rengör varje rum separat. Följ oss på våra sociala nätverk för att hålla dig uppdaterad med våra nyheter.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 1 Genomsnitt: 5

Hur du gör en djuprengöring av ditt sovrum Tvätta sängkläder Tvätta kuddarna, örngotten, påslakanet, sängkappan och till och med...

23 maj 2024 31

Att rengöra din grill felaktigt eller sällan kan förkorta dess livslängd och, ännu värre, vara farligt och påverka smaken...

15 maj 2024 32

Du kommer att bli chockad över alla hushållsartiklar du kan rengöra och desinficera med denna pulverprodukt. Du kanske har...

06 maj 2024 76
Ring oss